Mainos

Janukovitsh: En antanut määräystä ampua

Ukrainan syrjäytetty presidentti Viktor Janukovitsh on päättänyt tiedotustilaisuudensa Venäjällä Donin Rostovissa. Venäjänkielinen tiedotustilaisuus on katsottavissa kokonaisuudessaan tästä

Janukovitsh kiisti että häntä olisi syrjäytetty. Hänen mukaansa hänen oli vain pakko poistua Ukrainasta uhkailun takia. 

- Nyt on tärkeää käynnistää selvitys viimeaikaisista väkivallanteoista, Janukovitsh vaati.

-Aseistettujen joukkojen on välittömästi lähdettävä kaduilta ja vapautettava valtaamansa rakennukset. Ukrainan kansalaisten on voitava palata normaaliin elämään niin Kiovassa kuin muillakin Ukrainan alueilla. Pitäisi keskittyä kaikkien Ukrainan alueiden etuihin. 

- Meidän tulee olemaan vaikeaa päästä tämän kriisin yli. Nämä tapahtumat ja niiden uhrit ovat poliittisen kriisin seurausta, Janukovitsh jatkoi.

- Se on seurausta vastuuttomien lännen poliitikkojen toiminnasta. 

Janukovitshin mukaan laittomuus, terrori, anarkia ja kaaos johtuvat EU:n välittämästä rauhansopimuksesta.

- Minä uskoin kansainvälisten tahojen kohtuullisuuteen. Allekirjoitin sopimuksen hyvässä uskossa. Sen allekirjoitti myös oppositio ja kaksi ulkoministeriä. Sen mukaan piti tapahtua aseistariisuminen ja vallattujen alueiden vapauttaminen. Näin ei tapahtunut. Sen sijaan Kiovan valtasivat aseistautuneet ihmiset jotka alkoivat tuhota rakennuksia ja jopa kirkkoja ja vahingoittaa täysin viattomia ihmisiä. Tämä jatkuu tälläkin hetkellä, Janukovitsh sanoi.

- Vastuu on niillä jotka ne asiat tekivät! Minä en koskaan määrännyt poliiseja ampumaan! He toimivat aseettomasti siihen saakka kun kuolonuhreja jo oli. Silloin he alkoivat aseistautua. Heillä on kuitenkin laillinen oikeus itsepuolustukseen. 

- Ikävä kyllä, ikävä kyllä joudun muistelemaan jälleen vuotta 2004, jolloin käynnissä oli samantyyppinen tilanne. Silloin rautatieasemalle saapui minun tukijoitani, noin 40 000 ihmistä. Itsenäisyyden aukiolla oli niinsanottu oranssi vallankumous. Minä saavuin myös asemalle ja kehotin pidättäytymään väkivallasta. Sanoin että teidän äitinne ja teidän veljenne eivät koskaan anna anteeksi jos kuolonuhreja tulee, tai jos verta vuodatetaan. 

Janukovitshin mukaan hän ei ole vielä tavannut Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia, mutta he ovat keskustelleet puhelimessa ja myös tapaamista on suunniteltu. Hän ei aio pyytää Venäjältä sotilaallista apua.

- Ukrainan on pysyttävä yhtenäisenä ja jakamattomana, hän sanoi.

- Olen häpeissäni ennen kaikkea Ukrainan kansan edessä sen vuoksi mitä maallemme on tapahtunut, siitä että voimani eivät ole riittäneet säilyttämään vakautta, Janukovitsh vastasi toimittajan kysymykseen, onko hän häpeissään Ukrainan viimeaikaisista tapahtumista.  

Janukovitsh ei aio osallistua Ukrainan presidentinvaaleihin toukokuussa, koska ne ovat hänen mukaansa laittomat.

- Palaan Ukrainaan heti kun saan kansainväliset turvatakuut. 

Janukovitsh pitää myös Ukrainan parlamenttia laittomana ja vaatii toimia militanttien saamiseksi kuriin. Janukovitshin mukaan valtaa Ukrainassa pitävät nyt nuoret uusfasistit.

- Toistan faktat uudestaan: Lait jotka on otettu nyt käyttöön väkivallan kautta ja tämä parlamentti ovat molemmat laittomia. Minä en ole niitä hyväksynyt enkä tule hyväksymään. Minä en ole niitä allekirjoittanut. Se tarkoittaa ettei uusia lakeja ole hyväksytty, Janukovitsh sanoi puheessaan.

- Mitä tulee Julija Tymoshenkoon, en tiedä mikä tulee olemaan hänen kohtalonsa. Myöhemmin, jos hän osallistuu vaaleihin, Ukrainan kansa antakoon vastauksensa. Mitä tulee siihen rikosjuttuun, josta hänet tuomittiin syylliseksi: Hänet tuomitsi oikeusistuin ja tuomio pantiin täytäntöön. Hänen olosuhteensa olivat kuitenkin erityislaatuiset, ei sellaiset joita kaikille annetaan, Janukoviths kuvaili.

-Hänen vapauttamisensa on juridinen kysymys. Minä en ole hänelle toivonut mitään pahaa enkä toivo nytkään. Olen usein julkisestikin sanonut että minulla ei ole mitään henkilökohtaista häntä vastaan. Mutta ne sopimukset jotka hän allekirjoitti Venäjän kanssa tuottivat Ukrainalle yli 20 miljardin dollarin tappiot. Niitä maksaa koko Ukrainan kansa ja sen hän tietää oikein hyvin, Janukovitsh painotti. 

Hän kiisti myös tiedot, joiden mukaan hänellä olisi ulkomailla salaisia pankkitilejä.

Krimin pitäisi Janukovitshin mukaan pysyä osana Ukrainaa mutta autonomisena alueena. 

Viktor Janukovitsh pakeni Kiovasta viikko sitten.  Hänen olinpaikkaansa on arvuuteltu siitä lähtien.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.