Halla-aho ilmoittautui presidenttikisaan – politiikan toimittaja pitää valitsijayhdistyksiin kohdistuvaa kritiikkiä kiinnostavana

Presidenttiehdokkaaksi pyrkivän Jussi Halla-ahon haastattelu MTV:lle 14:21
Jussi Halla-aho pyrkii presidentiksi, kuuntele Halla-ahon koko haastattelu.

Jussi Halla-Aho ilmoitti tänään Twitterissä pyrkivänsä perussuomalaisten presidenttiehdokkaaksi, mikäli puolue haluaa asettaa hänet ehdokkaakseen. 

Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho (ps.) kertoo olevansa käytettävissä perussuomalaisten presidenttiehdokkaaksi. Halla-aho ilmoitti ehdokkuudestaan Twitter-tilinsä kautta jaetulla videolla. 

Perussuomalaiset tekee virallisen päätöksen Halla-ahon ehdokkuudesta Tampereella pidettävässä puoluekokouksessa elokuussa. 

MTV Uutisten politiikan toimittaja Maria Nykänen piti Halla-ahon ilmoitusta odotettuna uutisena.

Käytännössähän tämä on varma, ei siellä perussuomalaisten riveissä muita nimiä ole pyörinyt ja Halla-aholla on hyvin vankka tuki puolueelta tälle presidenttiehdokkuudelle, Nykänen arvioi. 

Halla-aho kertoi, ettei hänellä ole kiinnostusta perustaa presidenttiehdokkuutensa ympärille kansanliikettä. Nykäsen mielestä Halla-ahon kritiikki valitsijayhdistyksiä kohtaan oli kiinnostavaa. 

– Tässä kisassahan on viisi ehdokasta, joista ainoastaan Harry Harkimo on Liike Nytin ehdokkaana ja kaikki muut ovat valitsijayhdistyksen kautta. Halla-aho vähän heitti kritiikkiä sinne suuntaan, että hänellä ei ole tarvetta lähteä valitsijayhdistyksen ehdokkaaksi vaan perussuomalaisten, Nykänen sanoo.

Halla-aho ei ottanut videollaan kantaa siihen, kuinka hän toimii puhemiehen tehtävän suhteen kampanjan aikana.

– Toisaalta tässä on ajankäytöllinen haaste eli pystyykö hän olemaan läsnä eduskunnan istunnoissa presidentinvaalikampajan aikana ja tuleeko siitä jonkinlainen ristiriita muutenkin, kun puhemiehen tehtäviin kuuluu pysyä päivänpolitiikan yläpuolella, Nykänen pohtii.

Ehdokaslista kasvaa

Halla-aho keräsi Ylen toukokuussa julkaisemassa kyselyssä kuuden prosentin kannatuksen, kun kysyttiin mieluisinta ehdokasta ensi talven presidentinvaaleissa. Hän oli kyselyssä suosituin perussuomalainen poliitikko.

Edellisissä presidentinvaaleissa vuonna 2018 perussuomalaisten ehdokas oli keväällä europarlamentaarikosta kansanedustajaksi siirtynyt Laura Huhtasaari, mutta puolue ei ole vielä tehnyt päätöstä ensi talven vaaleista.

Tähän mennessä ainoa presidenttiehdokkaastaan päättänyt eduskuntapuolue on Liike Nyt, jonka ehdokas on puheenjohtaja Harry Harkimo.

Vihreät tukee entistä ulkoministeri Pekka Haavistoa, joka pyrkii ehdolle valitsijayhdistyksen kautta. Valitsijayhdistyksen kautta ja keskustan lukuisten piirien tuella ehdokkuutta tavoittelee Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn. Keskustan odotetaan antavan tukensa Rehnille ylimääräisessä puoluekokouksessaan syyskuussa.

Muun muassa keskustan konkaripoliitikko Paavo Väyrynen sekä Laura Huhtasaaren sisar Saara Huhtasaari keräävät parhaillaan nimiä asettuakseen ehdolle valitsijayhdistyksen kautta.

Lue myös:

    Uusimmat