Mainos

Leuto sää sai kymmenet tuhannet vesilinnut viihtymään Suomessa

Pitkään jatkunut leuto sää on saanut suuret määrät vesilintuja viipymään Etelä-Suomessa tavallista kauemmin.

Suomen ympäristökeskuksen mukaan Suomenlahdella ja pääkaupunkiseudulla viihtyy yhä esimerkiksi kymmeniä tuhansia alleja sekä tuhansia telkkiä ja tukkasotkia, mikä on vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen paljon.  

– Ne ovat näitä karaistuneita vesilintuja. Tukkasotkat ovat yleensä jo tähän aikaan Ahvenanmaalla, sanoo tutkija Pekka Rusanen Sykestä.

Sisämaassa puolestaan majailee edelleen paljon joutsenia ja koskeloita. Muuttopuuhia on siirretty, kun vedet ovat pysyneet sulina.

– Ne eivät mielellään lähde ennen kuin on pakko, Rusanen kertoo.

Myös luonnossa on näkynyt harvinaisia ilmiöitä, kun lämpötila on pysynyt hieman nollan molemmin puolin eikä lumestakaan ole ollut paljon tietoa. Luonnossa on näkynyt muun muassa hyppiviä sammakoita sekä kukkivia pajunkissoja ja orvokkeja.

Ympäristökeskuksen erikoistutkijan Heikki Kotirannan mukaan metsistä on puolestaan voinut kerätä loppuvuodesta esimerkiksi suppilovahveroita ja kantarelleja. Hän on joskus käynyt itsekin sienestämässä vielä tammikuussa.

– Kyllä vahveroita voi löytää, mutta ei kyllä oikein muuten ruokasieniä, Kotiranta sanoo.

Jokien virtaamat yhä suuria

Ilmatieteen laitoksen mukaan joulukuu oli Suomessa tavallista lauhempi. Maan etelä- ja keskiosassa kuukauden jälkipuolisko oli jopa lauhempi kuin aiemmin yli 50 vuoden tarkastelujaksolla. Joulukuun keskilämpötila vaihteli lounaisrannikon ja Ahvenanmaan yli kahdesta plusasteesta Keski- ja Pohjois-Lapin noin yhdeksään pakkasasteeseen.

Suurimmassa osassa maata myös satoi joulukuussa normaalia enemmän. Runsaat sateet johtivat tulviin länsirannikolla.

Suomen ympäristökeskuksen ja Ilmatieteen laitoksen Tulvakeskuksen mukaan jokien virtaamat ovat kääntyneet laskuun, mutta ovat edelleen suuria. Tulvavesien alle on joutunut noin tuhat hehtaaria peltoa, ja teitä on ollut poikki, mutta suuremmilta vahingoilta on vältytty.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.