Hallitus: Yhteiskuntasopimuksen syntyminenkään ei varmuudella pelasta lisäsäästöiltä

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) avasi hallituksen tiedotustilaisuuden yhteiskuntasopimuksesta muistuttamalla, että Suomen taloudelle menee heikosti.

– Nyt pitää löytää yhdessä tekemisen meininki. Pitää keskustalla siitä, mitä voi tehdä ja siitä, ketkä ovat mukana.

Sipilä vaati samalla kaikilta osapuolilta nöyryyttä.

Sipilä kertoi myös, että sopimuksen selvitysmieheksi on nimetty Juhani Salonius. Sipilän mukaan hallituksen on tarkoitus seurata yhteyskuntasopimuksen toteutumista aina vuoteen 2017 asti. Elokuussa 2017 mitataan, mitä sopimuksella on saatu aikaan ja tarvitaanko vielä lisäsäästöjä ja veronkorotuksia.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) puolestaan sanoi, että hän ei halua Suomen joutuvan samanlaiseen tilanteeseen, jossa Kreikka on ollut tänä kesänä. Stubbin mukaan se tarkoittaa väistämättä sitä, että Suomen kilpailukykyä on rukattava paremmaksi.

– Parhaiten se onnistuu yhteistyössä pääministerin johdolla, Stubb sanoi.

Synkkää taloustilannetta maalaili kuulijoille myös EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies.

– 15 prosentin ero kilpailukyvystä, mitä ollaan tärkeimpiä kilpailijamaita jäljessä, se pitäisi kiriä kiinni. 110 000 työpaikkaa on kunnianhimoinen, mutta mahdollinen, tavoite. 

Päätöksiä loppukuusta

Häkämies vakuutti, että EK on sitoutunut yhteiskuntasopimukseen. Hänen mielestään Suomessa pitäisi jatkossa ennemmin löysentää kuin kiristää veroja

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly muistutti, että Suomessa on jo kolme vuotta tehty sangen maltillisia palkkaratkaisuja. Työntekijäpuolellakin yhteiskuntasopimuta pidetään tärkeänä. Sopimuksesta pitää kuitenkin saada hyötyä myös työntekijöille.

– Miten pätkätyöläisten arkea voidaan helpottaa, paljon sen suuntaisia asioita. Mitä enemmän saadaan ihmisiä työttömyydestä töihin, sitä parempi se on.

SAK:n hallitus kokoontuu 10. päivä elokuuta miettimään sopimusta. Päätös mukaanmenosta on tarkoitus tehdä 21.8.

Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder kertoo, että järjestö pohtii neuvotteluihin lähtöä. 4.8. kello 15 pidetään kokous, jossa asiasta päätetään. Lopullinen päätös siitä, onko Akava sopimuksessa mukana, tehdään 21.8.

Myös Toimihenkilökeskusjärjestö STTK päättää sopimukseen osallistumisesta 21.8. STTK:n puheenjohtaja Antti Palola sanoo, että sopimus on työntekijöille paljon vaikeampi paikka kuin työnantajille.

Työajan pidennys yhä auki

Paljon keskustelua herättänyt kysymys työajan pidentämisestä on yhä auki.

– Työajan pidennys on varmasti yksi keino, josta keskustallaan, sanoo pääministeri Juha Sipilä.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb muistutti, että lisäsäästöiltä ei automaattisesti vältytä, vaikka yhteiskuntasopimus syntyisi.

– Vuonna 2017 katsotaan, mitä mitattavilla toimilla on saatu aikaan. Jos hallitus katsoo, että se on tarpeeksi, niin silloin luovutaan lisäsäästöistä, Stubb sanoi.

Hallituksen oli alunperin tarkoitus esittää keinot, joilla tavoiteltuun tuottavuuden kasvuun päästään. Vielä näitä keinoja ei ole kerrottu.

– Kesäkuun lopussa päädyimme malliin, että yhdessä etsimme niitä keinoja, joilla tavoitteeseen päästään, pääministeri Juha Sipilä kertoo.


Lue myös:

    Uusimmat