Liitto löi jarrua, mutta sinnikkäät nuoret suomalaisnaiset ottivat ohjat käsiin ja hankkivat itse varat MM-kisoihin – seuraavaksi tavoitteena EM-mitali kotikisoissa

New Yorkissa asuva Emilia Soini kovalla asenteella kohti squashin maailman kärkeä 0:25
Videolla kuvia Emilia Soinista kentällä ja sen ulkopuolella.

Suomen naisten squashmaajoukkue tavoittelee mitalia kotikisoista 2021. Projekti on vaatinut isoa taustaponnistelua pelaajilta itseltään pelaamisen lisäksi.

Squash oli Suomessakin suosittu kunto- ja kilpaurheilulaji 1980­- ja 90-luvun taitteessa. Sen jälkeen tulivat hiljaiset vuodet, mutta nyt laji tekee uutta nousua.

Suomen naisten squashmaajoukkueen ydinkolmikko on kansainvälinen, sillä ykköspelaaja Emilia Soini asuu New Yorkissa, Riina Koskinen Saksassa ja Emilia Korhonen Englannissa.

Suomen naiset olivat vuonna 2017 EM-kisojen kakkosdivisioonan pronssilla, ja he saivat paikan ykkösdivisioonaan. Suomalaiset halusivat mukaan Kiinan MM-kisoihin, mutta squashliitto ilmoitti, ettei heillä ole varaa kustantaa kisamatkaa.

Nuoret pelaajat ottivat ohjat omiin käsiin ja järjestivät varainkeruuprojektin, jolla reissu onnistui.

– Pääsin pelaamaan maailmanlistan kymmenen parhaan joukossa olevia, mikä ei ole muuten helppo järjestää, Soini sanoo.

Kova mitalitavoite EM-kisoissa

Liittokin ymmärsi, että naiset ovat tosissaan ja antoi toimeksiannon urheiluun keskittyneelle luovalle toimistolle Mirri+Me:lle, joka loi ja kehitti hankkeen #road2hel. Pojektin tavoitteena oli brändätä kovaa kolmikkoa, squashia lajina sekä saada joukkue EM-kisat Suomeen 2021.

Se onnistui, ja nyt tavoitteeksi on asetettu mitali.

– Nyt meidän pitää sitten pysyä ykkösdivarissa, Soini muistuttaa.

Mitalitavoite EM-kisoissa on kova, mutta kärkikolmikonkin takana taso on nousussa.

– Suomeen saisi hyvin aikaan kahdeksan naispelaajan tasokkaan maajoukkueleirin, Soini kuvailee.

Lue myös:

    Uusimmat