Havis Amanda lähti Kauppatorilta – näin operaatio sujui

Näin Havis Amanda -patsas nostettiin kuljetusauton lavalle 2:15
Katso kuinka Havis Amanda nostettiin paikaltaan.

Patsaan siirtotyöt Helsingissä alkoivat keskiviikkona varhain aamulla. Siirtoa on alettu valmistella jo tiistaina vappujuhlintojen rauhoituttua.

Patsaan varsinainen nosto ja siirto sen konservointia varten tehdään valmistelutöiden jälkeen. Patsas viedään konservoitavaksi Helsingin taidemuseon kokoelmakeskukseen.

Esplanadin puiston ja Kauppatorin välissä Helsingissä sijaitseva patsas on tarkoitus palauttaa suihkulähdeaukiolle reilun vuoden kuluttua, mutta mahdollisten arkeologisten kaivausten vuoksi tarkkaa aikataulua on mahdoton sanoa.

Myös suihkulähteen reunalla olevat merileijonapatsaat siirretään konservoitavaksi myöhemmin.

Myöhemmin toukokuussa alkaa lisäksi aukion peruskorjaus, jossa patsaan vesiallas ja perustukset kunnostetaan, kertoi Helsingin kaupunki tiedotteessaan tiistaina. Aukion pinnan painumat korjataan, ja suihkulähteen tekniikkaa kunnostetaan.

Ensimmäiset perusteelliset korjaustyöt

Vuonna 1908 valmistuneet Havis Amanda -pronssipatsas ja suihkulähde ovat taiteilija Ville Vallgrenin suunnittelemat. Taiteellisen arvonsa lisäksi suihkulähdekokonaisuus on kulttuurihistoriallisesti ja kaupunkikuvallisesti erityisen merkittävä.

Havis Amandan patsaan lakitus on yksi tärkeimmistä vapun juhlaperinteistä Helsingissä. Myös Mantaksi kutsutun patsaan päälle on kiivetty vuosien varrella useissa kansanjuhlissa. Lisäksi suolainen ja tuulinen meri-ilmasto on kuluttanut veistoksen pintaa, Helsingin kaupungin maaliskuisessa tiedotteessa kerrottiin.

–  Havis Amanda on ollut säännöllisesti pienempien ylläpitotoimenpiteiden kohteena, mutta tämä on ensimmäinen tilaisuus tehdä perusteellisia korjaus- ja konservointitoimenpiteitä, julkisen taiteen konservaattori Polina Semenova Helsingin taidemuseosta sanoi maaliskuun tiedotteessa.

Semenova kertoi myös, että korjaushankkeessa patsaan kallistumaa pyritään oikaisemaan ja naisfiguurin jalustan rakennetta vahvistamaan.

Lue myös:

    Uusimmat