Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Lihalehti: Kaikki eivät tiedä, mikä on punaista lihaa

Kumpi näistä on punaista lihaa? 4 % suomalaisista on sitä mieltä, että molemmat.
Kumpi näistä on punaista lihaa? 4 % suomalaisista on sitä mieltä, että molemmat.
Julkaistu 10.02.2014 19:03

MTV UUTISET - LIHALEHTI- RUOKATIETO

Uusissa suomalaisissa ravitsemussuosituksissa kehotetaan vähentämään punaisen lihan osuutta ruokavaliossa, mutta mitä punainen liha itse asiassa on? Se on tuoreen selvityksen mukaan vielä monelle epäselvää.

Naudanlihan tunnistaa punaiseksi lihaksi 90 % suomalaisista, mutta sen jälkeen meneekin huterammaksi.

Vain joka kolmas tunnistaa makkaran punaiseksi lihaksi. Toisaalta jopa 6 % suomalaisista laskee lohen punaisiin lihoihin.

Asia selviää Gallup Elintarviketiedon kuluttajatutkimuksesta, josta uutisoi Lihalehti. Sähköinen kysely tehtiin lokakuussa 2013.

Leikkeleet hämmentävät

Lihaleikkeleiden punaisuus ei ole auennut läheskään kaikille suomalaisille.

Siinä missä 74 % vastaajista laskee hevosenlihan, 66 % lampaan, 65 % sian ja 61 % riistan punaiseksi, lihaleikkeleet mieltää punaisiksi vain 43 % suomalaisista.

Siipikarjanliha osataan sen sijaan pääosin erottaa punaisesta lihasta. Sen puolesta äänestää vain 3 % suomalaisista.

Kasvisyöjille kaikki liha on punaista

Lihakyselyn vastauksissa näkyy Lihalehden mukaan myös trendi, jossa useimmin lihaa syövät pitävät lihalaatuja punaisempina kuin harvoin lihaa syövät.

Poikkeuksena ovat kuluttajat, jotka eivät syö lihaa lainkaan. He pitävät lihoja kaikkein punaisimpina. Kaikkien lihalajien kohdalla naiset arvioivat miehiä useammin niiden olevan punaisia.

Punaista lihaa ovat takuuvarmasti nauta, sika ja lammas 

Vakiintuneen suomalaismääritelmän mukaan punaista lihaa ovat naudan, sian ja lampaanlihat.

Riistalihaa ja muita vähemmän käytettyjä lihoja ei sen sijaan ole luokiteltu punaisen lihan sisä- tai ulkopuolelle, koska niiden vaikutuksesta ihmisen terveyteen ei ole tehty riittävästi kunnollisia tutkimuksia.

Suuri osa suomalaisista syö lihaa viikoittain

Lähes 40 % suomalaisista kertoo syövänsä lihaa joka päivä. 42 % suomalaisista syö lihaa useita kertoja viikossa ja 12 prosenttia noin kerran viikossa. Noin 4 % ei syö lihaa lainkaan.

Aiempiin vuosiin verrattuna hieman harvempi syö lihaa joka päivä, mutta useita kertoja viikossa syövien määrä on vastaavasti kasvanut. Lihaa syömättömien määrä on pysytellyt vakaana tai hieman laskenut.

Arvio: Suurin piirtein suosituksessa

Uusissa ravitsemussuosituksissa punaista lihaa ohjataan syömään enintään 500 grammaa viikossa. Määrä ilmoitetaan kypsän lihan painona.

Lihatiedotuksen laskelmien mukaan suomalaisten syömä punaisen lihan määrä on nyt lähes suosituksen mukainen.

Lisää aiheesta:

Ruokakaupoissa tapahtuu nyt täyskäännös Syötkö sinäkin? Suomalaisten mielestä "kaikkein terveellisin liha" – kulutus lähes kaksinkertaistunut 15 vuodessaLihan kulutus laski Suomessa ensimmäistä kertaa vuosiin – silti lihaa tuotetaan aiempaa enemmänMT: Kansa jakautuu liha- ja kasvisruoan suosijoihin - lihaa syödään lapsiperheissä ja maaseudullaKarjalainen: Suomalainen syö oman painonsa verran lihaa vuodessaLähes 80 kiloa suomalaista kohden vuodessa – lihankulutuksessa ennätys, siipikarjan kysyntä lähti lentoon
Kotimaa

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa
  • 14:48
    Onnettomuudet

    Media: Suomalaisturisti loukkaantui vakavasti Thaimaassa

  • 14:28
    Sää

    Yli 20 asteen lämpötilaero jakaa Suomen – tässä viimeisin tieto Etelä-Suomen lumisateista

  • 11:44
    Työnhaku

    Näin työnantajat käyttävät tekoälyä rekrytoinneissaan – väärinkäyttö voi tulla kalliiksi

  • Eilen23:59
    Kajaani

    Kajaanissa hälytys suuresta rakennuspalosta: Jälkisammutustyöt jatkuvat pitkälle yöhön

  • Eilen22:15
    Lotto

    Lotossa oli tarjolla 5 000 000 euron potti: Tässä oikea rivi