Jyväskylän vatsatautiepidemian aiheuttaja yhä epäselvä – ei norovirusta

Epidemian ei arvella olevan lähtöisin elintarvikkeesta, vaikka se levisikin ruokailun yhteydessä.

Jyväskylässä noin viikko sitten puhjenneen vatsatautiepidemian syy ei ole vieläkään selvillä, kaupunki tiedotti maanantaina. Jyväskylän elintarvikevalvonta on ottanut näytteitä elintarvikkeista ja potilaista, mutta taudinaiheuttajia ei ole toistaiseksi löytynyt.

Toistaiseksi saadut norovirustutkimusten tulokset ovat olleet negatiivisia. Osa näytetutkimuksista on vielä kesken.

– Useammalta ihmiseltä on otettu ulostenäytteitä, ja kaikista niistä tuloksia ei ole vielä tullut. Niillä, joilta on tulokset saatu, on norovirustutkimus ollut negatiivinen. Osasta on nyt otettu sellaista laajempaa viruspakettia, josta ei ole saatu tuloksia, kertoo Jyväskylän kaupungin ympäristöterveyspäällikkö Hanna Yksjärvi.

Loppujen testitulosten arvellaan valmistuvan viikon aikana.

Ei epäillä lähteneen elintarvikkeesta

Liikuntakeskus Buugissa ilmennyt vatsatauti on sairastuttanut noin 130 ihmistä. Tauti on erittäin helposti tarttuva, ja sen on havaittu levinneen ihmisestä toiseen esimerkiksi perheiden sisällä.

Epidemian ei uskota olevan lähtöisin elintarvikkeesta, vaikka se on oirekyselyn perusteella levinnyt liikuntakeskuksessa järjestetyn tilausruokailun yhteydessä. Epidemian arvellaan levinneen tuolloin joko suoraan henkilöstä toiseen tai esimerkiksi ruokailun yhteydessä saastuneen elintarvikkeen tai tarjoiluottimien kautta.

Tulosten perusteella kaupunki pitää todennäköisimpänä sitä, että kyseessä on jokin muu ärhäkkää vatsatautia aiheuttava virus kuin norovirus. Liikuntakeskus Buugissa jatketaan tehostettua siivousta ja desinfiointia.

– Uusia tartuntoja ei ole Buugista tullut, ei se epidemia enää liikuntakeskuksessa jyllää, Yksjärvi kertoo.

Uusia tartuntoja ihmisten välillä voi kuitenkin yhä Yksjärven mukaan tapahtua, ja tauti saattaa vielä levitä laajemmalle alueelle.

Lue myös:

    Uusimmat