Antti Rinne ei kertonut Ylen tentissä, paljonko SDP:n vaaliohjelman toteuttaminen tarkalleen maksaa – "Se ei ole yksi miljardi eikä se ole kolme miljardia..."

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne vieraili eilen Ylen puheenjohtajatentissä.

Ohjelman alussa Rinne luki papereista hieman alle seitsemän minuutin puheen, joka käsitteli muun muassa ilmastonmuutosta.

Puheensa lähtölaukaukseksi Rinne mainitsi 7-vuotiaan lapsenlapsensa Eliaksen ja eteni myöhemmin myös esimerkiksi koulutukseen ja vanhuspalveluihin.

"Myönnän, että hallituksella on ollut joku merkitys talouskasvuun"

Varsinaisessa tenttiosuudessa juontaja Kirsi Heikel tiedusteli Rinteeltä työllisyysasioista. Edellisellä hallituskaudella, SDP:n pitäessä valtiovarainministerin ja työministerin salkkuja, työttömyys kasvoi 37 000 ihmisen verran, kun taas Sipilän hallitus sai aikaan 130 000 uutta työpaikkaa.

Rinne selitti asiaa suhdanteilla.

– Edellinen hallitus purjehti aika kovaa vastatuuleen. Globaali tilanne taloudessa teki meille vastatuulta aikanaan, Rinne puolusti.

– Myönnän, että edellisellä hallituksella ja tällä hallituksella on ollut joku merkitys talouskasvuun, Rinne jatkoi.

Rinne: En asetu työntekijänpuolen liittolaiseksi"

Gallupykkösen puheenjohtaja laitettiin tiukoille myös esimerkiksi työmarkkinapolitiikasta.

Rinne kertoi tulkinneensa pääministeri Juha Sipilän olevan työnantajapuolen liittolainen ja vastasi kieltävästi tiedusteluun siitä, olisiko hän itse työntekijäpuolen liittolainen.

– En asetu. Olen sitä mieltä, että hallituksen pitää pysyä erossa työmarkkinapolitiikasta ja tukea sitten, kun syntyy ratkaisuja, Rinne sanoi.

Puheenjohtaja Rinne joutui koville myös SDP:n vaaliohjelman hinnasta.

Hän ei osannut antaa suoraa lukua siitä, kuinka paljon ohjelman toteuttaminen maksaa, vaan sanoi, että ohjelmalla on "kallis hintalappu".

– Se ei ole yksi miljardi eikä se ole kolme miljardia, vaan jotain siltä väliltä, Rinne vastasi pitkän tivaamisen jälkeen.

Virkeä esiintyjä lunttasi veroasioita paperilta

Alkuvuoden sairauslomalla viettänyt, vakavista terveysongelmista kärsinyt Rinne esiintyi tentissä vireästi. Pääasiallisesti Rinne vastasi tenttaajille tuijottelematta muistiinpanoja.

Ilmastoasioista keskusteltaessa Rinne keräsi kuitenkin demarimieliseltä yleisöltä aplodit, kun hän laittoi silmälasit päähän ja avasi SDP:n 116-sivuisen vaaliohjelman lukeakseen suoraan siitä, mikä on puolueen kanta kestävää kehitystä tukevaan verotukseen.

Lue myös:

    Uusimmat