Lokkipari teki pesän Mannerheimin patsaan karvalakkiin – MTV kysyi, kuinka veteraanipäivä vaikuttaa pesintään ja pitäisikö patsaan ympäristö rauhoittaa

Nyt on erikoinen paikka pesiä! Lokkipariskunta viihtyy Marskin patsaan karvalakissa 3:55
MTV Uutiset Live kävi tutustumassa lokkipariskunnan persoonalliseen kotiin.

Helsingin ydinkeskustassa on erinomaisen näkyvyyden tarjoava paikka, jonne eivät pedot pääse. Kalalokit ovat tehneet pesän ratsastajapatsaaseen.

Suomen marsalkka Carl Gustaf Emil Mannerheimin kunniaksi vuonna 1960 pystytetty ratsastajapatsas valvoo järjestystä Mannerheimintiellä Helsingissä. Nyt vuonna 2021 kalalokkipariskunta on etsiytynyt paraatipaikalle – nimittäin Marskin karvahattuun. 

– Näyttäisi siltä, että hattuun tehdään pesää. Marskin hattu on varmaan turvallinen paikka, mutta näin yleistikin ottaen ihmisten läheisyydessä pedoilta suojassa on hyvä pesiä. Näkyvyyskin on hyvä, sanoo Birdlife Suomen toiminnanjohtaja Aki Arkiomaa.

Haastatteluhetkellä lisäturvaa linnuille toi kunniavartio, joka liittyi kansallisen veteraanipäivän seppeleenlaskuun. Arkiomaan arvion mukaan juhlallisuudet tuskin häiritsivät pesintää, vaikka juuri sillä hetkellä linnut eivät pesässä olleetkaan.

Pesään ei saa kajota

Jos kaikki menee lokkipariskunnalla pesinnässä hyvin, muninta alkaa toukokuun alussa. Haudonta kestää 25 päivää.

– Toukokuun lopussa pitäisi olla poikasten kuoriutuneet, toteaa Birdlifen Aki Arkiomaa.

Lokkien häätäminen, pesinnän häiritseminen tai pesään koskeminen on kiellettyä, sillä kalalokki on luonnonsuojelulain perusteella rauhoitettu. Esimerkiksi omalta pihalta pesää ei saa poistaa, elleivät munat tai poikaset jostakin syystä olisi suoranaisessa vaarassa.

Ensimmäisenä erikoisesta pesimispaikasta kertoi Ilta-Sanomat.

Katso raportti Marskin patsaan juurelta keskeltä veteraanipäivän juhlallisuuksia!

Lue myös:

    Uusimmat