Lidl-korkeakoulusta valmistunut tienaa 5400 euroa kuussa: Ei meitä aivopestä

Palkallinen kolmen vuoden opiskelu, jonka jälkeen taskussa on sekä alempi korkeakoulututkinto että varma hyvin palkattu työpaikka. Kuulostaa ostos-tv:n mainokselta, mutta Lidl-korkeakoulussa opiskeleville tämä on todellisuutta.

Viime vuoden syksyllä päivittäistavaraketju Lidlin omaan korkeakouluun Saksaan valittiin noin 50 hakijan joukosta myös kaksi suomalaista.

Heilbronnissa opiskeleva Anna-Riikka Hautanen kiinnostui työtä ja opiskelua yhdistelevästä opiskelumallista, varsinkin kun on ollut aina ”Saksaan päin kallellaan”. Hautanen on lukenut koulussa pitkän saksan ja viettänyt Bremenissä vuoden vaihto-oppilaana.

Saksan osaamista vaaditaan, sillä opinnot ovat lähes täysin saksankielisiä. Toisena opiskeluvuotena on kuitenkin mahdollisuus suorittaa osa opinnoista englanniksi tai vaihtoehtoisesti lähteä ulkomaille vaihtoon.

– Ensimmäinen vuosi on ollut hyvin vaihtelevaa, työtä ja opiskelua vuorotellen. Ei ole ollut tylsiä hetkiä, opiskelu on ollut mielenkiintoista ja kiireistä. Päivä kestää yleensä minimissään aamuyhdeksästä iltapäiväneljään, Hautanen kuvailee.

Lidl-korkeakoulu noudattaa saksalaista Duales Studium -mallia. Se tarkoittaa sitä, että akateemiset opinnot yhdistetään tiukasti yritysyhteistyöhön. Koulutuksen järjestää ja maksaa Lidl-säätiö, joka on eriytetty emo-Lidlistä. 

Lidl maksaa opiskelijoille koko opiskeluajalta palkkaa: 1. vuonna 1 400 euroa kuukaudessa, 2. vuonna 1 600 euroa ja 3. vuonna 1 800 euroa kuukaudessa.

Suomalaisopiskelijoille on lisäksi valmistumisen jälkeen tarjolla Suomesta aluepäällikön pesti. Saksan Lidlissä tällaisen tehtävän lähtöpalkka on 65 000 euroa vuodessa eli noin 5 400 euroa kuukaudessa.

Koulutusohjelmasta valmistuneet saavat pätevyyden työskennellä myös muissa yrityksissä, sillä opintojen sisältö ja Bachelor of Arts -tutkinto antavat yleisen pätevyyden kaupan alalle. 

Opiskelijat tekevät Lidlin kanssa kolmevuotisen sopimuksen, joka ei Hautasen mukaan kuitenkaan velvoita mihinkään.

– Oletus on, että tulemme valmistumisen jälkeen Suomeen Lidlille töihin, Hautanen sanoo.

Suomessa korkeasti koulutettujen työttömyys kasvaa kovaa vauhtia, ja Hautasen mukaan saksalaista Duales Studium -mallia kannattaisi kokeilla laajemmin myös Suomessa.

– Jo opiskelujen lomassa voidaan integroitua yritykseen, eikä valmistumisen jälkeen tule joutoaikaa ennen työllistymistä.

Hautanen ei usko, että yritysten omissa korkeakouluissa opiskelevat saavat yksipuolista oppia.

– En näe vaarana, että yritykset aivopesevät opiskelijoita. Totta kai meidän opinnoissa mietitään asioita Lidlin kannalta, mutta kyllä opinnoissa on mukana myös monipuolisuus.

Lidl-korkeakoulun opiskelijoita ei myöskään velvoiteta syömään opintojen maksajan ruokaa. 

– Kyllä Lidl-korkeakoulun opiskelijat saavat syödä myös muuta ruokaa, Anna-Riikka Hautanen nauraa.

Lue myös:

    Uusimmat