Lex Hollo: Peli kovenee - kumpi valehtelee, Ilves vai Keke Armstrong?

Ilveksen ja erotetun päävalmentajan Keke Armstrongin välille on kehkeytymässä soppa, jonka lusikoimiseen mennee vielä pitkä aika.

Koko tapahtumaketju on mielenkiintoinen. Ensin Armstrong ei saapunut Seinäjoelle SJK-Ilves –otteluun. Ilveksen leiristä kerrottiin, että kukaan ei tiennyt valmentajan poisjäämisestä. Sitten seurasi syvä kommentointihiljaisuus, kun Ilveksen johto kävi asiaa läpi ensin pelaajien kanssa, sitten keskenään ja lopulta myös Armstrongin kanssa.

Tuloksena ilmoitettiin eilen, että Armstrong on erotettu ja palkanmaksu päättyy siihen. Tämän jälkeen Ilveksen kapteeni Antti Hynynen kertoi, että pelaajat olivat tienneet jo pari päivää ennen peliä, että Armstrong ei tule Seinäjoelle. Saman tiesi apuvalmentaja Marco Baruffato. Seuran toimitusjohtaja Toni Hevonkorpi ja Ilveksen hallituksen puheenjohtaja Tomi Erola sen sijaan kiistivät tienneensä yhtään mitään valmentajansa aikeista.

Käräjillä nähdään?

Armstrong oli kadonnut maan alle medialta jo aiemmin, Hevonkorpi ja Erola tyytyivät koko ajan nollapuheeseen. Erola sentään toivoi lopuksi, että oikeuteen ei lähdettäisi. Sanoessaan tämän hän tiesi jo, että todennäköisesti lähdetään.

Ja seuraava kommunikaatio osapuolten välillä käytiinkin tänään Ilveksen ja Armstrongin palkkaaman asianajajan Hannu Kalkkaan välityksellä. Kalkas ilmoitti myös medialle, että asian käsittelyä jatketaan käräjäoikeudessa, jos yhteisymmärrykseen sopivasta korvauksesta ei päästä. Samalla hän ilmoitti, että Ilveksen johto tiesi etukäteen Armstrongin jäävän pois Seinäjoelta.

Kiusallinen tapaus kaikille osapuolille

Nykyaikana ei voi olla kyse tiedonkulun katkoksesta, joten joku osapuoli jutussa valehtelee ja pelaa pahuksen kovaa peliä. Joko Ilves yrittää kiemurrella Kekestä irti maksamatta penniäkään tai sitten Keke yrittää pumpata Ilvekseltä kaikki saatavissa olevat rahat pois. En ota kantaa, kumpi vaihtoehto on todennäköisempi. Voi olla, että käräjäoikeus aikanaan ottaa.

Tapaus on kaikin puolin kiusallinen. Ilves on ainoa Veikkausliigan seura, joka toimii avoimesti puoliammattilaispohjalta. Vain ulkomaalaispelaajat ovat täysammattilaisia. Olettaisin, että niin on ollut myös päävalmentaja. Keke Armstrong on sen verran oman arvonsa tunteva ja meritoitunut, etten usko hänen lähteneen talkoisiin 1000 euron kuukausipalkalla.

Mitä pelaajat ajattelevat?

Unohdetaan se, että joku ilmeisesti valehtelee, tarkastellaan mielenkiintoisia faktoja. Jos päävalmentajalla on kaksi työpaikkaa, onko hänellä oikeus olla pois toisesta työstä? Toki on, jos näin on työsopimuksessa sovittu. Oliko? Kumpi maksaa Armstrongille enemmän rahaa yhden kauden aikana, Ilves vai MTV? En tiedä, mutta veikkaan jälkimmäistä. Mitä pienellä palkalla pelaavat pelaajat mahtavat ajatella, jos selkeästi isompaa palkkaa nauttiva valmentaja (oletus) ei ole työpaikalla, vaikka he ovat? Tuskin tuntevat valtavaa sympatiaa ja luottamusta. Onko nykyisen tiedonvälityksen aikakaudella mahdollista, että pelaajat ja kakkosvalmentaja tietävät päävalmentajan jäävän pois ottelusta, mutta seurajohto ei? Sen ei pitäisi olla mahdollista. Jos on, Ilveksen tiedonkulku sekä kommunikaatio joukkueelta seurajohdon suuntaan on käytännössä nolla.

