Liivijengi United Brotherhoodin huume-, kiristys- ja asejutussa tuomittiin 16 ihmistä

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut 16 ihmistä laajassa huume-, ase- ja kiristysjutusssa.

Neljää tuomittua lukuun ottamatta oikeus katsoi, että kaikki olivat tehneet rikoksen tai rikoksia osana järjestäytyneen rikollisryhmän United Brotherhoodin toimintaa tai sen nimissä. Näihin lukeutuvat muun muassa kaksi törkeää kiristyksen yritystä ja kaksi törkeää ampuma-aserikosta.

Päätekijöiden vuosien vankeustuomioihin johtanut tutkinta alkoi helmikuussa 2018, kun poliisi pääsi jengin Turun-osaston huumekaupan jäljille. Sen jälkeen tutkinta laajeni Helsinkiin, ja tuomioita jaettiin muun muassa pääkaupunkiseudulta takavarikoiduista tuhansista subutex-pillereistä ja amfetamiinikaupasta, jota tehtiin oikeuden mukaan niin ikään United Brotherhoodin lukuun.

Tutkinnassa takavarikoitiin varastosta ja jengin tiloista kymmeniä aseita, muun muassa amerikkalainen rynnäkkökivääri, konepistooleja, kiväärejä, haulikoita, pistooleita, ammuksia ja haulikon patruunoita.

Kiristys tyypillistä ydintoimintaa

Yhdessä törkeässä kiristyksen yrityksessä oli kysymys siitä, että yksi jengin jäsenistä epäili kiristyksen uhria ilmiannosta. Uhrin epäiltiin vasikoineen miehestä, jonka kanssa hän sai huumetuomion 2010-luvun taitteessa. Näin ollen neljä jutussa tuomittua alkoivat vaatia United Brotherhoodin nimissä 20 000 euron maksua vasikaksi epäillyltä mieheltä.

Uhrin asunnon ulko-ovi hajotettiin kirveellä tai muulla kättä pidemmällä, ja mieheltä vaadittiin maksua. Tämä ei kuitenkaan siihen suostunut.

Toisessa törkeän kiristyksen yrityksessä oli kysymys velasta. Kiristyksen uhri oli tuomittu aiemmin kahden muun miehen kanssa liki 40 000 euron korvaukseen, ja uhri oli luvannut maksaa osansa. Neljä jutussa tuomittua yrittivät uhrin kanssatuomitun yllyttämänä kiristää uhrilta ja tämän vanhemmilta rahaa jengin väkivaltaista mainetta hyväksikäyttäen.

– Teko on tyypillisesti UB:n ydintoimintaa, ja sen tekemisessä on käytetty hyväksi UB:n väkivaltaista mainetta, oikeus totesi.

Pisimmät tuomiot kuudesta reiluun kahdeksaan vuoteen

Pisimmän tuomion, 8 vuotta ja 4 kuukautta vankeutta, sai Miikka Samuli Orädd, 33, muun muassa ampuma-aserikoksista, törkeistä kiristyksen yrityksistä ja törkeästä huumausainerikoksesta. Ville Olavi Sucksdorff, 41, tuomittiin 8 vuoden vankeuteen törkeistä huumausainerikoksista.

Henri Juhani Malmström, 25, taas tuomittiin muun muassa kahdesta törkeästä huumausainerikoksesta ja törkeästä ampuma-aserikoksesta kuuden vuoden vankeuteen.

Heikki Olavi Malmström, 54, ja Jussi Aleksi Maavuori, 38, tuomittiin törkeästä huumausainerikoksesta 3,5 vuoden vankeuteen. Muiden tuomiot vaihtelivat sakoista vuoteen ja kolmeen kuukauteen vankeutta.

Lue myös:

    Uusimmat