Mainos

Lounais-Kiinassa voimakas maanjäristys – useita kriittisessä tilassa

Ainakin sadan ihmisen uskottiin kuolleen maanjäristyksessä Lounais-Kiinassa tiistaina. Vahvistettuja kuolonuhreja oli illalla Suomen aikaa uutistoimisto Xinhuan mukaan viisi. Loukkaantuneita oli kymmenittäin, heistä monet kriittisessä tilassa.

Järistys oli voimakkuudeltaan 6,5. Sen keskus oli vajaan 300 kilometrin päässä Sichuanin maakunnan pääkaupungista Chengdusta. Samoilla seuduilla sattui vuonna 2008 järistys, jossa sai surmansa tai katosi noin 87000 ihmistä. Tämän järistyksen voimakkuus oli 8.

Ravintoloitsija Tang Sesheng koki myös vuoden 2008 järistyksen. Hänen mukaansa tiistainen järistys tuntui voimakkaammalta kuin lähes kymmenen vuotta sitten tapahtunut järistys. Tang kertoi puhelimitse Jiuzhaigousta, että hän tunsi maan liikkuvan jalkojensa alla.

– Ihmiset eivät välittäneet mistään: vaatteet ja rahat jäivät, kun kaikki juoksivat vain suoraan ulos rakennuksista, Tang kertasi.

Kiinan katastrofiviranomaisten mukaan yli 130 000 rakennusta kärsi vaurioita tai tuhoutui kokonaan.  

Tuhojen laajuus vielä epäselvä

Kiinan Punaisen Ristin mukaan hieman ennen puolta kymmentä illalla paikallista aikaa sattunut järistys sai aikaan paljon paniikkia.

– Koska järistys sattui illalla pimeässä katkoen sähköt ja puhelinyhteydet, ihmiset olivat epäilemättä shokissa ja peloissaan. Kuluu varmasti vielä jonkin aikaa ennen kuin tuhojen lopullinen laajuus selviää, sanoi järjestön edustaja Gwendolyn Pang.

Järistysalueella sijaitsee myös yksi Kiinan tunnetuimmista luonnonpuistoista, Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluva Jiuzhaigoun luonnonpuisto. Siellä kävi pelkästään tiistain aikana Xinhuan mukaan 38000 turistia. Ainakin osa kuolleista on länsimaisten uutistoimistojen mukaan puistossa käymässä olleita turisteja.

Kansan Päivälehden mukaan järistyspaikalle on lähetetty 600 palomiestä ja sotilasta auttamaan pelastustöissä.

Otsikkoa ja tekstiä päivitetty kello 22.09: Kuolleita uskottiin olleen yli sata, mutta vielä vahvistettu vasta muutamia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.