Lukijat: Läheiseni kuoli suomalaisen sairaanhoidon vuoksi

Koti-osio kysyi lukijoiltaan mielipidettä suomalaisen sairaanhoidon tasosta – voiko lääkäriin luottaa? Yli puolet koki, että vastaus on kielteinen ja syystä: osa vastaajista kertoi, että heille tärkeät ihmiset ovat jopa kuolleet huolimattoman hoidon seurauksena.

Ulkomailla kehutaan suomalaista sairaanhoitoa, mutta lukijoistamme yli puolet kokee, ettei lääkäriin voi luottaa. 56 prosenttia vastaajista ei ole saanut toivomaansa hoitoa ja moni kertoo, että sillä on ollut jopa kohtalokkaat seuraukset.

– Soitonopettaja kuoli sairaalan näytteenoton verenmyrkytykseen. Isä kuoli sepelvaltimotukokseen. Terveysasemakäynnillä ei havaittu mitään syytä jatkotoimenpiteisiin vaikka ensimmäinen rasituskoe olisi tuonut tilanteen esille. Hoito olisi todennäköisesti pitänyt hänet elossa. Äiti kuoli sydämen vajaatoimintaan - erikoislääri ei löytänyt sydämen vajaatoimintaa. Seurauksena oli nesteen kertyminen keuhkoihin ja siitä lähtenyt tilan heikkeneminen, äidin viimeinen matka., kertoo nimimerkki Edullisinhoito_kuole.

– Siskoni kuoli syöpään - lääkäri totesi taudiksi ruusun. Monien kuukausien kuluttua lähetettiin syöpätutkimukseen ja löytyi lymfooma aivoissa. Agressiivinen sairaus ehti levitä monen kuukauden odottelussa eikä tämän jälkeen solusalpaajahoito onnistunut. Annettiin sädehoito joka poisti kasvaimen. Kesti pitkään, puoli vuotta ennenkuin otettiin uudestaan kuvat syövän levinneisyydestä. Jatkuvasti sairaalassa makaavalta potilaalta ei otettu uusia röntgenkuvia vaikka paranemista ei tapahtunut. Lopputulos oli että noin 9 cm kasvaimia oli tullut useita, yksi kaulalla, toinen keuhkoissa ja kolmas vatsan alueella. Eipä ollut lääkäreillä kiirettä tutkia asiaa paitsi kuolinviikolla. Siihen asti hoitona oli kuntopyöräily. Ainoat kuvat jotka otettiin systeristä puolenvuoden aikana oli television uutiskuvausryhmän taltiointi systeristä kuntopyörällä. Vahinko, että TV-uutisissa ei käytetä röntgenkameraa, sama kommentoija jatkaa.

– Jos meinaa hoitoa saada niin sitä täytyy vaatia, tehdä itse diagnoosit ja kertoa lääkärille. Ja voisin hokea uudestaan uudestaan, että hoitoa on vaadittava. Moni lekuri ohittaa potilaan olankohautuksilla. Johtuneeko siitä, etteivät tiedäosaaole kiinnostuneita? Ja moni on sen takia joutunut hengenvaaraan, kommentoi nimimerkki Diagnoosi

Rikkaalla parempi hoito?

Moni kokee, että hyvä hoito on kiinni tulotasosta ja siitä, millaisiin terveyspalveluihin sairastuneella on mahdollisuus.

– Riippuu tulotasostasi, ja yhteiskunnallisesta asemastasi kuinka kiinnostuneesti lääkäri tapauksesi tutkii. Ja hoidon priorisoinnissa käytetään samoja kriteerejä, kommentoi nimimerkki X

Tyytyväisiäkin potilaita kuitenkin riittää, sillä hieman yli 35 prosenttia vastaajista on saanut hyvää hoitoa Suomessa.

– Olen aina saanut luotettavaa ja osaavaa hoitoa. Tosin olen ollut ns. perussairas lukuunottamatta yhtä urheilutaahtumaan liittyvää onnettomuutta, joka vaati pidempää hoitoa. Tuokin vaiva hoidettiin osaavasti hätiköimättä, vaikka ajoittain tuntui, että itsellä olisi ollut kiire. Onneksi terveydehoidon henkilökunta ei hätiköinyt, sillä nopeilla ja kalliilla leikkauksilla olisin nykyisin oletettavasti huonommassa kunnossa, nimimerkki S kertoo

Nimimerkki Syövästä selvinnyt kokee, että hoidosta valittaneilla ei ole omakohtaista kokemusta sairaanhoidon tasosta, vaan tarinat ovat väritettyjä.

– Suomessa on sairaanhoito maailman huippuluokkaa eikä koko hoitohenkilökunnan suhtautumisesta ja asennoitumisesta potilaisiin löydy pienintäkään moitteen sijaa. Valittajilla ei voi olla omakohtaisia kokemuksia, vaan he kertovat kolmannen ja neljännenkin käden väritettyjä kokemuksia ominaan ja totena, hän kirjoittaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat