Mainos

Liikanen: Hallituksen sopeutustoimet on suuruusluokaltaan perustellut

Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen katsoo, että hallituksen kaavailemat sopeutustoimet ovat suuruusluokaltaan perustellut.

Liikanen sanoo Euro ja talous -lehden lehdistötilaisuudessa, että rakenneuudistuksia tarvitaan, koska Suomen talouden ongelmat ovat suuria eikä kasvun voimakasta elpymistä ole käsillä. Ratkaisuksi tarvitaan rakenneuudistuksia, julkisen talouden sopeutustoimia ja nykyistä parempaa kustannuskilpailukykyä. 

Tärkeä tavoite on kotimaisen kustannuskehityksen hillitseminen. Syksyn 2013 maltillinen palkkaratkaisu pysäytti kustannuskilpailukyvyn heikkenemisen, Liikanen kiittelee.

–Aiempia menetyksiä ei silti ole vielä kurottu umpeen, kun palkkojen nousu on hidasta myös kauppakumppanimaissa. Palkkamalttia tarvitaan edelleen ja sen lisäksi muitakin toimia kustannuskilpailukyvyn palauttamiseksi, Liikanen opastaa.

Väestön ikääntymiseen vastataan jo päätetyllä eläkeuudistuksella, mutta muitakin rakenneuudistuksia tarvitaan, kuten työurien pidentämistä, sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamista ja asuntojen tarjonnan parantamista.

Tällä vuodelle on Suomen Pankin mukaan luvassa kituliasta kasvua. Ennuste on, että Suomen talous kasvaa tänä vuonna 0,2 prosenttia. Ensi vuoden kasvutahti on 1,2 prosenttia, ja vuoden 2017 luvuksi arvioidaan 1,3 prosenttia.

Suomen talouskasvu on ennustejakson lopussa ollut lähes 10 vuotta pysähdyksissä. Rakenteellisiin ongelmiin ei ole nopeaa ratkaisua, joten talouskasvu on vaarassa jäädä hitaaksi myös siitä eteenpäin.  

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja