Loppu romanttisille illallisille? Kynttilät ovat terveyshaitta

Hempeissä koti-illoissa vaanii yllättävä vaara. Kynttilät voivat vaarantaa terveytemme.

Kynttilät voivat olla vaaraksi terveydellemme. Naisten suosikeiksi nousseissa tuoksukynttilöissä on yhtä paljon myrkkyjä kuin tupakassa, tiedemiehet paljastavat Daily Mailin sivuilla. Ongelmaksi tuoksukynttilöiden polttaminen muodostuu, kun niitä poltetaan huoneissa, joissa ilmanvaihto on huono. Myrkkyjen vapautuminen ilmaan voi aiheuttaa astmaa, ihottumaa tai muita iho-ongelmia.

Kalliimmat kynttilät, jotka sisältävät mehiläisvahaa tai soijaa, aiheuttavat harvoin ongelmia. Kynttilät, joissa on käytetty parafiinia, ovat sen sijaan haitallisia. Parafiini on tuttu tuote muun muassa öljyteollisuudessa. Parafiinin on havaittu sisältävän haihtuvia orgaanisia yhdisteitä (VOC), jotka aiheuttavat terveysongelmia.

Kun yhdysvaltalaistutkijat South Carolinan yliopistosta polttivat kaksi vuotta sitten tehdyssä tutkimuksessaan erilaisia kynttilöitä, kemikaaleja vapautui haitallinen määrä. Joukossa oli karsinogeeneja ja kemikaaleja, kuten tolueeneja ja bentseenejä, joiden tiedetään aiheuttavan astmakohtauksia. Kemikaalipiikit syntyivät, sillä kynttilät eivät palaneet tarpeeksi korkeassa lämpötilassa.

– Yksittäisten parafiinipohjaisten kynttilöiden polttaminen ei luultavasti ole vaarallista, mutta kynttilöiden polttaminen päivittäin tai silloin tällöin esimerkiksi huonosti ilmastoidussa kylpyhuoneessa voi aiheuttaa ongelmia, tutkimuksen johtaja Amid Hamini varoittaa.

Polta kynttilöitä vain lyhyen aikaa

Myös kynttilöihin lisätyt eteeriset öljyt ja hajusteet voivat aiheuttaa ongelmia, sillä monissa kynttilöissä on käytetty synteettisiä hajusteita ja väriaineita, jotka voivat olla lämmitettäessä ongelmallisia. Kynttilän poltosta syntyy myös nokea, joka voi jäädä leijumaan huoneilmaan tuntikausiksi. Noki voi vahingoittaa keuhkoja ja aiheuttaa hengityselinsairauksia tai ihoärsytystä ja allergiaa.

Tutkimustulokset kynttilöistä ovat huolestuttavia. Brittilehti Proof totesi selvityksessään, että Lontoossa eniten myydyt kynttilät sisältävät muun muassa kadmiumia ja lyijyä. Hollantilaistutkimuksen mukaan kirkoissa poltetut kynttilät muuttivat sisäilman myrkyllisemmäksi kuin moottoritiellä. Kynttilänpolton jälkeen huoneilmasta löytyi kymmenen syöpää aiheuttavaa ainetta.

Asiantuntijoiden mukaan kynttilöiden satunnainen polttaminen aiheuttaa harvoin ongelmia, mutta viisainta on polttaa niitä vain lyhyen aikaa hyvin ilmastoiduissa huoneissa.

Lue myös:

Teksti: MTV3/Helmi

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja