Mainos

Liikenneprofessori: Länsimetro ei ole kohtuuton investointi – kustannusarvio 1,2 miljardia

2:07

Länsimetron kustannusarvio on kasvanut vuosien varrella huomattavasti. Urakan lopulliset kustannukset näyttävät asettuvan 1,2 miljardiin euroon. Liikenneprofessori Jorma Mäntysen mukaan hanke tulee kuitenkin maksamaan itsensä takaisin.

Mäntysen mukaan länsimetron hyötyjä ovat sen suuri kapasiteetti, täsmällisyys ja turvallisuus. Ennen kaikkea se korvaa suuren määrän autoliikennettä, mikä säästää sekä tilaa että ympäristöä.

– Tehokas joukkoliikenne on nähtävä kaupunkikehityksen ja kasvun instrumenttina ja siihen nähden tämä länsimetron reilu miljardi ei tunnu kohtuuttoman suurelta investoinnilta, eikä se ole myöskään maailman mittakaavassa kalliimmasta päästä kaikista pulmista huolimatta, Mäntynen sanoo Kymmenen uutisissa.

Mäntysen mukaan länsimetron valmisteluprosessissa moni asia meni kuitenkin pieleen, ja se on viivästyttänyt läntisen osuuden käyttöönottoa moneen otteeseen.

– Länsimetrohan on Suomen mittakaavassa erittäin suuri ja kompleksinen hanke, ja näin ollen ei voitu turvautua kokemukseen ja rutiineihin.

– Sitten siinä kävi niin, että hanke laajeni huomattavasti siitä, mitä suunnitteluvaiheessa oli kaavailtu. Aivan liian pienellä tilaajaorganisaatiolla koitettiin hallita isoa kokonaisuutta.

Mäntynen näkee puutteita myös riskienhallinnassa ja tiedonkulussa.

– Ja erittäin tiukka aikataulu, jossa yhden lenkin pettäminen johti seuraavaan, ja tämä testausvaihe on ollut se viimeinen lenkki. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.