Uusissa suomalaisissa ravitsemussuosituksissa kehotetaan vähentämään punaisen lihan osuutta ruokavaliossa, mutta mitä punainen liha itse asiassa on? Se on tuoreen selvityksen mukaan vielä monelle epäselvää.
Naudanlihan tunnistaa punaiseksi lihaksi 90 % suomalaisista, mutta sen jälkeen meneekin huterammaksi.
Vain joka kolmas tunnistaa makkaran punaiseksi lihaksi. Toisaalta jopa 6 % suomalaisista laskee lohen punaisiin lihoihin.
Asia selviää Gallup Elintarviketiedon kuluttajatutkimuksesta, josta uutisoi Lihalehti. Sähköinen kysely tehtiin lokakuussa 2013.
Leikkeleet hämmentävät
Lihaleikkeleiden punaisuus ei ole auennut läheskään kaikille suomalaisille.
Siinä missä 74 % vastaajista laskee hevosenlihan, 66 % lampaan, 65 % sian ja 61 % riistan punaiseksi, lihaleikkeleet mieltää punaisiksi vain 43 % suomalaisista.
Siipikarjanliha osataan sen sijaan pääosin erottaa punaisesta lihasta. Sen puolesta äänestää vain 3 % suomalaisista.
Kasvisyöjille kaikki liha on punaista
Lihakyselyn vastauksissa näkyy Lihalehden mukaan myös trendi, jossa useimmin lihaa syövät pitävät lihalaatuja punaisempina kuin harvoin lihaa syövät.
Poikkeuksena ovat kuluttajat, jotka eivät syö lihaa lainkaan. He pitävät lihoja kaikkein punaisimpina. Kaikkien lihalajien kohdalla naiset arvioivat miehiä useammin niiden olevan punaisia.
