Lukihäiriö on yleinen vaiva myös julkkiksilla

Lukihäiriöstä eli dysleksiasta huolimatta monet julkisuudesta tutut ovat pärjänneet elämässään edeten korkeisiin asemiin.

Toimitusjohtaja Hjallis Harkimo on kertonut useissa haastatteluissa luulleen lapsena olevansa tyhmempi kuin muut. Ongelmat ratkesivat osin kuitenkin kun vaikea lukihäiriö diagnosoitiin. Mies on kertonut että mitä enemmän hän lukee, sitä helpommaksi se tulee. Kirjoittaminen, varsinkin ruotsiksi, on Harkimollee edelleen hyvin hidasta,

Myös Hjalliksen ja Leena Harkimon poika Joel on kärsinyt lukihäiriöstä.

Muusikko Timo Rautiainen on myös kertonut kärsivänsä lukihäiriöstä. Hänelle on hankalaa muistaa jopa omien laulujen sanoja ja käyttääkin lunttilappuja biisien muistamiseen.

Näyttelijä Alyssa Milanolla on diagnosoitu vaikea lukihäiriö.

– Opettelen vuorosanani aikoinaan toiselta näyttelijältä saamani hyvän neuvon mukaan: kirjoitan ne itse uudelleen paperille. Silloin sanoista tulee omiani, Alyssa kertoo.

Ruotsin kuninkaallisessa perheessä lukihäiriö on periytyvää. Siitä kärsii niin kuningas Kaarle Kustaa XVI kuin kruununprinsessa Victoria ja prinssi Carl Philipkin. Victorialla on lisäksi erittäin vaikeaa muistaa ihmisten kasvoja.

Lukihäiriö ja siitä seuranneet epäonnistumiset nakersivat aikoinaan Victorian itsetuntoa.

− Ennen pidin itseäni tyhmänä ja hitaana, Victoria on kertonut.

Sittemmin hän on päässyt ongelmiensa yli. Hän on selvinnyt kunnialla sekä peruskoulusta että yliopisto-opinnoista.

Laulaja-näyttelijä Cher kärsii lukihäiriöstä eikä siksi pitkään aikaan kirjoittanut yhtään mitään, ei edes postikorttia. Nykyään nainen on rohkaistunut asialla ja ylläpitää muun muassa aktiivisesti Twitter-tiliään.

– Minut diagnosoitiin vasta kun olin jo 30-vuotias, sillä ihmettelin tyttärelläni olleita oppimisvaikeuksia ja menimme testeihin. Olen todella huono lukija, numerot ovat myös hyvin vaikeita. Osaan näppäillä puhelinnumeron kunhan se ei ole liian pitkä.

Näyttelijä Tom Cruise liittyi skientologikirkkoon vuonna 1990 sillä hänen mukaansa skientologia paransi hänen lukihäiriönsä. Häiriö havaittiin kun Tom oli 7-vuotias, mutta hänen mukaansa hän oppi lukemaan kunnolla vasta aikuisena skientologien opissa.

Näyttelijä Henry Winkler on tunnetuin roolistaan Onnenpäivien Fonziena. Hänellä diagnosoitiin paha lukihäiriö 35-vuotiaana.

− En muun muassa koskaan ajanut sarjassa sitä Harley-Davidson-moottoripyörää, sillä aivoni eivät ymmärtäneet kytkimen, kaasun ja jarrun välistä yhteyttä, mies kertoo.

Hän on kirjoittanut lukuisia satukirjoja joissa seikkailee lukihäiriöstä kärsivä 10-vuotias Hank Zipzer -niminen poika, kirjat ovat myyneet miljoonia.

Myös he ovat kärsineet lukihäiriöstä:

Katriina Wuoristo, yrittäjä

Thomas Edison, muun muassa hehkulampun keksijä

Albert Einstein, suhteellisuusteorian kehittäjä

Orlando Bloom, näyttelijä

Harry Belafonte, laulaja

Whoopi Goldberg, näyttelijä

Jay Leno, talkshow-isäntä

Agatha Christie, kirjailija

Ingvar Kamprad, Ikean perustaja

Keanu Reeves, näyttelijä

Kiera Knightley, näyttelijä

Billy Bob Thornton, näyttelijä

Walt Disney, Disney-yhtiöiden perustaja

John Lennon, Beatles-muusikko

Leonardo da Vinci, keksijä-taiteilija

Pablo Picasso, taiteilija

Richard Branson, Virgin-yhtiöiden perustaja

Andy Warhol, taiteilija

Muhammad Ali, nyrkkeilijälegenda

Winston Churchill, Iso-Britannian legendaarinen pääministeri

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat