Mainos

Löytökoirat kiertävät netti-ilmoituksissa - "huolestuttavaa ja surullista"

Eläinsuojelutyössä mukana olevat tahot ovat huolissaan ja harmissaan lemmikkieläinten kohtalosta netin kauppapaikoilla. Erityisesti löytökoirataustaiset koirat ovat vaarassa joutua kiertoon omistajalta toiselle.

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry ja internetissä toimiva osto- ja myyntipaikka Tori.fi kertoivat eilen ryhtyneensä yhteistyöhön lemmikin turvallisen hankinnan tukemiseksi.

Yhteistyöllä pyritään kitkemään erityisesti pentutehtailijoiden kauppaa, mutta netissä kaupataan myös yksittäisiä koiria, joiden tausta jää epäselväksi. Useissa internetissä toimivien osto- ja myyntipaikkojen koirailmoituksissa on maininta, että myytävä koira on löytökoira tai "pelastettu ulkomailta".

Monella vastuullisesti toimivalla löytöeläimiä Suomeen tuovalla järjestöllä on sääntö, jonka mukaan yhdistyksen kautta tulleita eläimiä ei saa myydä tai luovuttaa eteenpäin.

– Jos meidän kautta tulleesta koirasta joutuu luopumaan, pitää olla meihin yhteydessä. Meidän työmme ei lopu koiran luovutukseen, vaan haluamme taata koiralle hyvän loppuelämän, Kodittomat Espanjan koirat ry:n hallituksen jäsen ja tiedottaja Kati Hirsikangas.

– Valitettavasti ihmiset eivät aina noudata sopimusta. Jos tietoomme tulee epäilys, että meidän kauttamme tullutta koiraa kaupitellaan eteenpäin, olemme aina ilmoittajaan yhteydessä.

Hirsikankaan mukaan syy omatoimiseen kaupitteluun on usein häpeä - se, ettei pystynytkään huolehtimaan pelastamastaan lemmikistään.

– Bisnestä se tuskin on, sillä isoja summia ihmiset eivät ole koirastaan pyytäneet. Sanoisin myös, että meidän kautta tulevien koirien jälleenmyynti on huono bisnes. Ne on kaikki steriloitu ennen tuloaan, joten pentutehtailijoille niistä ei ole hyötyä.

Jo kolmas koti hakusessa

Yksityishenkilöiden maahantuomia koiria ei sen sijaan mikään taho kiellä myymästä.

Löytökoiriaan Tori.fi:ssä kauppaava nainen kertoo luopuvansa koiristaan oman heikentyneen terveytensä takia. Ilmoituksessa koiria kuvaillaan sosiaalisiksi, mutta tarkempi kysely paljastaa haasteita myös koirien käytöksessä.

– Koirilla on ollut pahoja pelkotiloja, joiden kanssa olen saanut tehdä töitä. Kaiken kaikkiaan koirat osoittautuivat vaativimmiksi kuin kuvittelin, hän myöntää MTV3:lle puhelimessa.

Nainen oli hankkinut koiransa yksityisiltä henkilöiltä. Toisen hän oli noutanut Virosta suoraan sen pentuna pelastaneelta ihmiseltä. Toinen oli tullut Virosta suomalaisperheeseen, joka kuitenkin luopui siitä eron vuoksi. Koiralle ollaan nyt siis etsimässä jo kolmatta kotia.

– Hankin koirat alunperin sen vuoksi, että ajatus koiran pelastamisesta kiehtoi. Katsoin myös järjestöjen kautta saatavia koiria, mutta niiden hinnat ovat menneet järjettömiksi. Lisäksi järjestöillä on mielestäni liian tiukat säännöt koiran ottajalle. En esimerkiksi ymmärrä, miksi omistajan on pakko sitoutua sterilisoimaan narttukoira, jos sen vahinkotiineys on erittäin epätodennäköistä, nainen ihmettelee.

Nainen on saanut useita yhteydenottoja koirista. Hän kertoo, että uusi isäntäperhe koirille onkin jo hyvin todennäköisesti löytynyt. Ilmoitus hävisi Tori.fi:stä pian haastattelun jälkeen.

Iso ei uusille kodittomille pentueille

Koiria Virossa ja Romaniassa auttava Kulkurit ry harmittelee yksityisesti tuotujen koirien kohtaloa.

– Tässä on juuri se syy, miksi yksityisesti tuotu lemmikki on riski. Kukaan ei kysy omistajalta mitään, ei varmista hänen tietämystään ja osaamistaan eikä toisaalta tarjoa apua ja turvaa, jos ongelmia ilmenee. Jos lemmikki pelastetaan säälistä eikä ihmisellä ole ymmärrystä, on suuri riski, että lemmikki joutuu kiertoon, sanoo Kulkurit ry:n hallituksen puheenjohtaja Salla Honkapää.

Myös Kulkureiden luovutussopimuksessa kielletään koiran luovutus eteenpäin ilman yhdistyksen lupaa. Honkapää on toiminut järjestötyössä kahdeksan vuotta. Hän tietää, että välillä omistajat ovat kaupanneet lemmikkejään eteenpäin omin luvin.

– Lähes aina on kyse kuitenkin ollut siitä, ettei omistaja ole muistanut tai ymmärtänyt sopimusta, vaikka olemmekin sen käyneet läpi hänen kanssaan hyvin tarkkaan.

Honkapääkään ei usko, että Kulkureiden kautta tulevat koirat joutuvat kovinkaan herkästi pentutehtailijoiden käsiin. Kulkurit steriloi kaikki aikuiset koirat ennen Suomeen tuloa ja mikäli eläin tulee steriloimattomana Suomeen, yhdistys osallistuu sen sterilointikustannuksiin.

– Tavoitteemme on, ettei yksikään kodittomana ollut koira ei tekisi tähän maailmaan lisää pentuja.

Hirsikangas ja Honkapää harmittelevat Tori.fi:ssä koiriaan myyneen naisen väitettä löytöeläinten kalliista hinnasta.

– Esimerkiksi meidän adoptiokulu sisältää rokotukset, madotukset, terveystestejä sekä tietenkin steriloinnin tai kastroinnin, Hirsikangas sanoo.

– Koiran hinnalla ei pitäisi olla mitään tekemistä koiran hankintapäätöksen kanssa. Koira maksaa omistajalleen huomattavia summia elämänsä aikana.

Honkapää korostaa, että koiran adoptointi yksityisesti voi hyvin olla myös onnistunut kokemus. Ongelmien ilmaantuessa tällainen omistaja on kuitenkin hyvin yksin.

– Järjestöissä olemme mukana koiran loppuelämän ajan. Autamme ongelmissa, hoidamme paperiasiat kuntoon, annamme koulutusapua ja pidämme yhteyttä koteihin.

– Koiraa ei ikinä saa ottaa siksi että pelastaminen kiehtoo. Sääli on ihan väärä syy ottaa koira, Espanjan Koirat ry:n Hirsikangas lisää.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.