Mainos

Lohja saa Emojikadun ja Meemikadun – nimien keksijä kertoo järkeenkäyvän selityksen

Uudellemaalle Lohjalle on tulossa uusi kaavoitusalue, jonka muutamalle uudelle kadulle on jo päätetty nimiehdotukset. Meemikatu ja Emojikatu ovat jo keränneet huomiota sosiaalisessa mediassa.

Moni on ollut huvittunut Lohjan nimiehdotuksista.

Nimet on keksinyt asemakaava-arkkitehti Juha Anttila, joka toimii Lohjan nimistötyöryhmän valmistelijana. Kadunnimien keksiminen on nimistötyöryhmän ja ennen kaikkea valmistelijan vastuulla. Työryhmä halusi uudistaa suomalaista kadunnimistöä niin, että myös nykyajasta jäisi jotakin historiaan.

– Katsoimme, että halutaan jotakin tästä ajasta kertovaa. Meilläkin alkavat olla kaikki kasvilajit, puulajit, lintulajit melkein jo käytettynä meidän kunnassa, hän kertoo MTV Uutisille.

Anttilan mielessä kävivät myös Hymiötie ja Mokkulatie.

– Se alkaa olla jo historiaa. Oli aika lyhkäinen aika, kun mokkuloita on ollut, hän pohtii.

Liikealueelle sopivia nimiä

Uudesta kaavoitusalueesta on tulossa liikekeskittymä Karnaisiin Helsinki–Turku-moottoritien Hossan liittymän kohdalle. Alueella ei Anttilan mukaan ollut selkeää nimistöä, jota teidennimissä olisi voinut hyödyntää. Anttilan ideoinnin taustalla on myös alueen luonne.

– Aikaisempi peltoalue muuttuu kaupan alueeksi, eli identiteetti on myös erilainen kuin nykyään. Siitä tulee liiketoiminnan aluetta, joten se saa ikään kuin tulevaisuuteen katsovia nimiä.

Anttilan mielestä kadunnimistöön on hyvä saada nimiä myös nykyajasta. Hän uskoo, että vastaavaa kehitellään Lohjalla tulevaisuudessakin.

– Koko ajan on kehittely päällä.

"Kaikki haluavat asua Koivukadulla"

Anttila myös huomauttaa, että on haasteellista löytää nimiä, jotka eivät liikaa muistuta vanhoja. Kuudesta kunnasta aikanaan yhdistetyllä Lohjalla sattui nimien yhteentörmäyksiä, mutta osoitejärjestelmä ei saa olla harhaanjohtava.

– Usein pyydämme ehdotuksia myös asukkailta, joita nyt ei tässä tapauksessa ollut. Yleensä kaikki haluavat asua Mustikkatiellä tai Koivukadulla, mutta molempia meillä on jo. Koivualkuisia on jo kolmattakymmenettä, Anttila huomauttaa.

Meemikatu ja Emojikatu sisältyvät kaavaehdotukseen, joka on tällä hetkellä yleisön nähtävänä ja kommentoitavana. Jos vastustusta ei tule, nimet hyväksytään kaavan mukana ensi vuoden alkupuolella.

Anttilan kokemuksen mukaan nimistä ei juuri kaavapalautetta tule. Hänen aikanaan vuodesta 2012 näin ei ole käynyt kertaakaan.

– Nimi ei ole se, mikä hiertää ihmisiä.


Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja