Mainos

"Löysin vaimoni ja lapseni ulkomailta netin avulla" – Henkistä väkivaltaa kokenut eronnut mies haluaa olla isä lapsilleen

42-vuotias Pedro* on yksi niistä miehistä, joilta entinen vaimo sai yksinhuoltajuuden lupaamalla, että mies saisi tavata lapsiaan niin paljon kuin haluaa.

Tilanne on tällä hetkellä se, että Pedron ex-vaimo muutti salaa ulkomaille ja vei lapset mukanaan, kun Pedro päätti ryhtyä taistelemaan huoltajuudesta oikeudessa.

– Google on ihmeellinen. Onnistuin sen avulla paikantamaan ex-vaimoni, joka on myös alun perin maahanmuuttaja kuten minäkin. Soitin hänelle ja kysyin voisinko tavata lapset? Hän oli hyvällä tuulella ja sain matkustaa heidän luokseen ja nähdä lapset pitkän tauon jälkeen, toteaa liikuttunut Pedro.

Pedron mukaan tilanne on tällä hetkellä todella vaikea, sillä hän on töissä, mutta palkka ei riitä huoltajuusjuristin palkkioon ja matkustamiseen siihen eurooppalaiseen maahan, jossa ex-vaimo ja lapset nyt oleskelevat.

– En tiedä mitä teen. Olen maksanut aina elatusmaksut ja huoltajuustaistelu on varmasti pitkä, eikä minulla ei ole varaa sekä tavata lapsiani että käydä oikeutta, vaikeroi Pedro.

Lasten koti olikin tyhjä

Pedron mukaan avioliiton päätyttyä vaimo lupasi kauniisti, että isä saisi tavata lapsiaan aina kun haluaa.

– Sain tavata lapsiani ensimmäiset kolme vuotta lähes päivittäin. Vaimoni kertoi paikan ja ajan. Mutta kun aloitin uuden ihmissuhteen kolme vuotta eron jälkeen, kaikki muuttui.

– Kerroin alkaneeni seurustella ja saman tien ex-puoliso ilmoitti, että sain tavata lapsia vain joka toinen viikonloppu, kertoo Pedro.

Tapaamiset eivät kuitenkaan sujuneet onnellisesti vaan niistä tuli isälle painajaisia.

– Hän saattoi soittaa varttitunti ennen sovittua tapaamista, että tapaaminen ei sovikaan, koska he olivatkin jossain muualla. Tämä toistui lähes joka kerta. Se oli rankkaa, suorastaan henkistä väkivaltaa. Odotin kerta toisensa jälkeen lasteni tapaamista niin kovasti.

Tilanne paheni sellaiseksi, että pelkkä vaimon äänen kuuleminen viestissä teki pahaa Pedrolle.

– Se oli todella vaikeaa. En itse ole koskaan käyttänyt minkäänlaista väkivaltaa ketään kohtaan. Kun sain tavata lapsia ja olimme menossa kotiini leikkimään, vaimoni sanoikin, "tämä tapaaminen oli tässä", ja ajoi minut pois. Hän päätti aina tapaamisajan ja paikan. Yritin sanoa, että tämä ei käy.

Tapaamiset loppuivat kuin seinään eräällä kerralla, kun Pedro meni sovittuun tapaamiseen ex-vaimonsa ja lasten yhteiseen kotiin.

– Kun menin lasten kotiin, koko talo oli tyhjä. He olivat muuttaneet pois. Olen järkyttynyt. En koskaan olisi voinut kuvitellakaan kokemaani piinasta ja sitä miten lapseni joutuvat tästä kärsimää. Aina kun tapaamme lasteni kanssa, meillä on niin ihanaa yhdessä, huokailee Pedro.

Ryhmäterapiasta löytyi rohkeutta

Pedro kertoo saaneensa merkittävää apua Miessakit ry:n ryhmäterapiasta, mistä hän myös sai rohkeutta viedä asian oikeuteen.

– Sisällään vellovaa tuskaa ja ahdistusta saa pois vain puhumalla siitä. Sain tietää Miessakeista naisystäväni avulla. Itse epäilin ensin ryhmäterapiaa, mutta se oli loistava. Siitä oli minulle paljon ja paljon apua, kannustaa Pedro muita kohtalontovereitaan.

Pedro suree eroa lapsistaan.

– On rankkaa, kun en saa edes soittaa lapsilleni. Toivon, että asiat kuitenkin normalisoituvat tulevaisuudessa. Olen suorastaan epätoivoinen tilanteestani, sillä en tiedä mitä voisin tehdä. Matkustaako tapaamaan lapsia aina, kun vaimo sen sallii vai hakea oikeudesta huoltajuutta, tuskailee Pedro.

Tänään julkaistaan Miessakit Ry:n raportti Vaiettu väkivalta - Miesten kokema väkivalta ja mahdollisuus avun hankkimiseen ja saamiseen.

*Pedron nimi on muutettu eikä hänen kansalaisuutta paljasteta, koska hän pelkää tilanteensa voivan muutoin muuttua huonompaan suuntaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.