Mainos

Liettualaiset vahvasti EU:n kannalla

Liettuassa viikonloppuna suoritetussa EU-kansanäänestyksessä jopa yhdeksän kymmenestä äänestäneestä kannatti unionin jäsenyyttä.

Liettuan presidentti Rolandas Paksas

Ylivoimainen enemmistö liettualaisista asettui kannattamaan maan liittymistä Euroopan unioniin viikonloppuna järjestetyssä kansanäänestyksessä. Noin 90 prosenttia äänestäneistä sanoi kyllä EU-jäsenyydelle, kun taas vastustajien määrä jäi 9 prosenttiin, kävi ilmi tänään julkaistuista lopullisista tuloksista.

-Liettua herää Euroopan unionin jäsenyyteen, julisti maan suurimman päivälehden Lietuvos Rytasin etusivu aamulla.

Äänestysprosentti nousi lopulta 63,5:een. Vielä lauantaina äänestämässä käytiin hyvin vitkaisesti, ja äänestysvilkkauden pelättiin jäävän alle vaaditun 50 prosentin. Kun äänestystulos alkoi olla selvillä, presidentti Rolandas Paksas kiitti liettualaisia ja sanoi maan aloittavan nyt uutta vaihetta historiassaan.

-Tervehdys eurooppalaiset, presidentti sanoi tuhansille kuulijoille presidentinpalatsin vieressä olevalla aukiolla Vilnassa. Hän kiitti kaikkia siitä, että he olivat selvittäneet "kypsyyskokeen".

Kansanäänestyksen tuloksen juhlinta alkoi jo ennen vaalihuoneistojen sulkeutumista, kun äänestysprosentin nouseminen yli 50:n oli käynyt selväksi. Tulosta sinällään pidettiin mielipidemittausten perusteella jo ennakkoon selvänä.

Pääministeri Algirdas Brazauskas ja parlamentin puhemies Arturas Paulauskas leikkasivat palat äänestyskakusta, jossa oli suuri EU:n lippu ja pienempi Liettuan lippu.

Latvia rohkaistui Liettuan vaalituloksista

Liettuan on määrä liittyä EU:hun toukokuussa 2004 yhdessä yhdeksän muun maan kanssa. Liettualle virtasi onnitteluja äänestystuloksen selvittyä. EU:n parlamentin puhemies Pat Cox sanoi yöllisessä puhelinsoitossaan Paulauskasille, että Liettuan äänestys näyttää rohkaisevaa esimerkkiä muille hakijamaille.

Latvia sanoi toivovansa, että Liettuan "kyllä" EU:lle lupaa hyvää myös maan omalle äänestykselle, joka järjestetään 20. syyskuuta.

Presidentti Vaira Vike-Freiberga iloitsee äänestyksen tuloksesta ja toivoo, että Liettuan esimerkki kannustaa latvialaisia äänestäjiä, presidentin edustaja sanoi.

Myös Saksan ulkoministeri Joschka Fischer kutsui Liettuan äänestystulosta merkittäväksi esimerkiksi muiden maiden äänestäjille.

(MTV3-Reuters-AFP-STT)

(Huomenta Suomi 12.05.2003.)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.