Mainos

Lihalehti: Kaikki eivät tiedä, mikä on punaista lihaa

Uusissa suomalaisissa ravitsemussuosituksissa kehotetaan vähentämään punaisen lihan osuutta ruokavaliossa, mutta mitä punainen liha itse asiassa on? Se on tuoreen selvityksen mukaan vielä monelle epäselvää.

Naudanlihan tunnistaa punaiseksi lihaksi 90 % suomalaisista, mutta sen jälkeen meneekin huterammaksi.

Vain joka kolmas tunnistaa makkaran punaiseksi lihaksi. Toisaalta jopa 6 % suomalaisista laskee lohen punaisiin lihoihin.

Asia selviää Gallup Elintarviketiedon kuluttajatutkimuksesta, josta uutisoi Lihalehti. Sähköinen kysely tehtiin lokakuussa 2013.

Leikkeleet hämmentävät

Lihaleikkeleiden punaisuus ei ole auennut läheskään kaikille suomalaisille.

Siinä missä 74 % vastaajista laskee hevosenlihan, 66 % lampaan, 65 % sian ja 61 % riistan punaiseksi, lihaleikkeleet mieltää punaisiksi vain 43 % suomalaisista.

Siipikarjanliha osataan sen sijaan pääosin erottaa punaisesta lihasta. Sen puolesta äänestää vain 3 % suomalaisista.

Kasvisyöjille kaikki liha on punaista

Lihakyselyn vastauksissa näkyy Lihalehden mukaan myös trendi, jossa useimmin lihaa syövät pitävät lihalaatuja punaisempina kuin harvoin lihaa syövät.

Poikkeuksena ovat kuluttajat, jotka eivät syö lihaa lainkaan. He pitävät lihoja kaikkein punaisimpina. Kaikkien lihalajien kohdalla naiset arvioivat miehiä useammin niiden olevan punaisia.

Punaista lihaa ovat takuuvarmasti nauta, sika ja lammas 

Vakiintuneen suomalaismääritelmän mukaan punaista lihaa ovat naudan, sian ja lampaanlihat.

Riistalihaa ja muita vähemmän käytettyjä lihoja ei sen sijaan ole luokiteltu punaisen lihan sisä- tai ulkopuolelle, koska niiden vaikutuksesta ihmisen terveyteen ei ole tehty riittävästi kunnollisia tutkimuksia.

Suuri osa suomalaisista syö lihaa viikoittain

Lähes 40 % suomalaisista kertoo syövänsä lihaa joka päivä. 42 % suomalaisista syö lihaa useita kertoja viikossa ja 12 prosenttia noin kerran viikossa. Noin 4 % ei syö lihaa lainkaan.

Aiempiin vuosiin verrattuna hieman harvempi syö lihaa joka päivä, mutta useita kertoja viikossa syövien määrä on vastaavasti kasvanut. Lihaa syömättömien määrä on pysytellyt vakaana tai hieman laskenut.

Arvio: Suurin piirtein suosituksessa

Uusissa ravitsemussuosituksissa punaista lihaa ohjataan syömään enintään 500 grammaa viikossa. Määrä ilmoitetaan kypsän lihan painona.

Lihatiedotuksen laskelmien mukaan suomalaisten syömä punaisen lihan määrä on nyt lähes suosituksen mukainen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.