Liverpoolin 1982 kaatanut Ismail: ”Homma meni voiton jälkeen yli”

HJK kohtasi Liverpoolin Euroopan cupin toisella kierroksella vuonna 1982. Klubi oli kukistanut ensimmäisellä kierroksella Kyproksen hallitsevan mestarin AC Omonian.

- Jännitimme arvontatulosta telefaxin äärellä seuran pienessä toimistossa Olympiastadionilla. Sitten saapui UEFA:n faksi, jossa kerrottiin vastustajan olevan Liverpool. Ennen kaikkea englantilainen maalivahtimme Jeff Wood oli todella innostunut, HJK:n silloinen tähtihyökkääjä Atik Ismail muisteli.

Ensimmäinen osaottelu pelattiin Olympiastadionilla, ja HJK voitti sen sensaatiomaisesti 1-0 jo kyproslaisia vastaan kahdesti osuneen Ismailin maalilla.

- Ennen peliä Uuden Suomen toimittaja Tauno Aro soitti lankapuhelimella kotiini ja teki haastattelua tulevasta pelistä. Kerroin hänelle, että näin Woodin katseesta hänen pitävän nollan ja sanoin itse tekeväni voittomaalin. Eihän sitä kukaan uskonut, mutta niin siinä vain kävi, Ismail naurahti.

Pelin jälkeen joukkue piti voitonjuhlat, mutta sen jälkeen alkoi liiankin totinen valmistautuminen vierasotteluun.

- Olisimme kaivanneet edellisen kauden jälkeen maajoukkueen peräsimeen siirtynyttä ”Mara” Kuuselaa, sillä homma meni voiton jälkeen yli. Kaikilla oli siviilityö, minulla Pitkäpuussa mittamiehenä, mutta seurajohdolle tuli yhtäkkiä idea, että harjoitellaan kaksi viikkoa ennen peliä kuin ammattilaiset ja voitetaan toinenkin ottelu.

- Meillä oli kymmeneltä aamutreenejä, ja eihän se sopinut meille ollenkaan. Kaikki muut paitsi Wood painoivat homman lekkeriksi. Ei sillä, kyllä Liverpool olisi varmasti ollut joka tapauksessa meitä parempi, Ismail sanoi.

Liverpool vei toisen osaottelun nimiinsä maalein 5-0, mutta Klubillakin oli Ismailin mukaan pelissä hetkensä.

- Aivan pelin alussa syötin Sixten Boströmin yksin läpi, ja ”Siku” veti pallon tolppaan. Olisi ollut mielenkiintoista katsoa, mitä pelistä olisi sen jälkeen tullut.

Hyvät otteet europeleissä poikivat jo aiemmin Besiktasia, AIK:ta ja Waregemia ulkomailla edustaneelle Ismailille uuden siirron Suomen ulkopuolelle.

- Olin aiemmin lähellä siirtoa Derbyyn, mutta tällä kertaa Englannista ei ollut kiinnostusta.

- Anderlechtin valmentaja Paul Van Himst oli kuitenkin Anfieldillä katsomassa peliämme, ja siirryin sinne. Vaikken päässytkään pelaamaan, niin meillä oli niin kova joukkue, että se vuosi oli elämäni hienointa aikaa, Ismail tunnelmoi.

HJK isännöi Liverpoolia Helsingin Olympiastadionilla lauantaina 1.8. klo 19.30 alkaen. MTV Sport 1 ja Sub näyttävät ottelun suorana lähetyksenä klo 19.05 alkaen. Studiossa ottelua analysoivat MTV Sportin jalkapalloasiantuntijat Keith Armstrong ja uusi vahvistus Antti Niemi. 

Lue myös:

    Uusimmat