Mainos

Linja-autoliikenteen lakosta ei vielä neuvotteluja

Pääkaupunkiseudulta alkanut bussilakko laajeni aamulla, kun Helsingin satamien tavarankuljettajat liittyivät tukemaan lakkoa.

Neuvotteluja Helsingin satamiin ja teollisuuden kemikaalikuljetuksiin laajentuneen bussilakon lopettamiseksi ei ole vielä kyetty aloittamaan. Keskusjärjestöt ovat tunnustelleet mahdollisuuksia ratkaista kiista, mutta neuvottelupöytään ei ole päästy.

Aamukuudelta laajentunut lakko hiljensi pääkaupungin satamien tavaraliikenteen. Myös teollisuuden kemikaalikuljetukset pysähtyvät osin. Lakko vaikuttaa suuresti paperi- ja selluteollisuuteen, sillä ala on riippuvainen kemikaalikuljetuksista. Lakon pitkittyessä myös elintarvikekuljetukset alkavat kärsiä.

Merimies-Unionin hallitus päätti tänään, etteivät merimiehet tee AKT:n lakon piiriin kuuluvaa työtä Helsingin satamissa.

Päätös tarkoittaa sitä, etteivät merimiehet osallistu millään tavalla lastin irrottamiseen, kiinnitykseen tai muutoin lastin käsittelyyn. Muuten he tekevät heille kuuluvat työt normaalisti.

Merimies-Unionin puheenjohtajan Simo Zittingin mukaan unionilla on valmius päättää myös muista tukitoimista, jos tukea pyydetään.

Vielä eilen illlalla Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliiton puheenjohtaja Timo Räty kertoi toivovansa, että työnantajaleiri taipuu yön aikana neuvotteluihin. Lakko-osapuolet olivat yhteydessä valtakunnansovittelija Juhani Saloniukseen, mutta ratkaisua ei syntynyt aamuun mennessä.

Lakko uhkaa nyt myös tupo-neuvotteluja. Elinkeinoelämän keskusliitto ilmoitti eilen vetäytyvänsä toistaiseksi tupo-pöydästä, mikäli AKT ei lopeta liikennelakkoa aamuun mennessä.

Kahdeksassa kaupungissa lakossa olevat bussinkuljettajat tukijoineen eivät aio palata töihin ennen kuin osa-aikaistamista koskevasta kiistasta aletaan neuvotella. Työnantajat taas kieltäytyvät neuvottelemasta niin kauan kuin lakko jatkuu.

Bussiliikenteen kausilippuja hyvitetään lakon ajalta

Bussiliikenteen kausilippuja käyttäville on luvassa hyvityksiä meneillään olevan bussilakon ajalta. Lahdessa, Oulussa ja Porissa 30 vuorokauden kausilipuille ladataan lakon ajalta hyvityspäiviä, mutta rahallista korvausta korteista ei saa.

Kuopiossa ja Jyväskylässä päätöstä hyvityksestä ei ole tehty, mutta myös Jyväskylässä on aikaisempien lakkojen yhteydessä hyvitetty päiviä lakon ajalta.

Pääkaupunkiseudulla lakon ajalta korvataan matkakortille ladattua kautta, ja matkakorttiin ladatun kausilipun voi myös muuttaa arvoksi eli kortille ladatuksi rahaksi.

Tietoa hyvityksistä lakon jälkeen on saatavilla bussiyhtiöiden lipputoimistoista sekä yhtiöiden internetsivuilla.

Bussilakosta jo kolm

Lakosta jo kolmannet sakot

Työtuomioistuin on langettanut meneillään olevasta bussilakosta jo kolmannet sakot. SAK:lainen Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT tuomittiin 23 000 euron ja yhdeksän sen ammattiosastoa yhteensä liki 50 000 euron sakkoihin työrauhavelvollisuuden rikkomisesta.

Autoliikenteen työnantajaliiton nostama kanne koski lakon jatkumista aiemmista tuomioista huolimatta sekä lakon laajentumista pääkaupunkiseudulta muualle Suomeen. Työtuomioistuimen päätös oli yksimielinen.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 17.11.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.