Mainos

Loismadon syöpä tarttui mieheen – "yllätti tutkijat täysin"

HIV:tä sairastaneen miehen vastustuskyky oli heikentynyt virussairauden takia, jolloin loismato saattoi levittää syövän mieheen. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Suomessa Yle.

Epätavallinen tapaus diagnosoitiin, kun 41-vuotias kolumbialaismies oli tullut lääkäriin vuonna 2013 väsymyksen, kuumeen, yskän ja painonmenetyksen takia. Miehestä löydettiin useita syöpäkasvaimia eri puolilta hänen kehoaan.

Lähempi tutkiskelu paljasti, että syöpäsolut eivät olleet ihmisperäisiä, sillä ne olivat kooltaan vain kymmenesosan ihmissoluista. Lääkärit eivät keksineet, mistä syöpä olisi voinut tulla.

Tapausta tutkinut tohtori Atis Muehlenbachs kertoo pohtineensa useita eri teorioita pienille soluille. Lopulta syövän etäpesäkkeiden syyksi paljastui loismato, joka yllätti tutkijat täysin.

Potilas oli lopulta liian sairas hoidettavaksi, kun lääkäreille lopulta selvisi syy hänen kasvaimiinsa. Mies kuoli kolme päivää sen jälkeen, kun heisimadon DNA oli tunnistettu.

Erikoislaatuinen mato

Syynä miehen syöpään oli kääpiöheisimadosta levinnyt sairaus. Tutkijoiden mukaan erikoislaatuinen mato pystyy viettämään koko elämänsä isäntäeliön sisällä.

Sen sijaan, että mato itse olisi saanut syövän, yhden sen levittämän munan uskotaan mutatoituneen ja muuttuneen syöpäpesäkkeeksi, joka lähti leviämään miehen elimistössä.

Syövän leviäminen madosta on erittäin harvinainen tapaus. Aikaisemmin syöpä on voinut levitä ihmisestä toiseen esimerkiksi elinsiirron seurauksena.

Jopa 75 miljoonalla ihmisellä on kääpiöheisimadon aiheuttama infektio. Tutkijat uskovat, että madon aiheuttama syöpä on erittäin harvinaista, mutta että moni tapaus voi jäädä diagnosoimatta.

Yhdysvaltojen tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskukset kertovat, että paras keino välttää kääpiöheisimadon tarttuminen on pestä käsiä ja keittää raa’at vihannekset.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.