Lottonumeroiden taikaa

Suomen suosituin lottorivi on – yllätys yllätys – 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7! Puuttuuko suomalaisilta lottoajilta tämän valossa mielikuvitusta vai onko meillä sitä liian vähän?

Tähän riviin uskovat lottoajat sanovat, että rivi on täysin yhtä todennäköinen kuin mikä tahansa muukin rivi. Kyynisemmät taas muistuttavat, että mikäli kyseinen lottorivi joskus voittaisikin täyspotin, voittosumma olisi jaettava niin monen samaa riviä käyttäneen kesken, että normaalikierroksella (potti noin 750 000 euroa) kukin saisi vain noin 214 euron potin.

Edellä mainitun rivin käyttäminen ei siis yksinkertaisesti ole järkevää. Tämä ei lannista rivin täyttäjiä: joka viikko tämän maagisen numerosarjan rastittaa kuponkeihinsa noin 3 500 toiveikasta. Eihän lotto ole mikään järkipeli vaan onnenpeli! Silti pyrimme usein vielä myötävaikuttamaan onneemme numeroiden huolellisella valinnalla.

Pienet numerot ja kauniit kuviot

Yksittäisistä numeroista ruudukkoon rastitaan tilastojen mukaan numerot 3, 9 ja 21. Sen sijaan numeroita 32–39 käytetään keskimääräistä vähemmän. Varsinkin lottoruudukon viimeinen numero 39 on hyljeksitty vaihtoehto.

Myös lottoruudukon ensimmäinen pystyrivi on suosiossa. Viiden kertotaulun luvut vetoavat myös. Moni hakee jättipottia edellisen kierroksen oikealla rivillä. Mikseivät tietyn rivin numerot yhtä hyvin voisi toistua kuin olla toistumattakin! Monet yrittävät muodostaa lottonumeroillaan ruudukkoon jonkinlaisen kuvion. Kohdalle sattuessaan "ruma" rivi toisi kyllä reilusti paremman potin kuin symmetrinen kuvio, sillä jakajiakin olisi todennäköisesti vähemmän.

Kuva: futureimagebank.com

Maagiset päivät

Loton viehätys perustuu pienellä panoksella saataviin suuriin voittoihin. Keskimäärin lottosimme viime vuonna noin 78,40 eurolla asukasta kohden. Lotossa on kyse niin suurista rahoista – viime vuoden suurin voitto oli noin 3,6 miljoonaa euroa – että kaikki apu on tervetullutta. Ripaus yliluonnollista numerovalintojen pohjana tuntuu varmistavan suosiollisten voimien läsnäolon.

Käytätkö sinäkin "onnennumeroita" vaikket olisi koskaan voittanut niillä mitään? Pelaajille jollakin tapaa tärkeät numerot, kuten syntymäpäivät tai hääpäivä ovat suosittuja lottonumeroita. Kalenterikuukausien numerot ovat siksi hyvin käytettyjä. Tärkeiden numeroiden on kuitenkin oltava positiivisia: harvassa ovat ne, jotka rastivat lottoruudukkoonsa esimerkiksi petollisen ex-puolison syntymäpäivän, avioeronsa päivämäärän tai isovanhempien kuolinpäivän.

Lapsen viattomuudella lottovoitto?

Moni muuten ehdoton materialisti uskoo, että viattomien lasten merkkipäiviin liittyvissä numeroissa täytyy piillä voimakkaampaa taikuutta kuin elämän karikoissa ryvettyneiden aikuisten "tavallisilla" syntymäpäivämäärillä. Siispä lasten syntymäpäivät ovat varma valttikortti. Jos lapset loppuvat kesken, voi aina jatkaa kihla- ja hääpäivällä, ensimmäisten treffien päivämäärällä ja niin edelleen.

Ilmeisesti monet suomalaiset käyttävät osan ruokatunnista lottorivin tekoon, sillä arkipäivinä kuponkeja tuodaan myyntipaikkoihin eniten aamupäivän aikana. Alkuviikosta lottopisteissä on vielä hiljaista, mutta lauantain lähestyessä tahti kiihtyy. Yli puolet viikkoloton myynnistä tulee perjantain ja lauantain aikana. Mitä lähemmäksi mahdollisuus suurvoittoon ajallisesti tulee, sitä konkreettisemmalta se alkaa tuntua. On pakko yrittää vielä kerran. Ja vielä – ja vielä... niillä omilla onnennumeroilla. Joskus on pakko onnistua!

– Käytän tietysti lasten syntymäpäiviä. Ennen lasten syntymää käytin jopa laskettua aikaa... Muuten vähän vaihdellen. Viimeisin valintani taisi olla esikoisen kouluunmenopäivämäärä. Oma syntymäpäivä menee päällekkäin kuopuksen syntymäpäivän kanssa. Hääpäivä. Ensimmäisen suudelman vuosipäivä. Niissä täytyy olla niin paljon positiivista energiaa mukana, että jotakin on pakko joskus tarttua siihen ruudukkoonkin, kertoo Kaisu, 47.

– Rastitan yleensä sellaisen viuhkamaisen kuvion ympäri ruudukkoa, jotta olisi ikään kuin mahdollisuuksia suuremmalta alalta, vaikka järjellä ajatellen voisi yhtä hyvin tulla vaikka peräkkäiset numerot. Vaan ehkä joku jossakin kuitenkin palkitsee tasaisen ja kauniin kuvion valitsijan ja jättää ruman, luotaantyöntävän käppyrän piirtäneen kakkoseksi?, Ville, 44, sanoo.

– Käytän ainakin kihlajaispäivääni, lisäksi miehen ja minun syntymäpäivä ja henkilökohtaiset suosikkinumeroni - ne summat, jotka osasin yhteenlaskukokeissa aina varmasti ulkoa! Muistan vieläkin sen helpotuksen tunteen, kun pääsin kahdella oikealla tuloksella kokeista läpi. Ne tuottivat minulle onnea koulussa ja voivat tuottaa vastakin. Ei sillä, että olisin mitenkään taikauskoinen, Paula, 22, pohtii.

Teksti: Hanna Myllys

Kuvat: Shutterstock, futureimagebank

Lähde: Veikkaus

Lue myös:

    Uusimmat