Lukijat työpaikkaväkivallasta: "Pomo vain kysyi, säikähdinkö"

Tammikuussa julkaistavan Haastavat asiakastilanteet - väkivalta työssä -kirjan mukaan työssä koettu turvattomuus ja työväkivalta ovat lisääntyneet monissa ammateissa, vaikka kokonaisturvallisuus Suomessa onkin kehittynyt hyvään suuntaan. 

Vuosittain väkivallalle tai sen uhalle altistuu teoksen mukaan yli 100 000 työntekijää, ja määrä on kasvussa.

Poliisiammattikorkean asiantuntijoiden kirjoittamassa teoksessa kerrotaan, että turvallisuusalaa lukuun ottamatta harvalla alalla on kuitenkaan varauduttu väkivallan kohtaamiseen.

MTV Uutisten lukijat ovat kommentoineet artikkelia ahkerasti jutun yhteydessä sekä MTV Uutisten Facebook-ryhmässä. Osalla on kokemusta vähintäänkin uhkaavasta tilanteesta, johon työnantaja ei ole kuitenkaan suhtautunut toivotulla vakavuudella.

– Kerran olen kokenut työpaikalla uhkaavan tilanteen. Mielestäni työnantaja ei pitänyt minään, kysyi vaan säikähdinkö, kirjoittaa Elina.

– Ihan ammatin puolesta useinkin, kertoo Vesku kysyttäessä onko kokemuksia uhkaavista tilanteista.

Kirjoittajienkin mukaan monessa työpaikassa on varauduttu uhkatilanteisiin ja panostettu niiden ennalta ehkäisyyn, mutta tilanteiden käsittelemisessä sekä jälkihoidossa on vielä paljon tekemistä.

Narsisti nappaa heikomman pihteihin

Teoksen mukaan usein väkivaltaisen käytöksen taustalla on mielenterveys- ja persoonallisuushäiriöitä. Saman nostavat esiin lukijat.

– Väkivaltaan turvautuva on narsistinen. Yleensä kohteena vielä heikompi ihminen. Vaikka toisilla on tapana ärsyttää siitä huolimatta ei ole syytä lyödä.

– Aikoinaan palkkatyössäni olin tyytyväinen että asiakkaat olivat puhelinpiuhan toisessa päässä. Useimmiten sai kuunnella asiakkailta vain haukkumista kun heidän piti saada purettua suuttumuksensa johonkin henkilöön. Eihän sitä voinut tunnustaa että oli itse tehnyt mokan.

Koulukiusaajat työpaikoilla

Lukijoiden kommenteissa korostuu myös se, että ahdistava ja uhkaava ilmapiiri työpaikoilla ei kuitenkaan ole aina lähtöisin pelkästään asiakkaan käytöksestä.

– Kun koulukiusaajat tulevat työikäisiksi ja saapuvat työpaikoille niin työpaikan ilmapiiri muuttuu. Koulukiusaaja jatkaa häiriköinitiään työpaikalla, pomot ovat p*rseestä, työnantaja on p*rseestä, pitää vielä tehdä töitäkin jne. Työpaikalla tarvitaan vain yksi henkilö pilaamaan hyvänkin työpaikan ilmapiiri.

– Aina puhutaan fyysisestä väkivallan uhasta,mitä en väheksy,mutta ei pitäisi väheksyä henkistä väkivaltaakaan ja sitä on tosi paljon,sitä harrastaa nämä pikkupomot ja pomot jne! Koko työyhteisö voi olla mukana henkisen väkivallan sallimisessa ja tästä pitäisi puhua avoimesti maassamme! Paljon on johtamistavasta kiinni ja täällä on mbp johtamistapaa todella liian paljon! Ei ymmärretä henkilöjohtamisen päälle yhtään mitään,katsellaan vaan numeroita ja sitä miten on ennen tehty jne! Henkilö johtamiseen tarvittaisiin oikeita henkilöitä ohjaamaan pomoja! Kiusaamista ja sen sallimista on aivan liikaa!

Moni lukija on huolissaan siitä, mitä työntekijä voi uhkaavassa tilanteessa oikeasti edes tehdä.

– Jos joudut väkivaltaiseen tilanteeseen, missä olet itse uhri, niin sen kuin lyöt väkivaltaisen ihmisen päätä seinään, jos pystyt. Haittapuolena on se, että saat itse syytteen väkivallasta, mutta se koskee vain ja ainoastaan suomea, jonka mukaan rikollisilla on enemmän oikeuksia, kuin meillä A-luokan kansalaisilla!

Haastavat asiakastilanteet - väkivalta työssä -teos (Talentum) julkaistaan 5. tammikuuta 2015. 

Oletko kokenut uhkaavia tai väkivaltaisia tilanteita työssäsi? Osataanko näihin tilanteisiin varautua työpaikallasi riittävän hyvin?

Lue myös:

    Uusimmat