Lotrattu vesi maksaa maltaita – näin pidät kulutuksesi kohtuullisena

Suuri osa suomalaisista voisi vähentää kolmanneksella vedenkulutustaan. Hukkaan lotratusta vedestä syntyy vuodessa iso summa rahaa.

Kerrostaloasukkaalta vettä kuluu noin 155 litraa vuorokaudessa ja rivitaloasujaltakin 140 litraa. Isännöintiliiton mukaan kulutus on yläkantissa.

Suomalaisten vedenkulutus on suurta etenkin taloyhtiöissä. Tämä johtunee siitä, että harvoissa niistä on asuntokohtaisia vesimittareita. Näin oma vedenkulutus jää huomaamatta. Isännöintiliiton kehityspäällikkö Heikki Kauranen on huomannut saman asian.

– Tässä on mielenkiintoinen ilmiö. Kun taloyhtiöön on remontin yhteydessä asennettu asuntokohtainen vesimittari, niin henkilöä kohden laskettu kulutus on laskenut jopa kolmanneksella.

Kaurasen mukaan kyse on yhteisestä kukkarosta, jonka suuta saa tarvittaessa suppuun. Vedestä maksettava summa saattaa huolimattoman käytön vuoksi nousta huomattavasti.

– Jos vesi maksaa 3–5 euroon kuutiolta (1 000 litraa), ja kulutusta vähennetään 150 litrasta 100 litraan vuorokaudessa, niin säästöä syntyy 50 litraa. Näin kuutio vettä säästyy 20 vuorokaudessa. Määrä tietysti kertautuu, jos taloudessa asuu useampia henkilöitä. Että semmoisen kymmenen euron säästön kuussa saa helposti. Ja vaikka säästö ei näy suoraan omassa pussissa, hillitsee se vastikkeiden nousua, muistuttaa Kauranen.

Saippuoidessa suihku kiinni

Eniten vettä hukkaantuu suihkussa. Suihkua pidetään auki tarpeettomasti saippuoinnin ajan. Myös käsin tiskaaminen juoksevan veden alla kuluttaa vettä yllättävänkin runsaasti. Sen sijaan tiskikonetta kannattaa suosia.

– Uudehkot tiskikoneet käyttävät vettä kohtuudella. Normaalikokoinen tiskari pesee koneellisen astioita noin 12 litralla. Juoksevan veden alla tiskatessa 12 litraa vettä juoksee raanasta minuutissa, toteaa Isännöintiliiton kehityspäällikkö Heikki Kauranen.

Suomessa on totuttu huolettomaan veden käyttöön, koska siitä ei ole ollut juurikaan pulaa. Isännöintiliitto antaa kuitenkin pari vinkkiä siihen, miten vedenkulutus pidetään kohtuullisena.

– Vesikalusteiden olisi oltava kunnossa ja mielellään ajan tasalla. Ja toisekseen turha lotraaminen pois. Tässä on oma vastuunsa myös taloyhtiöillä. Kun asukkaita muistutetaan säännöllisesti vastuullisesta vedenkäytöstä, niin niistä tulee pikkuhiljaa käytäntöjä. Ei tässä sen kummempia temppuja tarvita, toteaa Kauranen.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat