Löysää pultteja – poimi vinkit renkaan vaihtoon

Keväinen sää houkuttaa jo vaihtamaan kesärenkaat alle. Tarkkaile kuitenkin sääennusteita, ennen kuin ryhdyt toimeen. Renkaanvaihtoa ei tarvitse pelätä - poimi vinkit.

Vaikka laki sallii jo kumitassujen vaihtamisen, kannattaa muistaa, että keli saattaa muuttua mihin suuntaan vaan. Tarkkaile siis sääennusteita vaikka MTV Sää -sivustolta.

Tarkista silmämääräisesti kesärenkaiden kunto ennen vaihtamista: Näkyykö renkaan kyljissä vaurioita, kuten pullistumia tai kudosrakenteita?

Mittaa kulutuspinnan pääurien syvyys kaikista renkaista erikseen. Lain vaatima minimiurasyvyys 1,6 mm. Autoliitto suosittelee käyttämään kesärenkaita, joiden pääurien syvyys on vähintään 4 mm.

Tarkista myös renkaan kyljestä sen valmistusviikko- ja vuosi. Älä käytä kesärengasta, jonka valmistuksesta on kulunut yli kymmenen vuotta, vaikka siinä olisikin vielä kulutuspintaa jäljellä.

Tee näin

Turvallinen alusta

Vaihda renkaat aina tasaisella ja riittävän kovalla maalla. Varmista auton paikallaan pysyminen. Kytke seisontajarru ja vaihde päälle.

Aseta hallitunkki auton alle kohtaan, joka kestää nostamisen. Kohta on yleensä merkitty painaumalla auton alahelmaan, noin 30 cm päähän renkaasta. Laita auton alle varmistukseksi rengas, jos tunkki pettää.

Pyri kuluttamaan rengassarja tasaisesti, eli laita viime kesänä edessä olleet renkaat taakse, mikäli renkaiden kunnossa ei ole olennaista eroa. Laita paremmat renkaat aina auton taka-akselille – vetotavasta riippumatta. Näin varmistetaan auton perän pysyminen tiessä.

Vaihda rengas

Nosta tunkkia hieman, että se tukeutuu autoon. Höllää sitten pultteja hieman rengasavaimella.

Kun olet löysännyt pultit, nosta autoa tunkin avulla niin, että rengas nousee ilmaan. Pyörittele pultit auki ja poista rengas.

Tarkista tilalle laitettavasta renkaasta pyörimissuunta, jonka kertoo yleensä renkaan sivussa oleva nuoli. Aseta rengas paikoilleen ja kiinnitä pultit. Kiristä pultit käsin tiukalle.

Laske autoa sen verran alas, että rengas ottaa kiinni maahan eikä pyöri. Älä kiristä vierekkäisiä pultteja tai muttereita peräkkäin, vaan kiristä ne ristiin – näin vanne asettuu suunnitellusti paikalle. Jos pultteja on viisi, kiristä joka toinen.

Kun kaikki renkaat on vaihdettu, tarkista rengaspaineet, myös vararenkaasta. Oikeat paineet löydät auton ohjekirjasta.

Pese alta otetut renkaat ja laita ne säilöön varjoiseen paikkaan. Merkitse renkaisiin ”vanha paikka” (etu- vai taka-akseli, oikea vai vasen), näin helpotat seuraavaa renkaanvaihtoa.

Jälkikiristä renkaat noin 200 kilometrin ajon jälkeen. 

Lue myös:

    Uusimmat