Linja-autonkuljettaja jätti itkuisen kuusivuotiaan yksin väärälle pysäkille – käräjäoikeus langetti tuomion

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi torstaina linja-autonkuljettajan sakkoihin heitteillepanosta Siuntiossa vuonna 2020. Oikeuden mukaan kuljettaja jätti kuusivuotiaan lapsen yksin väärälle pysäkille.

Tuomiosta ilmenee, että lapsi oli aloittanut reilua viikkoa aiemmin esikoulun, johon hän kulki linja-autolla. Tapahtumapäivänä vakituinen kuljettaja oli sairaana ja syytetty toimi tuuraajana.

Linjaliikenteen aamuvuoron oli tuomion mukaan sovittu kuljettavan koululaisia ja esikoululaisia Siuntion ruotsalaiselle ja suomalaiselle koululle. Syytetty kuitenkin ajoi oikeuden mukaan vain ruotsalaiselle koululle, missä muut koululaiset jäivät kyydistä. Syytetty ei huomannut linja-autoon istumaan jäänyttä kuusivuotiasta.

Lapsi oli oikeuden mukaan mennyt puhumaan kuljettajalle vasta noin 15 kilometrin päässä koululta. Lapsi oli sanonut, että haluaa jäädä linja-autosta, koska hänen pysäkkinsä oli jo aiemmin. Oikeuden mukaan lapsi oli itkuinen kuljettajalle puhuessaan.

– Vuoroliikenteen linja-autonkuljettajana toiminut vastaaja on jättänyt 6-vuotiaan esikouluun menossa olleen lapsen yksin maantien laitaan linja-autopysäkille, tuomiossa sanotaan.

Oikeuden mukaan syytetty oli itse kertonut, että tiellä oli 80 kilometrin tuntinopeusrajoitus.

Vanhemmat löysivät lapsen

Syytetty kertoi lapsen sanoneen, että pappa tulee hakemaan hänet.

– Vastaaja oli kuitenkin käskenyt itkuisen hyvin nuoren lapsen poistua linja-autosta pysäkille, jossa ei ollut aikuisia lasta vastassa, oikeus katsoi.

Esikoulun kouluavustaja ilmoitti huoltajille, kun linja-auto ei tullut koululle. Vanhemmat saivat puhelimella yhteyden lapseen ja paikannettua hänen sijaintinsa.

Oikeus katsoi kuljettajan olleen työkokemuksensa perusteella tietoinen reitistä, ja että se oli myös käyty hänen kanssaan läpi edellispäivänä. Oikeuden mukaan kuljettaja toimi huolimattomasti, kun ei tarkastanut ruotsalaisella koululla, oliko linja-autoon jäänyt koululaisia.

Oikeus katsoi 53-vuotiaan kuljettajan jättäneen kuusivuotiaan avuttomaan tilaan. Kuljettaja tuomittiin heitteillepanosta 40 päiväsakkoon, mikä tekee hänen tuloillaan 960 euroa. Hänet määrättiin myös maksamaan lapselle 600 euroa kärsimyskorvauksia.

Lue myös:

    Uusimmat