Mainos

Liigadebytantin erikoinen tarina: muutti USA:sta Suomeen ja halusi Kärpistä KooKoohon – hyppy kokonaan uuteen maahan järisytti

6:33

Jääkiekon Liigassa KooKoon riveissä debytoi keskiviikkona 18-vuotias Joonas Oden. Nuori hyökkääjä muutti 12-vuotiaana synnyinmaastaan Ouluun ja kolme vuotta myöhemmin Odenien kiekkoperhe siirtyi jääkiekon perässä Kouvolaan.

Videolla Tulosruudun juttu keskiviikon SM-liigakierroksesta.

18-vuotiaan Joonas Odenin tie KooKoon edustusjoukkueeseen ei ole tavallisimmasta päästä. Hyökkääjä on syntynyt Washingtonin osavaltiossa Yhdysvalloissa ja puhuu äidinkielenään englantia. Odenin äiti, Minna Hakala-Oden on suomalainen.

Hyökkääjän ollessa 12-vuotias koitti hyppy tuntemattomaan, kun perhe muutti rapakon takaa Ouluun. Oden siirtyi tuolloin Oulun Kärppien junioreihin, joten kasvattajaseurana lukee Kärpät.

Hyppy kokonaan uuteen maahan tuntui suurelta.

- Oulussa ja Kärpissä oli hyvin erilaista kuin Yhdysvalloissa. Kieli ja kulttuuri olivat todella erilaisia. Jääkiekko puolestaan oli melko samanlaista kuin Pohjois-Amerikassakin, hyökkääjä kertoi MTV Sportille.

Joonas Odenilla on vuotta nuorempi veli Markus Oden, joka pelaa niin ikään jääkiekkoa. Veljeksistä molemmat ovat olleet Pohjola-leireillä: Joonas kaudella 2013-2014 ja Markus 2015-2016. Veljeksistä vanhemmalla on myös kokemusta yhdeltä Huippu-Pohjola-leiriltä.

Veljekset pelasivat Suomeen muuton jälkeen Kärppien junioreissa, mutta kolmen kauden jälkeen oli aika pakata laukut. Perhe muutti kiekon perässä viitisensataa kilometriä etelämpään.

-Halusin saada enemmän peliaikaa kuin Kärpissä. Halusimme nimenomaan KooKoohon, Joonas Oden kertoo.

Kaksikko puki Kouvolassa jälleen KooKoon mustaoranssit paidat. Joonas teki viime kaudella nuorten SM-liigassa 52 ottelussa 25 tehopistettä. Pikkuveli Markus nakutti B-junioreiden SM-sarjassa 48 ottelussa 44 pistettä. Joonas pääsi maistamaan myös alle 18-vuotiaiden maajoukkueen menoa kahdeksan ottelun verran.

Perhe on kotiutunut muutamassa vuodessa Kouvolaan hyvin. Odenit ovat todellinen kiekkoperhe, sillä yksinhuoltajaäiti Minna Hakala-Oden palkittiin Kouvolassa viime kaudella vuoden kiekkoäitinä. Hakala-Odenin kerrotaan nukkuneen yövuoron jälkeen lyhyet unet parkkipaikalle pysäköidyssä autossaan, jotta energiaa riittäisi joukkueen talkoissa.

- Äiti on meidän tukenamme paljon. Olemme kiekkoperhe ja puhumme paljon jääkiekosta kotona, Joonas Oden sanoo.

Liigadebyytti Stadin kirkkaissa valoissa

Odenin veljekset pelaavat yhdessä nuorten SM-liigaa. Vanhemmalla veljellä tehopisteitä on yhdeksään otteluun kymmenen, nuoremmalla kahdeksasta pelistä on jäänyt käteen tehot 3+3. Molemmat pelaavat kärkikentissä.

- Pelaan Jiri Parviaisen ja Matias Hännisen kanssa. Joukkueessa on mukavia pelaajia ja meillä on hyvä joukkuehenki, Joonas Oden kehuu.

Joonas Oden sai keskiviikkona näytön paikan, sillä hän debytoi Liigassa KooKoon nelosketjun laiturina. Hyökkääjä sai maistaa HIFK-KooKoo-ottelun vauhtia karvan alle viisi minuuttia. Debyytti oli nuorelle hyökkääjälle iso asia.

- Tuntui hyvältä. Olin innoissani ja hieman hermostunut, Oden kertoi ottelun jälkeen.

Hyökkääjä sai tietää näytön paikastaan peliä edeltäneenä päivänä. Hänen mukaansa debyytti meni kokonaisuutena hyvin.

- Peli tuntui erilaiselta kuin A-junioreissa. Olisin voinut luistella enemmän.

KooKoon urheilujohtaja Jarno Kultanen kertoi Kouvolan Sanomille hyökkääjän liittyneen edustusjoukkueen harjoituksiin ensimmäistä kertaa vasta maanantaina. Nuori pelaaja kerää kehuja.

- Hän on kehittynyt taas viime kaudesta. Oden on vahva luistelija, joka on parantunut kamppailu- ja hyökkäyspelaamistaan.

18-vuotiaan hyökkääjän tavoite on NHL:ssä. Haave kuitenkin on vielä kaukainen. Odenin mukaan ainakin lähivuodet sujuvat vielä KooKoossa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.