Latvala ajoi voittoon – näin päätöspäivä eteni

Korsikan MM-rallin kolme viimeistä erikoiskoetta ajettiin sunnuntaina. MTV Sport seurasi päivän tapahtumia hetki hetkeltä.

Volkswagenin Jari-Matti Latvala voitti kilpailun lopulta selvällä erolla Fordin Elfyn Evansiin. Andreas Mikkelsen sijoittui kolmanneksi.

Tulosten alapuolelta voit katsoa, kuinka päätöspäivä eteni.

Korsikan MM-rallin tulokset, EK9/9:

 1. Jari-Matti Latvala VW     2.39.46,7
 2. Elfyn Evans        Ford       +43,1
 3. Andreas Mikkelsen  VW         +46,3
 4. Kris Meeke         Citroen  +1.33,4
 5. Hayden Paddon      Hyundai  +1.53,6
 6. Mads Östberg       Citroen  +1.59,8
 7. Dani Sordo         Hyundai  +2.10,4
 8. Bryan Bouffier     Ford     +2.12,8
 9. Stephane Sarrazin  Ford     +2.39,3
10. Ott Tänak          Ford     +3.43,0

Kello 14.09: Seuranta päättyy tähän. Kolmen viikon kuluttua jatketaan Kataloniassa!

Kello 14.08: Ralli on nyt ohi kärjen osalta. Ja mikä parasta, suomalaisvoittajaa päästiin juhlimaan 31 vuoden tauon jälkeen Korsikan saarella. Markku Alen voitti kisan vuonna 1984, ja nyt Jari-Matti Latvala liittyi samaan kerhoon.

EK9: Bisinao-Agosta plage (16,74 km) *Power Stage

Kello 14.07 (EK9): Toyotan nuorten kuljettajien ohjelmaan kuuluva Teemu Suninen sijoittuu viidenneksi WRC2-luokassa "Oli ihan hyvä kisa, tultiin maaliin hyvin. Ei ollut mitään tilanteita ja saatiin lisää oppia", Suninen sanoo WRC:n ralliradiolle.

Kello 14.03 (EK9): Skodan Esapekka Lappi sijoittuu WRC2-luokassa toiseksi Julien Maurinin jälkeen. Lappi taistelee edelleen luokan maailmanmestaruudesta, vaikka voitto jäi nyt tulematta.

Kello 13.55 (EK9): Voittaja Jari-Matti Latvala WRC:n ralliradion haastattelussa. "En puskenut maksimilla viikonlopun aikana vaan kontrolloin ajoa vaikeissa olosuhteessa. Kaikki toimi täydellisesti. Voitin viime vuonna ensimmäistä kertaa Ranskan rallin Alsacessa ja nyt Korsikalla. Tämä on todella tärkeä voitto", Latvala hehkuttaa.

Kello 13.53 (EK9):Jari-Matti Latvala ja kartturi Miikka Anttila juhlivat voittoa Volkswageninsa katolla!

Kello 13.52 (EK9): Volkswagenin Jari-Matti Latvala ajaa voittajana Korsikan MM-rallin viimeisen erikoiskokeen maaliin! Hän on kolmanneksi nopein viimeisellä erikoiskokeella Sebastien Ogierin ja Robert Kubican jälkeen, joten hän nappaa myös yhden bonuspisteen!

Kello 13.49 (EK9): Nyt se on varmaa, Fordin Elfyn Evans pystyy pitämään kakkossijan hallussaan. Andreas Mikkelsen lyö Evansin päätöspätkällä, mutta lopputuloksissa Evans pysyy edellä kolmen sekunnin erolla.

Kello 13.47 (EK9): Volkkarin Andreas Mikkelsen kellottaa kolmanneksi nopeimman ajan erikoiskokeella. Riittääkö aika kakkossijaan? Se selviää muutaman minuutin kuluttua, kun Elfyn Evans saapuu maaliin.

Kello 13.46 (EK9): Toisella väliaikapisteellä Volkswagenin Andreas Mikkelsen on yli kahdeksan sekuntia Fordin Elfyn Evansia nopeampi. Vaikuttaa siltä, että norjalainen nousee kisassa toiseksi.

Kello 13.44 (EK9):Jari-Matti Latvala on aloittanut vauhdikkaasti erikoiskokeen. Hän on toisena ensimmäisellä väliaikapisteellä.

Kello 13.43 (EK9): Ensimmäisellä väliaikapisteellä Volkkarin Andreas Mikkelsen kellottaa toiseksi nopeimman ajan Sebastien Ogierin jälkeen. Norjalainen on saavuttanut reilulla kahdella sekunnilla Fordin Elfyn Evansia. Kumpi ottaa kisan kakkossijan?

Kello 13.41 (EK9): Nyt päästään asiaan! Jari-Matti Latvala on startannut viimeiselle erikoiskokeelle. Vain kymmenen minuutin rykäisy erottaa suomalaisen asvalttirallin voitosta.

Kello 13.35 (EK9): Hyundain Dani Sordo jää vajaat 12,9 sekuntia Sebastien Ogierin pohja-ajasta. Lopputuloksissa espanjalainen noussee seitsemänneksi. Ilman aiemmin kilpailussa kärsimäänsä rengasrikkoa hän olisi taistellut huippusijoista. "Yritin painaa kovaa, mutta Ogier ajoi uskomattoman ajan. Menetimme kaksi minuuttia rengasrikon takia, mutta muuten ajoin hyvin viikonlopun aikana. Harmittaa tallin puolesta, sillä meillä oli hyvät mahdollisuudet päästä podiumille", Sordo sanoo WRC:n ralliradiolle.

Kello 13.29 (EK9): Maailmanmestari Sebastien Ogier tuli todella vauhdikkaasta pätkän läpi. Toisella väliaikapisteellä Hyundain Dani Sordo on pudonnut yhdeksän sekunnin päähän ranskalaisesta.

Kello 13.25 (EK9): Myös Fordin Martin Prokop ja Ott Tänak ovat päässeet maaliin. Tänak sijoittunee kilpailussa kymmenenneksi. "Tämä on ollut urani huonoin ralli", Tänak toteaa WRC:n ralliradiolle.

Kello 13.23 (EK9): Ensimmäisellä väliaikapisteellä Hyundain Dani Sordo on 3,9 sekuntia Sebastien Ogieria jäljessä.

Kello 13.19 (EK9): Volkswagenin Sebastien Ogier saapuu päätöspätkän maaliin, aika 10.23,2. Väliajoissa ranskalainen on selvästi muita erikoiskokeelle startanneita edellä. Riittääkö aika kolmeen bonuspisteeseen?

Kello 13.17 (EK9): VW:n Jari-Matti Latvalan voiton lisäksi tällä erikoiskokeella ratkaistaan rallin kakkossijan kohtalo. Fordin Elfyn Evans on toisena, mutta Volkkarin Andreas Mikkelsen on vain kymmenen sekunnin päässä walesilaisesta.

Kello 13.15 (EK9): Kaikilla kuljettajilla on mukanaan viisi kovaa rengasta.

Kello 13.13 (EK9): Rallia johtava Jari-Matti Latvala starttaa erikoiskokeelle kello 13.41 Suomen aikaa.

Kello 13.10 (EK9): Erikoiskokeella on kuivat olosuhteet.

Kello 13.08 (EK9): Power Stage on käynnissä! Sebastien Ogier on lähtenyt matkaan kohti päätöspätkän maalia. Ranskalainen yrittää varmasti napata bonuspisteitä. Lisäpisteitä on siis jaossa kolmelle nopeimmalle kuljettajalle.

Kello 13.06 (EK9): Volkswagenin Sebastien Ogier starttaa ensimmäisenä kuljettajana Power Stagelle kello 13.08.

Kello 13.01: Rallin päättävä Power Stage -erikoiskoe käynnistyy hetken kuluttua. Nyt kaikki peukut pystyyn, että Jari-Matti Latvala välttää ongelmat ja pääsee juhlimaan asvalttirallin voittoa!

Kello 12.41: Rallin tuomaristo on mätkäissyt sakot Volkswagenille, koska Sebastien Ogier ei painanut niin sanottua OK-nappia perjantaina, kun hän joutui rengasrikon vuoksi pysähtymään avauspäivän viimeisellä erikoiskokeella. Lisää aiheesta täällä.

Kello 11.18: Ennen päätöspätkää on parin tunnin tauko, joten hengähdetään mekin hetkinen.

Kello 11.16: Kilpailun päättävä Power Stage -erikoiskoe alkaa kello 13.08 Suomen aikaa. Jos Jari-Matti Latvala välttää ongelmat pätkällä, pääsee hän juhlimaan voittoa noin kello 14.

EK8: Zérubia-Martini (41,46 km)

Kello 11.10 (EK4): Ford-kuljettaja Teemu Suninen putoaa WRC2-luokassa viidenneksi, kun Craig Breen kiilaa suomalaisen edelle.

Kello 11.03 (EK8): WRC2-luokassa Esapekka Lappi jatkaa toisena. Hän on reilun 20 sekunnin päässä luokkaa johtavasta Julien Maurinista. "Eroa on liikaa", Lappi toteaa viimeistä edellisen pätkän maalissa.

Kello 10.59 (EK8): Erikoiskokeen voiton vei Hyundain Dani Sordo 3,2 sekunnin erolla Sebastien Ogieriin. Jari-Matti Latvala ajoi kolmanneksi nopeimman ajan (+6,9).

Kello 10.57 (EK8): Volkkari-kuljettaja Jari-Matti Latvala kasvattaa johtonsa yli puoleen minuuttiin! Latvalan ja toisena olevan Elfyn Evansin välinen ero on nyt tarkalleen 32,7 sekuntia. "Ensimmäiset 10 kilometriä olivat vaikeita, kun pito vaihteli koko ajan. Sen jälkeen oli hieno osuus 15 kilometristä 30 kilometriin, mutta viimeiset 10 kilometriä olivat jälleen haastavia. Olen tyytyväinen ajooni, pysyin viileänä enkä tehnyt virheitä. Kontrolloin hyvin ajoa", Latvala sanoo WRC:n ralliradiolle.

Kello 10.54 (EK8): Volkswagenin Andreas Mikkelsen nousee taistelemaan kakkossijasta. Norjalaiskuljettaja lyö Elfyn Evansin 11 sekunnilla ja kokonaistilanteessa hän on enää vajaan kymmenen sekunnin päässä walesilaista.

Kello 10.52 (EK8): Viimeiselle väliaikapisteelle Jari-Matti Latvala lataa jaetun kakkosajan. Elfyn Evans on tässä vaiheessa yli 13 sekuntia Latvalaa jäljessä.

Kello 10.47 (EK8): Kolmannella väliaikapisteellä Jari-Matti Latvala kiilaa neljänneksi. Mutta mikä tärkeintä, Elfyn Evansiin on kertynyt kymmenisen sekuntia lisää eroa!

Kello 10.45 (EK8): Volkswagenin Andreas Mikkelsen on tällä hetkellä nopein kuljettaja erikoiskokeella. Tällä vauhdilla hän on nousemassa Elfyn Evansin kantaan taistelemaan kakkossijasta.

Kello 10.42 (EK8): Toiselle väliaikapisteelle Jari-Matti Latvala ajaa neljänneksi nopeimman ajan. Hän on kuitenkin kasvattamassa eroaan Elfyn Evansiin, joka on kahdeksan sekuntia Latvalaa jäljessä väliaikapisteellä.

Kello 10.40 (EK8): Hyundain Dani Sordo paahtaa pohja-ajan erikoiskokeelle. Espanjalainen lyö Volkswagenin Sebastien Ogierin 3,2 sekunnilla.

Kello 10.38 (EK8): Hyundai-talli vahvistaa, ettei ulos ajanut Kevin Abbring pysty jatkamaan kilpailua.

Kello 10.36 (EK8): Volkswagenin Jari-Matti Latvala on hurjassa vauhdissa! Hän on nopein kuljettaja ensimmäisellä väliaikapisteellä. Rallissa toisena oleva Elfyn Evans on jäänyt viitisen sekuntia Latvalasta tässä vaiheessa.

Kello 10.34 (EK8): Hyundain Kevin Abbring on ajanut ulos erikoiskokeella. Hän oli kilpailussa viidentenä ennen ongelmiaan.

Kello 10.31 (EK8): Rallin kärkikuljettaja Jari-Matti Latvalakin on päässyt vauhtiin pätkälle. Hän starttasi kello 10.30.

Kello 10.30 (EK8): Volkswagenin Sebastien Ogier ajaa pohja-ajan 13 sekunnin erolla Thierry Neuvilleen. "Meillä oli neljä pehmeää rengasta ja se oli väärä valinta. Olosuhteet ovat kuivuneet", Ogier kertoo WRC:n ralliradiolle.

Kello 10.27 (EK8): Hyundain Thierry Neuville peittoaa Robert Kubican 9,6 sekunnilla.

Kello 10.25 (EK8): Ford-kuljettaja Robert Kubica saapuu ensimmäisenä erikoiskokeen maaliin ajassa 25.47,1.

Kello 10.19 (EK8): Volkkari-kuski Sebastien Ogier jatkaa hurjassa vauhdissa. Kolmannella väliaikapisteellä hän on nykäissyt seitsemän sekunnin eron Thierry Neuvilleen.

Kello 10.17 (EK8): Tällä erikoiskokeella on mielenkiintoista nähdä, kuinka Volkswagenit pärjäävät pehmeillä renkailla. Latvalalla, Mikkelsenillä ja Ogierilla on mukanaan neljä pehmeää ja kaksi kovaa rengasta. Nolla-auton mukaan kova rengasseos toiminee parhaiten tällä pätkällä.

Kello 10.13 (EK8): Toisella väliaikapisteellä Sebastien Ogier on reilut kolme sekuntia Thierry Neuvillen edellä. Volkkarin ranskalaiskuljettaja tykitti pohja-ajan aamun avauspätkällä.

Kello 10.10 (EK8): Volkswagenin Sebastien Ogier on toistaiseksi nopein kuljettaja erikoiskokeella. Ensimmäisellä väliaikapisteellä hän on kolmisen sekuntia Thierry Neuvillea nopeampi.

Kello 10.03 (EK8): Nyt myös Hyundain Thierry Neuville ja Volkswagenin Sebastien Ogier ovat vauhdissa kahdeksannella pätkällä. Molemmat kuljettajat putosivat voittotaistosta jo perjantaina.

Kello 9.59 (EK8): Fordin Robert Kubica on startannut erikoiskokeelle, jolla on mittaa yli 41 kilometriä.

Kello 9.55 (EK8): Sunnuntain toinen erikoiskoe alkaa muutaman minuutin kuluttua. Rallia johtava Jari-Matti Latvala starttaa pätkälle kello 10.30 Suomen aikaa.

Kello 9.35: Sunnuntain toinen erikoiskoe alkaa kello 9.58. Vedetään hetki henkeä ja jatketaan hetken kuluttua!

EK7: Sotta-Chialza (36,71 km)

Kello 9.32 (EK7): Teemu Suninen jatkaa WRC2-luokassa neljäntenä. Hän on vain 3,5 sekuntia kolmatta sijaa pitävää Eric Camillia jäljessä. Camilli nostaa sijoitustaan kahdella pykälällä, kun Armin Kremer keskeyttää kolmossijalta.

Kello 9.29 (EK7): WRC2-luokassa kilpaileva Esapekka Lappi saapuu pettyneenä erikoiskokeen maaliin ja manaa rengasvalintaansa. "Meillä oli kovat renkaat. Alussa oli kuivaa, mutta loput 30 kilometriä oli märkää. Eihän siellä sitten pitänyt", Lappi toteaa WRC:n ralliradiolle. Lappi jatkaa WRC2-luokassa toisena, mutta hän putoaa 39,6 sekunnin päähän kärkisijaa pitävästä Julien Maurinista.

Kello 9.23 (EK7): Kolmantena ajava Andreas Mikkelsen nousi avauspätkällä 20,7 sekunnin päähän Elfyn Evansista.

Kello 9.20 (EK7): Rallia johtava Jari-Matti Latvala saapuu maaliin kakkosajalla. Hän kasvattaa johtonsa 17,6 sekuntiin Elfyn Evansiin nähden! "Oli vaikeaa, alussa oli kuivaa, mutta puiden alla oli kosteaa. Joissakin paikoissa oli liukasta ja leikkauksissa tielle oli noussut mutaa", Latvala kertoo.

Kello 9.18 (EK7): Fordin Elfyn Evans kellottaa viidenneksi nopeimman ajan jäätyään 21 sekuntia Sebastien Ogierin ajasta. "Oli vaikeaa, nuottini olivat ehkä liian varovaiset joissakin paikoissa. Ei ole helppoa taistella Jari-Mattia vastaan", Evans sanoo WRC:n ralliradiolle.

Kello 9.16 (EK7): Kilpailussa kolmantena ajava Andreas Mikkelsen saapuu maaliin. Hän jää 13 sekuntia Ogierin pohja-ajasta.

Kello 9.14 (EK7): Viimeisellä väliaikapisteellä Jari-Matti Latvala on toisena pari sekuntia Sebastien Ogieria jäljessä. Mutta Latvalan ero Elfyn Evansiin kasvaa! Rallia johtava Latvala on 12,1 sekuntia walesilaita nopeampi.

Kello 9.07 (EK7): VW:n Jari-Matti Latvala on nopein kuljettaja toisella väliaikapisteellä! Suomalaisen johto Elfyn Evansiin on kasvamassa!

Kello 9.03 (EK7): Ensimmäisellä väliaikapisteellä Jari-Matti Latvala on toisena 1,8 päässä Andreas Mikkelsenistä. Pääasia on se, että Latvala on kuitenkin sekunnin verran Elfyn Evansia nopeampi. Latvalan johto Evansiin oli kaksi sekuntia ennen avauspätkää.

Kello 9.01 (EK7): Volkswagenin Andreas Mikkelsen kirjauttaa ensimmäiselle väliaikapisteelle pohjat.

Kello 8.58 (EK7): Rallin kärkikuljettaja Jari-Matti Latvala on startannut viimeisenä WRC-kuljettajana avauserikoiskokeelle.

Kello 8.56 (EK7): Mielenkiintoista tietoa rengastoimittaja Micheliniltä: Suurimmalla osalla kuljettajista on mukana neljä kovaa ja kaksi pehmeää rengasta. Volkswagen-pilotit ovat puolestaan reitillä neljällä pehmeällä ja kahdella kovalla kumilla. Toista sijaa pitävällä Elfyn Evansilla on mukana kolme kovaa ja kolme pehmeää rengasta.

Kello 8.54 (EK7): Volkswagenin Sebastien Ogier kirjauttaa pohja-ajaksi 21.14,6 ja peittoaa Robert Kubican 18,2 sekunnilla.

Kello 8.48 (EK7): Ford-kuljettaja Robert Kubica saapuu ensimmäisenä kuljettajana avauspätkän maaliin.

Kello 8.39 (EK7): Ensimmäisellä väliaikapisteellä Ogier on toistaiseksi nopein kuljettaja.

Kello 8.30 (EK7): Sunnuntaina WRC-kuljettajat ajavat tuloslistan käänteisessä järjestyksessä erikoiskokeilla. Robert Kubica, Thierry Neuville ja Sebastien Ogier ovat jo reitillä. Kilpailua johtava Latvala lähtee avauspätkälle kello 8.57 Suomen aikaa.

Kello 8.27: Sunnuntaina riittää vielä erikoiskoekilometrejä, joten mitä tahansa voi tapahtua. Avauspätkällä on mittaa 36,71 kilometriä, toisella 41,46 kilometriä ja Power Stagella 16,74 kilometriä.

Kello 8.21: Hyvää huomenta, rallikansa! Sunnuntain ensimmäinen erikoiskoe käynnistyy muutaman minuutin kuluttua.

Ek-aikataulu (ajat Suomen aikaa):

Torstai 1.10.
9.00 Testierikoiskoe: Poggio-di-Venaco (3,88 km) 

Perjantai 2.10.
10.23 EK1: Plage du Liamone-Sarrola (29,12 km)
14.39 EK2: Casamozza-Ponte Leccia 1 (43,69 km) *PERUTTU
16.45 EK3: Francardo-Sermano 1 (36,43 km)

Lauantai 3.10.
10.00 EK4: Casamozza-Ponte Leccia 2 (43,69 km) *PERUTTU
11.08 EK5: Francardo-Sermano 2 (36,43 km)
14.52 EK6: Muracciole-Col de Sorba (48,46 km)

Sunnuntai 4.10.
8.25 EK7: Sotta-Chialza (36,71 km)
9.58 EK8: Zérubia-Martini (41,46 km)
13.08 EK9: Bisinao-Agosta plage (16,74 km) *Power Stage

Lue myös:

    Uusimmat