Stubb Venäjän tilanteesta: "En näe tilanteen parantuvan lähitulevaisuudessa"

Miltä presidenttipesti maistuu nukutun yön jälkeen? Katso Alexander Stubbin tiedotustilaisuus 38:04
Katso MTV Uutisten erikoislähetys ja Stubbin tilaisuus yltä

Alexander Stubb piti tiedotustilaisuuden Helsingin Musiikkitalossa. Hän vastaili kysymyksiin muun muassa presidentti Donald Trumpin lausunnoista ja kommentoi Venäjä-suhteita.

Stubb (kok) valittiin Suomen 13. presidentiksi sunnuntaina. MTV Uutiset seurasi suorana tulevan presidentin vaalipäivän jälkeistä tiedotustilaisuutta erikoislähetyksessä.

Lähetyksen juonsivat uutisankkuri Jan Andersson sekä MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki. Stubbin tiedotustilaisuudessa paikalla oli politiikan toimittaja Antonia Berg.

Tiedotustilaisuudessa kuultiin Stubbin puhe. Stubb vastasi muun muassa toimittajien kysymyksiin.

Stubb aloitti tiedotustilaisuuden kertomalla tunnelmia. Hän kuvaili aamun olleen työn täyteinen ja saaneensa paljon onnitteluita kollegoilta. Hän myös jälleen kiitti muita presidenttikandidaatteja vaalikampanjoinnista ja sanoi voivansa olla ylpeä suomalaisesta demokratiasta.

Stubb antoi puheessaan kolme lupausta: Ensinnäkin hän lupasi antaa kaikkensa presidenttinä, menemään Suomen etu edellä ja tahtovansa olla yhdistävä tekijä.

Stubb kommentoi Trumpin lausuntoja

Mediatapaamisessa Stubbilta kysyttiin kommentteja Donald Trumpin lausuntoihin liittyen.

Amerikkalaiset vaalitaistelut ovat Stubbin kokemuksen mukaan hyvinkin erilaisia kuin suomalaiset vaalit.

– Niissä käytetty retoriikka on nähdäkseni paljon vahvempaa kuin meillä Suomessa, hän kommentoi.

– Mielestäni tässä vaiheessa kannattaa pysyä rauhallisena ja maltillisena ja panostaa Nato-jäsenyyteen.

STT:n mukaan yhteistyöstä valtioneuvoston ja eduskunnan kanssa kysyttäessä Stubb vastasi, että hän aikoo olla ensi töikseen läheisessä yhteydessä eduskunnan ulkoasiain- ja puolustusvaliokuntiin.

Stubb kommentoi Venäjä-suhteita

Stubb kertoi Suomen tuomitsevan Venäjän toimet ja pysyvän Ukrainan tukena. Hän kommentoi, että tällä hetkellä Suomella ei ole poliittisia suhteita Venäjään eikä niitä voi olla ennen kuin Venäjä lopettaa aggressionsa Ukrainassa.

– En näe tilanteen parantuvan lähitulevaisuudessa.

Stubbilta tiedusteltiin, onko Venäjältä lähestytty viestein. Stubb kertoi, ettei ole vielä avannut sähköpostejaan tarkemmin, vain selanneensa ne läpi. Viestejä on tullut niin paljon. 

– En ole nähnyt yhtään viestiä Venäjältä, hän kommentoi sähköpostiaan.

Stubb ei kommentoinut tarkemmin itärajan tilannetta

Stubbilta kysyttiin, miten hän arvioi itärajan tilanteen muuttuvan keväällä. Vastauksessaan hän muistutti, että hänen virkaanastujaisensa ovat vasta 1. maaliskuuta.

– Aivan viimeisintä tietoa rajan tilanteesta ei ole vielä minullekaan jaettu. En hirveän mielelläni siitä tässä vaiheessa lausuisi, hän sanoi.

Hän kommentoi hallituksen ja eduskunnan hoitaneen asiaa hyvin.

– Katsotaan yksi asia kerrallaan, miten tuo tuosta etenee.

Lue myös:

    Uusimmat