Lista julki: He johtavat neuvottelupöytiä Säätytalolla – kokoomuksella kaikkien pääneuvottelupöytien puheenjohtajuus

Hallitusneuvottelut jatkuvat Säätytalolla – Orpo: "Pitkä polku, mutta toivottavasti ei liian pitkä" 4:03
Katso myös: Näin Orpo luonnehti tulevaa urakkaa – "Pitkä polku, mutta toivottavasti ei liian pitkä."

Hallitusneuvotteluissa on nimetty puheenjohtajat neuvottelupöytiin. Kokoomuksella on kaikkien pääneuvottelupöytien puheenjohtajuus.

Hallitusneuvotteluja Säätytalolla käydään 11 pääneuvottelupöydässä, joita ovat puolueiden puheenjohtajien pöytä, puoluesihteerien pöytä ja valtioneuvoston johtamista käsittelevä pöytä sekä kahdeksan eri teemapöytää.

Hallitusneuvotteluja johtava kokoomus on nimennyt teemapöydät reformipöydiksi. 

Reformipöytien puheenjohtajat nimettiin tänään, ja kaikkien niiden puheenjohtajana on kokoomuksen kansanedustaja.

Esimerkiksi vuoden 2019 hallitusneuvotteluissa SDP johti viittä pääneuvottelupöytää ja keskusta kolmea. Muiden pöytien puheenjohtajuuksia puolestaan saivat myös vihreät, vasemmistoliitto ja RKP.

Pöydät ovat käytännössä työryhmiä, joihin kuuluu neuvottelijoita kokoomuksesta, perussuomalaisista, RKP:sta ja kristillisdemokraateista.

1. Kestävä julkinen talous

Reformipöydässä neuvotellaan muun muassa menoleikkauksista ja verotuksesta. Puheenjohtaja on kokoomuksen Matias Marttinen. Verotuksen alaryhmän puheenjohtaja on perussuomalaisten Jani Mäkelä.

2. Toimiva ja kestävä hyvinvointiyhteiskunta

Pöydässä neuvotellaan muun muassa sosiaali- ja terveydenhuollosta. Puheenjohtaja on kokoomuksen Anna-Kaisa Ikonen. Alaryhmien puheenjohtajia ovat perussuomalaisten Arja Juvonen ja Toimi Kankaanniemi.

3. Hyvinvointi syntyy työstä

Pöydässä neuvotellaan muun muassa työllisyystoimista, sosiaaliturvasta ja työperäisestä maahanmuutosta. Puheenjohtaja on kokoomuksen Arto Satonen. Alaryhmien puheenjohtajia ovat Sari Tanus (kd.) ja Otto Andersson (r.)

4. Osaava Suomi

Pöydässä neuvotellaan muun muassa koulutukseen ja kulttuuriin liittyvistä asioista. Puheenjohtajana toimii kokoomuksen Sari Multala, ja kulttuuri, liikunta ja nuoriso -alaryhmän puheenjohtajana perussuomalaisten Ritva Elomaa.

5. Kasvun kaava

Pöydässä neuvotellaan muun muassa TKI-tavoitteista sekä maa- ja metsätalouspolitiikasta. Puheenjohtaja on kokoomuksen Sanni Grahn-Laasonen. Alaryhmän puheenjohtajia ovat Heikki Autto (kok.), Sebastian Tynkkynen (ps.) ja Jenna Simula (ps.)

6. Puhtaan energian Suomi

Pöydässä neuvotellaan muun muassa energia- ja ilmastopolitiikan sekä ympäristö- ja luonnonsuojelupolitiikan asioista. Puheenjohtaja on kokoomuksen Kai Mykkänen, ilmastopoliitikan alaryhmän puheenjohtaja RKP:n Thomas Blomqvist ja luonto- ja ympäristöpolitiikan alaryhmän puheenjohtaja on kokoomuksen Saara-Sofia Sirén.

7. Kansainvälinen ja aktiivinen Nato-Suomi

Pöydässä neuvotellaan muun muassa maanpuolustuksesta, ulko- ja turvallisuuspolitiikasta ja Suomen Nato-politiikasta. Puheenjohtaja on kokoomuksen Elina Valtonen. Puolustuspolitiikan alaryhmän pj on Peter Stenlund, kauppa- ja kehityspolitiikan alaryhmän pj on KD:n Sauli Ahvenjärvi, ja hybridiuhkien ja kyberturvallisuuden alaryhmän puheenjohtaja perussuomalaisten Wille Rydman.

8. Turvallinen ja kriisinkestävä oikeusvaltio

Pöydässä neuvotellaan muun muassa Suomen sisäisen turvallisuuden, segregaation ehkäisemisen ja kotoutumisen kysymyksistä. Puheenjohtaja on kokoomuksen Antti Häkkänen. Alaryhmien puheenjohtajia ovat kokoomuksen Heikki Vestman ja perussuomalaisten Leena Meri.

Jo eilen julkaistiin nimilista puolueiden nimeämistä hallitusneuvottelijoista.

Lue myös:

    Uusimmat