Mainos

Lisätietoa Etelä-Karjalan tuberkuloositapauksesta: opiskelijanainen saanut tartunnan mahdollisesti jo varhaislapsuudessa

Lappeenrannassa on todettu tarttuva keuhkotuberkuloosi alle 30-vuotiaalla opiskelijanaisella. Sairastunut on todennäköisesti voinut saada tuberkuloositartunnan jo lapsena.

Saimaan ammattikorkeakoulun tekniikan alaa opiskelevalla naisella on todettu tartuttava keuhkotuberkuloosi. 

Tuberkuloosiin sairastunut ei aiheuta enää tartuntavaaraa muille, kertoi Eksoten ylilääkäri Sami Raasakka STT:lle. Tartunta todettiin joulukuun puolivälin tienoilla.

Saanut tartunnan mahdollisesti jo lapsena

Tuberkuloosiin sairastunut nainen ei ole Raasakan mukaan enää eristettynä. Nainen on kuitenkin vielä sairaalahoidossa.

Sairastunut on Raasakan mukaan todennäköisesti voinut saada tuberkuloositartunnan jo varhaislapsuudessaan, mutta tauti puhkesi vasta nyt.

Tuberkuloosi on hengitysteitse tarttuva sairaus, joka paranee hyvin lääkityksellä. Lyhyeen tapaamiseen tai yhdessäoloon ulkoilmassa tartunnan saaneen kanssa ei liity merkittävää tartuntavaaraa.

Suomessa todetaan vuosittain runsaat 200 uutta tuberkuloositapausta. Niistä alle kolmannes voi aiheuttaa tartunnan muille.

Etelä-Karjalassa tuberkuloositapauksia löydetään vuosittain 6–8.

Ei muita tartuntoja

Tuberkuloosille syyskuun alun ja joulukuun puolivälin välisenä aikana altistuneet Saimaan ammattikorkeakoulun opiskelijat ja koulun työntekijät on kartoitettu ja kutsuttu tarvittaviin tutkimuksiin.

Yhden sairastuneen lisäksi Etelä-Karjalassa ei ole löytynyt tapaukseen liittyen muita tartuntoja, Raasakka kertoi.

Mahdolliselle tartunnalle altistuneilta otetaan ylilääkärin mukaan keuhkokuva viikon kuluessa. Tarvittava verikoe puolestaan voidaan ottaa aikaisintaan kahden kuukauden kuluttua viimeisestä altistumisesta, tässä tapauksessa helmikuun puolivälissä.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja