Liettuan puolustusministeriöltä vetoomus: Heittäkää Kiinassa valmistetut puhelimet romukoppaan, ja mahdollisimman pian

Liettuan puolustusministeriö on kehottanut maan kansalaisia luopumaan kiinalaisista puhelimista ja välttämään niiden ostamista. Ratkaisuun päädyttiin sen jälkeen, kun valtion teettämässä selvityksessä laitteista paljastui sisäänrakennettuja ominaisuuksia, jotka mahdollistavat sensuurin. Asiasta uutisoi Reuters.

Kyse on Liettuan valtiollisen tietoturvaviranomaisen mukaan kiinalaisen Xiaomin valmistamista laitteista. Ne selvityksen mukaan tunnistavat esimerkiksi ilmaukset "vapaa Tiibet", "kauan eläköön Taiwanin itsenäisyys" ja "demokratialiike" ja pystyvät sensuroimaan ne automaattisesti.

Selvityksessä tutkittiin ainakin Xiaomin Mi 10T 5G -mallia. Sensuuriominaisuus oli tutkijoiden mukaan kytketty Eurooppaan myytävässä versiossa pois päältä. Selvityksen perusteella ominaisuuden voi kuitenkin kytkeä päälle etänä milloin vaan.

– Me suosittelemme, ettei uusia kiinalaisia puhelimia ostettaisi, ja vanhoista hankkiuduttaisiin eroon niin nopeasti kuin vain on mahdollista, apulaispuolustusministeri Margiris Abukevicius kommentoi tiedotusvälineille.

Uutistoimisto pyysi Xiaomilta kommentteja aiheesta, mutta ei saanut vastausta. 

MTV Uutisille lähettämässään vastineessa yhtiö puolestaan kommentoi asiaa näin: 

– Xiaomin laitteet eivät sensuroi käyttäjien lähettämää tai vastaanottamaa sisältöä. Xiaomi ei ole koskaan rajoittanut tai estänyt älypuhelinten käyttäjien henkilökohtaisia toimia, kuten hakuja, puheluita, verkkoselaimen käyttöä tai kolmansien osapuolten kehittämien viestintäohjelmistojen käyttöä, eikä aio näin tehdä vastaisuudessakaan. Xiaomi noudattaa Euroopan Unionin yleistä tietosuoja-asetusta (GDPR).

Juttua täydennetty 23.9. kello 5.55: Lisätty Xiaomin kommentti. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja