Savinaisen jäätävä rankkariratkaisu – näin Leijonien Venäjä-voitto eteni

Suomen jääkiekkomaajoukkue kohtasi torstaina Venäjän Helsingissä. Ottelu kuului Ruotsin Euro Hockey Tour -turnaukseen. Suomi voitti pelin voittolaukauskisan jälkeen 3-2. MTV Sport seurasi ottelua hetki hetkeltä.

Kello 21.00: Peli ei ollut Suomen maalivahdille Harri Säterille helppo, torjuntoja tuli yhteensä vain 15 kappaletta. Koshetshkin torjui puolestaan 23 kertaa.

Kello 20.56: Ottelu on päättynyt Suomelle 3-2! Savinaisen lämärimaali voittolaukauskilpailussa toi Suomelle voiton! Nyt kohti Ruotsia!

RUS 4. yritys: EI MAALIA! SUOMI VOITTAA! Kiekko karkaa viimeisessä yrityksessä ja voitto Leijonille.

FIN 4. yritys: EI MAALIA. Palola saa jo Koshetshkinin ulos, mutta lirutus osuu tolppaan!

RUS 3. yritys: EI MAALIA! Dadonov laukoo, yrittää längistä, mutta Säteri torjuu jälleen!

FIN 3. yritys: MAALI! Savinainen lämää kiekon maaliin voimalla! Upea maali!

RUS 2. yritys: EI MAALIA. Butshnevitsh koittaa ujuttaa längistä, mutta Säteri kestää.

FIN 2. yritys: MAALI! Puustinen uittaa vettä korvasta ja ujuttaa kiekon längistä sisään.

RUS 1, yritys: EI MAALIA. Shalunov hieman samalla tavalla, kiekko karkaa.

FIN 1. yritys: EI MAALIA. Rajala käyttää kiekkoa rystyllä yhdellä kädellä. Tuo kämmenelle mutta nosto ei onnistu.

Kello 20.52: Toni Rajala on Suomen ensimmäinen ampuja.

Kello 20.48: Jatkoaika päättyy, ei ratkaisua. Seuraavaksi voittolaukauskilpailu.

63. min: Kiekko liruu vaarallisesti Suomen maalin kulmalla. Tkatshjov tulee suoraan vaihdosta vauhdilla ja laukoo. Kiekko osuu matkalla Hongan mailaan ja pyörii vain vähän maalin ohi.

62. min: Anttila tuo kiekon alueelle ja jättää Jormakalle, joka laukoo terävästi. Kiekko Koshetshkinin olkapäähän.

61. min: Nikita Shoshnikov purjehtii Suomen alueelle ja laukoo Pokan jaloista tulisesti. Hankala kuti, mutta Säteri kestää.

Kello 20.42: Jatkoaika on käynnissä!

Kello 20.39: Kolmas erä päättyy 2-2-tilanteessa! Jatkoaika on edessä. Maalivahtien torjunnat kolmannessa erässä: Säteri 5, Koshetshkin 10.

60. min: Ja heti perään Leijonien vyöry! Sakari Manninen ja Rajala 2-1-hyökkäyksessä. Manninen laukoo itse, mutta ohi menee.

59. min: Suomella hyvä tilanne. Jokiharju toimittaa kiekon maalille ja siellä on kaksi Leijonaa, mutta ei mene.

58.03: Suomen maalin takana otetaan painiotteita. NHL-vahvistukset Julius Honka ja Jevgeni Dadonov ottavat kunnon painin, kun Honka painaa vihellyksen jälkeen poikittaista selkään. Molemmat jäähylle, kolmas erä pelataan loppuun tasavajaalla, jos lisäjäähyjä ei tule.

57. min: Barabanov haluaa ratkaista! Pyöräyttää vanhanaikaisella maalin takaa vaarallisesti, mutta Säteri kestää.

55.44: MAALI, Venäjä tasoittaa lukemiksi 2-2! Aleksei Bereglazov toimittaa kiekon maaliin ja siitä seuraa kova mylly Säterin edessä. Lähimpänä on kaksi venäläistä ja lopulta Aleksandr Barabanov nostaa laatan häkkiin.

55. min: Shalunov on jälleen Säterin riesana, nosto lusikkapuolelta, mutta suomalaiskassari hoitaa homman. Säterin toinen koppi tähän erään.

52. min: Nyt kilahtaa tolppa! Rajala pääsee yrittämään poikittaissyötöstä, toinen osuma on vain senttien päässä! Maali oli täysin auki, olisi kyllä pitänyt upota. Venäjä on täysilukuinen.

51. min: Nyt on loistopaikka! Puustinen laukoo ja Palola pääsee paluukiekkoon, mutta Koshetshkin on jälleen etevämpi.

49.56: JÄÄHY, Suomi ylivoimalle. Aleksei Bereglazovin maila nousee Antti Suomelan kasvoihin ja toinen jäähy korkeasta mailasta.

47. min: Venäjällä on paikka kuitata 2-1-hyökkäyksestä. Tkatshjov päättää yrittää itse, nostaa kiekon ohi maalista.

45.42: MAALI, Suomi 2-1-johtoon! Todella komea osuma! Veli-Matti Savinainen iskee vastaiskuun, syöttää 2-1-hyökkäyksessä Toni Rajalalle. Rajala ottaa haltuun ja pyssyttää lämärillä kiekon Koshetshkinin kainalosta verkkoon. Kunniaa myös Henri Jokiharjulle, joka menee urhautuvasti laitaan ja saa tökättyä kiekon vauhtiin Savinaiselle.

44. min: Jormakka tuo kiekon vauhdilla alueelle ja jättää Salliselle. Hyvä matala laukaus, mutta Venäjän maalivahti Koshetshkin on ollut todella hyvä läpi ottelun.

41. min: Venäjä saa heti erän alkuun pitkän hyökkäyksen Suomen päätyyn. Jegor Jakovlev virittää hirmuisen lämärin, mutta päätylaita laulaa.

Kello 20.07: Ottelun kolmas erä on käynnissä!

Kello 19.50: Toinen erä oli Suomelta selvästi parempi eikä Venäjä saanut ilmaisia kiekkoja. Maalivahtien torjunnat toisessa erässä: Säteri 3, Koshetshkin 5. Torjunnat osoittavat, ettei hirmutilanteita kumpikaan saanut luotua.

Kello 19.49: Toinen erä päättyy 1-1-tilanteessa!

40. min: Venäjä on lähellä! Shalunov pääsee kahdeksan sekuntia ennen summeria nokikkain Säterin kanssa, mutta veto menee ohi.

40. min: Ei saa Leijonat ylivoimalla mitään aikaan. Pahasti näyttää siltä, että tasoista lähdetään kolmanteen erään.

37.33: JÄÄHY, Suomi ylivoimalle. Shalunov menee Henri Jokiharjun kanssa vauhdilla laitaan, Shalunovin maila nousee suomalaispakin kasvoihin ja jäähy korkeasta mailasta.

35. min: Leijonat selvittää alivoimansa kunnialla. Oikeastaan yksi hyvä paikka Shalunoville, muuten neliö hoiti hommansa mallikkaasti.

34. min: Säteriltä jälleen iso koppi. Ottelun näkyvin venäläispelaaja Shalunov uiskentelee hyvään vetopaikkaan ylivoimalla ja ampuu terävästi, mutta jälleen vakuuttava patjatorjunta.

32.29: JÄÄHY, Suomi alivoimalle. Jere Sallisen maila jää Aleksandr Barabanovin kainaloon ja venäläinen menee nurin.

33. min: Nyt on Säteri kovassa paikassa, mutta hyvä torjunta paineen alla.

31. min: Suomi pelaa tällä hetkellä selvästi paremmin kuin avauserässä. Puolustus on tiivis ja Säterillä vain yksi torjunta tässä erässä. Syötöt ovat huolellisempia ja hyökkäystäkin saadaan aikaan. Peli on normalisoitunut.

28.34: MAALI! Suomi tasoittaa lukemiksi 1-1! Ylivoima toimii, Ville Pokka levittää Juuso Puustiselle, joka menettää tasapainonsa, mutta laukoo suoraan syötöstä. Koshetshkin ei ehdi mukaan ja verkko heilahtaa. Laukaus epäonnistuu ja kaarikiekko putoaa maaliin. Syöttöpisteet Pokalle ja Veli-Matti Savinaiselle.

28.15: JÄÄHY, Suomelle lisää ylivoima-aikaa! Mihail Grigorenko huitoo Sami Sandellia mailaan ja ottaa turhan jäähyn hyökkäyspäässä. Edellistä jäähyä on vielä kahdeksan sekuntia jäljellä, Nyt tarjotaan Leijonille!

26.23: JÄÄHY, Suomi toistamiseen ylivoimalle. Juuso Puustinen ajaa maalille. Vladimir Tkatshjov laittaa virvelin kainaloon ja Puustinen menee kumoon. Jäähy koukkaamisesta.

26. min: Vaaran paikka! Säteri pelaa huolimattomasti kiekkoa maalin takana ja heti venäläishyökkääjä on iskemässä kohti tyhjää maalia. Ohi menee.

26. min: Joukkueet täysilukuiset. Leijonat sai pari hyvää paikkaa, mutta ei vielä tasaista. Nyt on kuitenkin paikka ottaa ote.

25. min: Suomelta hyvä kuvio. Pokka kääntää viivasta, Suomela keskelle ja Palola laukoo heti. Koshetshkin torjuu. Jatkotilanteessa ollaan taas hieman lähempäänä. Suomela on ottamassa viime viikolta tuttua roolia ja pyörittää Suomen peliä.

23.14: JÄÄHY, Suomi ylivoimalle ensimmäisen kerran! Vladislav Gavrikov kampittaa ja Leijonat saa paikan.

22. min: Suomi selvittää alivoimansa helposti, Venäjä ei saanut mitään aikaan. Nyt oma viisikkopeli kuntoon ja tasoihin!

Kello 19.18: Toinen erä on käynnissä! Suomi siis alivoimalla alkuun.

Kello 18.59: Toinen erä aloitetaan Suomen alivoimalla. Ensimmäisestä erästä jäi ennen kaikkea käteen se, että Leijonilta kaivataan selvästi enemmän huolellisuutta. Hyökkäyspeliä ei oikein saatu käyntiin ja Venäjälle annettiin kiekonmenetyksillä ilmaiseksi hyökkäyspaikkoja. Malaivahtien torjunnat avauserässä: Säteri 4, Koshetshkin 7

Kello 18.59: Ensimmäinen erä päättyy Venäjän 1-0-johdossa!

19.45: JÄÄHY, Suomi alivoimalle. Marko Anttila on hieman myöhässä hyökkäyssiniviivan päällä. Hän tökkää mailansa Nikita Soshnikovin jalkoihin ja selkeä kampitusjäähy.

19. min: Nyt on Suomen paras paikka! Julius Honka kuskaa vauhdilla kiekon hyökkäysalueelle. Lainaa laattaa Suomelalle, jonka syötöstä Pekka Jormakka pääsee kokeilemaan. Ajautuu ehkä hieman liian lähelle Koshetshkinia ja veto kilpistyy maalivahtiin.

19. min: Säteri naulitsee itsensä tolppaan kiinni kun venäläiset yrittävät väkisin kiekkoa tolpan läpi maaliin. Kiekko Säterin haltuun ja aloitus Suomen päätyyn.

17. min: Peli on nyt tasaisesti "ei kummankaan hallussa". Suomi käynnistää nopean vastaiskun pystysyötöllä ja Juuso Puustinen koittaa päästä maalintekoon, mutta tällä kertaa kärkikynä ei toimi.

14. min: Kapteeni Jere Sallinen herättelee joukkuetta. Kunnon taklaus saa laidat ryskymään ja heilumaan. Tunnetta Suomi nyt kieltämättä kaipaa.

13. min: Kristian Näkyvä pääsee laukomaan b-pisteiden välissä. Koshetshkin torjuu hienosti ja koppaa myös jatkotilanteen.

13. min: Leijonilla menevät nyt helpot syötöt mihin sattuu. Venäjä saa ilmaiseksi kiekon itselleen ja sitä kautta paineen Suomen päätyyn. Mitään vaarallista venäläiset eivät saa aikaan, mutta Leijonien oma peli on takkuista.

11. min: Säteri on jälleen kovassa paikassa. Venäläiset tulevat leveällä rintamalla kohti maalia. Pavel Butshnevitsin laukaus epäonnistuu ja jää kimpoilemaan Suomen maalille. Säteri saa hamuttua kiekon alleen, mutta kyllä tuostakin maali olisi voinut tulla. Tilanne käynnistyi huolimattomuusvirheellä.

10. min: Pekka Jormakka on pelipäällä. Karvaa hienosti kiekon Suomelle ja jälleen on hetken pyöritys vieraiden päädyssä. Suomi ei ole kuitenkaan saanut kuin yhden pidemmän hyökkäyksen ja liikkeellelähtö on tahmaista.

07.42: MAALI! Venäjä 1-0-johtoon! Stanislav Galijev nousee vauhdilla siniviivan yli. Hän ajautuu lähelle päätyviivaa ja lähettää matalan laukauksen kohti maalia. Kiekko livahtaa patjan kautta takakulmaan. Säteriltä nyt auttamatta heikko suoritus.

6. min: Säteriltä tärkeä torjunta! Suomi hukkaa venäläiset päätytaistelussa ja Shalunov pääsee aivan maalin edessä nokikkain Säterin kanssa. Nopea veto, mutta Säterin patjat ovat oikeassa paikassa.

5. min: Urho Vaakanainen lähettää kiekon viivasta maalille ja maskissa oleva Koshetshkin ei näe mistä laatta tulee. Peliväline liruu vähän ohi maali ja yleisö herää ensi kertaa kannustamaan Suomea.

3. min: No nyt on Suomikin herännyt. Sallisen, Puustisen ja Jormakan ketju saa paineen Venäjän päätyyn, Jormakka kokeilee parikin kertaa, mutta Koshetshkin torjuu mainiosti.

2. min: Suomi on heti vaikeuksissa. Kiekko kaksi ensimmäistä minuuttia Leijonien päädyssä. Maksin Shalunov pääsee läheltä koittamaan, mutta ohi menee.

1. min: Heti kova tilanne Suomen maalilla. Pavel Butsnevitsh pääsee yrittämään lähietäisyydeltä, mutta Säteri peittää kulman.

Kello 18.31: Ottelu on käynnissä, Venäjä kaivaa ensimmäisen aloituksen.

Kello 18.30: Leijonien tehokkain pelaaja Tshekin turnauksessa oli Antti Suomela pistein 2+2. SM-liigan pistepörssin voittaja on antanut kunnon näytöt valmennusjohdolle MM-leirin aikana.

Kello 18.28: Kansallislaulut ovat kajahtaneet! Ottelu alkaa aivan kohta.

Kello 18.24: Joukkueet rynnistävät Hartwall Arenan jäälle. Hieno ottelu on alkamassa!

Kello 18.22: Päävalmentaja Lauri Marjamäki totesi Ylen suorassa lähetyksessä, että Teräväistä ei ollut alunperinkään tarkoitus peluuttaa torstaina. Miro Heiskasella on puolestaan "pientä sairastelua". Poissa on myös Olli Juolevi.

Kello 18.22: Suomi ja Venäjä ovat kohdanneet tällä kaudella kolme kertaa. Suomi on voittanut otteluista kaksi, molemmat yhden maalin erolla. Viime lauantaina Leijonat oli parempi maalein 2-1.

Kello 18.20: Leijonien ottelun kanssa samaan aikaan Tampereella pelataan SM-liigan kuudes finaali. Kärpät johtaa ottelusarjaa Tapparaa vastaan 3-2, joten mestaruus voi ratketa tänään Kärpille.

Kello 18.10: Venäjän kokoonpano:

Maalivahti: Vasili Koshetshkin (Igor Shestjorkin)