Lottovoittajat ovat olleet samanlaisia vuosikymmeniä – Suomen ensimmäinen lottomiljonääri jatkoi työntekoa ja osti tuliterän Saab-99:n

Nostalgiatrippi! Tältä näytti lottoarvonta vuonna 1975 5:15
Nostalgiatrippi! Katso lottoarvonta vuodelta 1975.

Suomen ensimmäinen lottomiljonääri jatkoi maatilan lehmien hoitamista ja tupatöitä vanhaan malliin. Nykyisiin lottovoittajiin verrattuna hän ei ole poikkeus.

– Eihän meiltä aiemmin puuttunut kuin rahaa. Nyt on sitäkin riittävästi, sanoi Suomen ensimmäinen lottomiljonääri Hilkka Pylkkö.

Nivalassa lotonnut Pylkkö voitti 1 066 712 markkaa vuoden 1973 lottokierrokselta 23. Summa vastaa nykyrahassa noin 1,2 miljoonaa euroa.

Rahat eivät järkyttäneet perheen elämää. Hilkka Pylkön aviomies Unto teki perheen maatilalla toukotöitä entiseen tapaan. Rouva Pylkkö puolestaan on haastattelun aikaan hoitanut tilan lehmiä ja tehnyt tupatöitä.

Peliyhtiö Veikkauksen julkaisemassa Veikkausasiamies-lehdessä (elokuu 1973) Pylkkö kertoo siis tyypillisen suomalaisen lottovoittajan tarinan. Veikkauksen vuosina 2017–2018 tehdyn lottovoittajakyselyn mukaan vain 10 voittajaa 77:stä sanoi, että lottovoitto muutti elämää erittäin paljon.

Noin puolet vastaajista, eli 38, sanoi, että elämä muuttui jonkin verran. Neljännes sanoi, että elämä muuttui vain vähän, ja 12:lla prosentilla elämä ei muuttunut juuri lainkaan.

Valtavasti kirjeitä kotiin

Vuonna 1973 miljonääriluokkaan noussut Pylkön perhe osti kesäpaikan Pyhäjärven rannalta. Perhe pääsi tekemään mökki- ja kauppareissuja tuliterällä Saab-99-henkilöautolla.

Näin tekevät lottovoittajat nykyäänkin. Veikkaukset kyselyssä kaksi kolmesta vastaajasta osti uuden henkilöauton. Useammin voittorahaa sijoitettiin osakkeisiin ja rahastoihin.

Lisäksi lottovoittajat nykyisin maksavat velkoja pois, matkustelevat ja ostavat uusia asuntoja joko itselleen tai sijoitusmielessä. 70 vastaajasta 12 osti kesämökin Suomesta.

Hilkka Pylkön ero nykyisiin lottovoittajiin on se, että hän esiintyi julkisuudessa kasvoillaan ja omalla nimellään. Veikkausasiamiehen mukaan Pylköt eivät edes yrittäneet salailla voittoaan.

Hilkka Pylkkö sai kertomansa mukaan valtavasti kirjeitä kotiin.

– Olimme tähän varautuneet. Kaikki kirjeet on luettu, mutta yhteenkään ei ole vastattu. Paljon näyttää ihmisillä olevan murheita. Mutta nehän eivät ole meidän murheitamme, sanoi Hilkka Pylkkö Veikkausasiamies-lehdelle.

Lue myös:

    Uusimmat