Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi lomaliikenteessä, vettä sataa kaatamalla – näille teille odotetaan ruuhkia

Perjantai 16.2. Runsasta lumi- ja vesisadetta autoilijoiden riesaksi 2:24
Katso: Perjantaina ajokeli muuttuu erittäin huonoksi, kun sadealue saapuu Suomeen

Fintraffic varoittaa lomille lähtijöitä erittäin huonoista ajokeleistä.

Maan etelä- ja keskiosassa lumi- ja vesisateet sekä etenkin jäätävä vesisade haittaavat näkyvyyttä ja tekevät tienpinnat liukkaiksi.

Perjantaiaamuna Suomi on pitkälti pilvilautan alla, mutta iltapäivällä lännestä saapuva sadealue ennättää länsirannikolle.

– Ajokeli muuttuu melko nopeastikin huonoksi tai erittäin huonoksi, meteorologi Joonas Koskela kertoo.

Olosuhteita vaikeuttaa etenkin lumikinosten päälle satavat vesisateet. 

– Sade on varsin voimakasta ja alkaa lumena, mutta muuttuu lounaassa vauhdikkaasti vedeksi.

– Lämpötila kohoaa useamman asteen plussan puolelle ja vettä sataa käytännössä kaatamalla Etelä- ja Lounais-Suomessa, pohjoisempana lumena.

Myös autoilijoiden näkyvyyttä haittaavaa jäätävää sadetta voi olla luvassa. Matalapaine voimistaa myös tuulta, kovimmat tuulenpuuskat sijoittuvat maan lounaisosiin.

Ruuhkat alkavat muodostua puolenpäivän jälkeen

Varsinkin perjantaina valtatietä 3 Tampereen suuntaan ja valtatietä 4 Lahden suuntaan ajavien on hyvä olla tarkkana.

– Liikenteessä korostuvatkin riittävän pitkät turvavälit ja kelien mukainen tilannenopeus, sanoo Fintrafficin tieliikennekeskuksen yksikön päällikkö Eero Sauramäki tiedotteessa.

Ennusteiden mukaan liikennemäärät alkavat kasvaa perjantaina puolenpäivän jälkeen, työmatkaliikenne ja lomaliikenne saa autoilijat teille.

Jonoja saattaa syntyä etenkin pääkaupunkiseudun ulosmenoteillä sekä valtateillä 4, 5 ja 9 aina Jyväskylän ja Mikkelin korkeuksille saakka.

Fintraffic muistuttaa pitkiä matkoja ajavia riittävistä tauoista ajon aikana.

Poliisi puolestaan kannustaa laittamaan tilannenopeudet kuntoon ja käyttämään huonolla ajokelillä takasumuvaloja. Poliisi valvoo hiihtolomaliikennettä tehostetusti koko maassa koulujen hiihtolomien aikaan.

Lapin poliisi muistuttaa laajasta kansainvälisestä Nordic Response 24 -harjoituksesta, joka näkyy Lapissa liikenteen ruuhkautumisena.

Lue myös:

    Uusimmat