Mainos

Ehec-epidemia Lohjalla – lähteeksi epäillään keskuskeittiötä

Kymmenkunta lasta ja aikuista on sairastunut Lohjalla ehec-bakteerista. Lisäksi saman verran näytteitä on vielä tutkittavana. Bakteerilähteeksi epäillään keskuskeittiön toimittamaa ruokaa.


Lohjan kaupungin tartuntatautilääkäri Tarja Nummila vahvistaa, että bakteerin lähteeksi epäillään keskuskeittiön toimittamaa ruokaa.

"Ensimmäiset tartunnat näyttävät tulleen päiväkotiruuasta, sitten henkilöstä toiseen."

– Koska tiedämme, mistä keskuskeittiöistä menee ruokaa minnekin, olemme pystyneet rajaamaan tutkintaa tiettyihin kouluihin ja päiväkoteihin. Ensimmäiset tartunnat näyttävät tulleen päiväkotiruuasta, sitten henkilöstä toiseen, Nummila kertoo.
Sairastuneita on nyt suljetun Mäntylän päiväkodin lisäksi muistakin päiväkodeista.
– Myös kaikista oireettomista Mäntylän päiväkodin lapsista ja hoitajista otetaan ulostenäytteet varotoimena, jotta tämä saadaan pysäytettyä.
Kaksi seuraavaa viikkoa ovat kriittisiä, että ehecin leviäminen saadaan rajattua. Päiväkoti pysyy suljettuna niin kauan, kunnes kaikilta lapsilta ja hoitajilta on saatu varmasti puhtaat ulostenäytteet.
Mäntylän päiväkodissa on 120 lasta, joten kotihoitojärjestelyt ja vanhempien jääminen töistä pois koskee useita kymmeniä perheitä.

Erityisen vaarallinen vastasyntyneille

Osa jo otetuista näytteistä on ollut negatiivisia.
– Tavallisin itämisaika on 3-4 päivää, mutta oireita voi tulla muutaman viikonkin päästä. Tämän voi sairastaa myös oireettomana.
Lohjan sairaalan synnytysosastolla ei saa nyt vierailla, koska ehec on erityisen vaarallinen vastasyntyneille.
– Alatiesynnytyksessä lapsi voi saada tartunnan myös omasta äidistään.

Lohjan kaupunki tiedottaa, että EHEC eli enterohemorraaginen Escherichia coli aiheuttaa äkillisesti alkavia voimakkaita vatsakipuja ja ripulia, joka muuttuu usein veriseksi.

Lapset oireilevat aikuisia voimakkaammin, aikuiset voivat kantaa bakteeria myös oireettomina.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.