Mainos

Linnan juhlien ruokapöydässä näkyy vuosi 1809

Presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton teemoina ovat tänä vuonna vuoden 1809 juhlavuosi sekä "kestävä kehitys – puhtaampi ympäristö".

Teemat näkyvät niin koristelussa, musiikissa, vieraissa kuin tarjoiluissakin. Juhlien tarjoilu on toteutettu perinteisesti noutopöydistä.

Kahvipöydissä on tarjolla pikkusuolaista ja -makeaa, kuten voileipäkakkuja, piirakoita, leivoksia ja kakkuja. Juomina ovat reilun kaupan luomukahvi ja -tee sekä Linnan legendaarinen booli, viini, olut ja virvokejuomat. Juotava tuskin loppuu heti kesken, sillä boolia on noin 600 litraa ja viiniäkin noin 400 litraa.

– Tämän lisäksi on tietenkin olutta ja alkoholitonta juomaa, sanoo presidentin ensimmäinen adjutantti, komentaja Janne Muurinen.

Ellen Svinhufvudin kakku. Kuva: Lehtikuva

– Ruokalistaa lähdettiin koostamaan tutkimalla mitä Suomessa on syöty vuonna 1809. Esimerkiksi sitruunaa käytettiin tuolloin paljon enemmän mausteena kuin tänä päivänä. Nyt meillä onkin tarjolla muun muassa sitruunaisia pikkuleipiä, kertoo keittiömestari Pipsa Heismaa.

– Yksi mihin etenkin haluaisin kiinnittää huomiota kakuissa, on mustaherukka-jogurttikakku, eli niin kutsuttu Porvoon kakku. Tämän on se kakku jota tarjoiltiin Porvoon valtiopäivillä. Toinen huomionarvoinen kakku on Ellen Svinhufvudin kakku, joka on nyt palannut alkuperäisenä muutaman vuoden tauon jälkeen Linnan juhliin.

– Makeissa tarjottavissa on myös Aleksanterin leivos, joka tuli tuolloin 1800-luvun alussa ensimmäisen kerran markkinoille.

Tarjoilua aikaisemmilta vuosilta. Kuva: Lehtikuva

18 000 suupalaa lähiruokaa

Linnan juhlien toinen teema on "kestävä kehitys – puhtaampi ympäristö". Tämä näkyy ruokapöydissä muun muassa sillä, että kaikki ruoka on suomalaista, ja montaa ruokalajia voi kutsua myös lähiruoaksi.

– Tuotteita on valmistettu Suur-Helsingin alueella ja Länsi-Suomessa. Pohjois-Suomesta on tuotu raaka-aineita, mutta ne on valmistettu täällä lähellä, sanoo Heismaa.

Ruokien määrät Linnassa ovat huikeita. Heismaa kertoo, että kaikkea on tilattu 500–1000 kappaletta.

– Laskeskelin tuossa, että yhteensä 18 000 suupalaa on tänä vuonna tarjolla.

Pukuloistoa ja uutisia Linnan juhlista:mtv3.fi/linnanjuhlat


Teksti: MTV3/Vilja Rydman

Kuvat: Lehtikuva

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.