Mainos

Lipponen: Suomi ottaa pienen määrän pakolaisia

Pääministeri Paavo Lipponen sanoo, että myös Suomeen otetaan albaanipakolaisia. Lipposen mukaan tällä hetkellä kysymys on joistakin kymmenistä, ehkä viidestäkymmenestä pakolaisesta. Suomeen tuodaan vaikeimmassa asemassa olevia ihmisiä kuten vanhuksia ja vammautuneita.

Hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta käsittelee Kosovon tilannetta ja Suomen panosta pakolaisongelman helpottamiseen huomenna kello kahdeksan alkavassa kokouksessaan. Lomamatkaltaan Roomasta palannut Lipponen kertoi Helsinki-Vantaan lentoasemalla, että Suomi varautuu antamaan myös lisäapua pakolaisongelman hoitamiseen Kosovon lähialueilla. Suomi on päättänyt jo aiemmin kahdeksan miljoonan markan avustuksesta.

-Tilanne on äärimmäisen vakava, Lipponen luonnehti Kosovon kriisiä.
-Emme yksinkertaisesti olleet tähän riittävän hyvin valmistautuneita.
Lipponen kertoi seuranneensa tapahtumia lomallaankin yötä päivää. Hän oli myös yhteydessä tasavallan presidenttiin.

Lipponen piti tärkeänä, että apua alueelle saadaan nyt nopeasti ja massiivisesti. Lipposen mielestä pääperiaatteena täytyy olla, että pakolaiset sijoitetaan Kosovon läheisille alueille, mistä heidän paluunsa kotiseuduilleen olisi helpointa. Lipposelta kysyttiin myös, oliko Naton päätös pommitusten aloittamisesta oikea. Hän tyytyi korostamaan Jugoslavian presidentin Slobodan Milosevicin vastuuta tapahtuneesta.
-Hänen käsissään on ollut, voidaanko tilanne selvittää ilman tällaisia toimia.

Keskusteluja Prodin kanssa

Kosovon tilanne oli esillä myös Lipposen ja Italian entisen pääministerin Romano Prodin keskusteluissa Roomassa. Lipposen mukaan Prodi oli toivonut ennen kaikkea, että Eurooppa valmistautuu paremmin tällaisiin tilanteisiin.

Prodi on EU-maiden päämiesten ehdokas EU:n komission uudeksi puheenjohtajaksi, joten keskustelussa puhuttiin myös uuden komission kokoamisesta. Lipposen mukaan asiasta keskustellaan Brysselissä Prodin kanssa 14. huhtikuuta, jonka jälkeen uuden komission kesään jatkuva valintaprosessi alkaa.
(MTV3-STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.