Asiantuntijoille luu kurkkuun

Joku tässä jupakassa haisee pahalle. On ikävää, että Ilveksen loistava kausi hienoine yleisömäärineen sekä tamperelaisen jalkapallon buumi jäävät nyt väistämättä tämän tapauksen jalkoihin. Fakta on, että positiivisten asioiden syntymiseen on Keke Armstrongillakin ollut iso vaikutus. Moni asiantuntija kertoi ennen kauden alkua, että hän on jäänyt nykyvalmennuksen junasta nukkavieruine metodeineen ja Ilves putoaa takaisin Ykköseen. Mitä vielä, se taistelee edelleen pääsystä jopa kuuden parhaan joukkoon.

Mitä seuraavaksi tapahtuu? Vaikka Ilves elää ja on elänyt viisaasti tarkan markan aikoja, ja kotiotteluissa on käynyt kansaa rajusti yli budjetoidun, ei seuran kassassa ihan miljoonia ole. Sitäkään en tosin usko, että kohtuullinen kertakorvaus Armstrongille romahduttaisi seuran talouden. Kekellä oli sopimus myös ensi kaudesta. Jos koko tuo palkkasumma tulee lopulta maksettavaksi kaikkine asianajokuluineen, voi seura olla taas lähtötilanteessa. Siksi uskon, että asia ratkeaa ennen käräjäsaliin menoa. Valehteli asiassa sitten kumpi osapuoli tahansa.

Ilves hankalassa raossa

Todennäköisesti Armstrongin toinen työ kohtuukorvauksella mahdollisti sen, että Ilves pystyi hänet alun perin naaraamaan valmentajakseen. Kuka siis tilalle, jos käytettävissä on sama summa rahaa? Joka on siis oletettavasti aika lailla pienempi, kuin veikkausliigavalmentajan keskiansio. Ilves on kiistatta hankalassa raossa. Todennäköisesti meritoituneeseen ja nimekkääseen uuteen valmentajaan ei ole varaa. Vielä vähemmän on, jos case Armstrong tulee maksamaan seuralle paljon. Harvassa ovat ne huippuvalmentajat, joilla olisi jo valmiiksi toinen hyväpalkkainen työ, ja jotka suostuivat pienemmällä korvauksella talkoisiin. Paitsi eräs Pasi Rautiainen. Mutta todennäköisesti hänenkin antiikkiset metodinsa ovat jo Keke Armstrongin tavoin hapantuneet käsiin, eikä hänellä olisi mitään annettavaa suomalaiselle jalkapalloilulle…

Jalkapallosta on tullyt nyanssien salatiedettä

Laajennetaan siis tuolla natisevalla aasinsillalla lopuksi hieman näköalaa: onko jalkapalloilusta todellakin tullut sellaista pienten nyanssien ja pipertelyiden salatiedettä, että vanhan koulukunnan valmentajilla ei ole mitään mahdollisuuksia menestyä enää? Eikö wanhoilla hywillä konsteilla voi olla enää keskikastia edes Veikkausliigassa? Tällainen mielikuva syntyy helposti, kun kuuntelee nykyistä äärimmilleen vietyä lajianalyyttista keskustelua, jota koko ajan spesifioituva jalkapallomedia yhä enemmän viljelee. En tiedä, mutta en myöskään usko – tai ainakaan purematta niele. Jos puhut negatiivisesta peliasennosta, olet aallonharjalla. Jos sanot pelaajalle, että sun on oltava tässä tilanteessa näin päin, olet junastajäänyt.

Tapaus Ilves vs Keke Armstrong ei varmasti pääty ihan heti. On samaan aikaan surullista, mutta myös kiehtovan mielenkiintoista seurata, miten jupakka etenee.

Lue Lex Hollon kaikki blogit täältä

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja