Mainos

Lipponen: Suomi valmis tukemaan Solanaa

Suomi on valmis tukemaan Naton pääsihteerin Javier Solanan nimittämistä EU:n ulkopoliittiseksi edustajaksi. Pääministeri Paavo Lipponen (sd.) sanoi tänään, että Solana kyllä käy Suomelle. Lipponen luonnehti Solanaa hyvin vahvaksi ehdokkaaksi.

Uudenlaisen EU:n ulkopoliittisen edustajan valinnasta keskustellaan Kölnissä huomenna alkavassa EU:n huippukokouksessa. Pääministeri Lipponen selvitti kokouksessa esille tulevia asioita eduskunnan suurelle valiokunnalle aamupäivällä.

Lipponen ei nähnyt valiokunnan kokouksen jälkeisessä tiedotustilaisuudessaan riskiä, että EU leimautuisi kielteisellä tavalla Solanan johtaman Naton pommitusten vuoksi. Hän korosti, että EU:n ulkopoliittisen edustajan tehtävä on aivan toisenlainen kuin sotilaallisen organisaation pääsihteerin. Lipponen listasi myös useita Solanan hyviä ominaisuuksia.

-Hän oli hyvä (Espanjan) ulkoministeri, erittäin yhteistyökykyinen sekä unionin piirissä että myös unionin ulkopuolisten maiden suhteen. Esimerkiksi Venäjän suhteita hän hoiti esimerkillisesti, Lipponen sanoi.

EU-maiden päämiehet keskustelevat Kölnissä myös unionin tulevan komission nimittämisestä. Lipponen vaati selväsanaisesti, että valintoja tehtäessä myös pienet jäsenmaat otetaan huomioon eivätkä "suuret nyt kahmi kaikkea".

Lipposen mukaan tämä koskee sekä komissaarien salkkujen jakoa että komission varapuheenjohtajien valintaa. Tiedotustilaisuudessa ei tullut esille muita nimiä Suomen komissaariehdokkaana kuin nykyinen komissaari Erkki Liikanen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.