Lisätietoa kariutuneiden liikkumisrajoitusten valmistelusta: Oikeusministeriö toi viime tipassa oman vaihtoehtonsa

Perustuslakivaliokunta tyrmäsi liikkumisrajoitukset:"Hallituksen perustelut hyvät, mutta keinot väärät" 3:04
Perustuslakivaliokunta tyrmäsi maaliskuun lopulla liikkumisrajoitukset: "Hallituksen perustelut hyvät, mutta keinot väärät"

Valtioneuvoston kanslia (VNK) otti liikkumisrajoitusten valmisteluun viime hetkellä kunnolla mukaan muut ministeriöt.

Oikeusministeriö (OM) yritti lauantaina 20. maaliskuuta ehdottaa vaihtoehtoista toteutusmallia liikkumisrajoituksille. Ministeriön kansliapäällikön Pekka Timosen mukaan ehdotelmassa sääntely rakentui kokoontumisrajoitusten eikä liikkumisrajoitusten varaan. STT:n pyytämässä ehdotelmassa lakia on rustattu valtioneuvoston kanslian lakiesityksen pohjalle.

– Lähtökohta oli aika samanlainen kuin mitä perustuslakivaliokunta olisi lopputulokselta edellyttänyt, Timonen sanoo STT:lle.

Timosen mukaan oikeusministeriössä ehdotelmaa pidettiin helpommin läpivietävänä.

– Mutta se ei sitten vastannut sitä toimeksiantoa, joka kollegalla on ollut, hän sanoo viitaten valtioneuvoston kanslian alivaltiosihteeriin Timo Lankiseen, lakiesityksen esittelijään.

VNK:n lainsäädäntöneuvos Sanna Helopuron mukaan oikeusministeriön ehdotelman malli ei juurikaan poikennut kanslian mallista.

– Se perustui enemmän lähikontaktiin, mutta käytännössä se näytti hyvin paljon samalta kuin se meidän laatima malli oli, hän sanoo.

Helopuron mukaan myös oikeusministeriö oli todennut, että ehdotus tulee aika myöhään.

– Meillä oli esityksen valmistelu yhteisellä alustalla usean ministeriön kanssa täydessä käynnissä, hän sanoo.

Siitä otettiin Helopuron mukaan hallituksen esityksen otsikkoon ja toiseen pykälään ajatus lähikontaktista.

"Joka prosessista pitää ottaa opiksi"

Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonilta (r.) kysyttiin Helsingin Säätytalolla keskiviikkona, että otettiinko oikeusministeriö liian myöhään mukaan liikkumisrajoitusten valmisteluun.

– Valtioneuvoston kanslia on ollut tässä vetovastuussa, ja he arvioivat, keneltä pyytävät apua ja missä vaiheessa, Henriksson sanoi.

Hän lisäsi, että yleensä on niin, että asioita on parempi tehdä yhdessä ja vähän aikaisemmin kuin liian myöhään.

– Mutta tässä nyt ollaan ja se oli kuitenkin koko hallituksen päätös, että tuolle raiteelle mentiin, mutta aina joka prosessista pitää ottaa opiksi, Henriksson sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat