Lettukestit

Ohukaiset, ohukkaat, räiskäleet ja letut, rakkaalla lapsella on monta nimeä. Loskaa ja räntää sataa, mutta eipä haittaa. Mieltä voi piristää järjestämällä lettukestit ystävien kanssa nyyttärihenkeen. Yksi valmistaa ison taikinan, toinen tuo suolaisia täytteitä ja kolmas vaikka makeita herkkuja lettujen päälle. Sitten tarvitaan muutama lettupannu ja menekki on taattu.

Lettutaikina muodostuu yleensä löysästä munaa sisältävästä maitopohjaisesta taikinasta. Letut kypsennetään rasvassa joko ohukaispannussa tai paistinpannussa. Taikinan nesteeksi voi käyttää myös esimerkiksi kivennäisvettä. Taikinaa kannattaa sekoitella silloin tällöin ettei jauhot painu pohjaan. Samasta taikinasta voi paistaa pannukakkuja ja vohveleita.

Lettuja voi tarjota sellaisenaan, erilaisten lisäkkeiden kanssa. Pikkulämpiminä täytteiksi sopivat kala-, äyriäis-, sieni- ja kasvismuhennokset . Suolaiseen lettutaikinaan voi lisätä pinaattia tai porkkanaa. Makeiden lettujen kanssa sopivat marjat, hillot, soseet, jäätelö, kermavaahto, vaahterasiirappi ja erilaiset kastikkeet. Letut voi täyttää, kääriä rullaksi ja gratinoida uunissa juustoraasteen kanssa.

Peruslettutaikina


4 munaa
1 l maitoa
1 tl suolaa
5 dl vehnäjauhoja (TAI 2 dl ohrajauhoja ja 3 dl vehnäjauhoja)
25 g voita sulatettuna tai 0,5 dl öljyä

Vatkaa munien rakenne rikki. Lisää maito ja suola ja lopuksi jauhot voimakkaasti vatkaten. Jätä jääkaappiin turpoamaan. Lisää sulatettu voi tai öljy ennen paistamista. Paista voilla.

Pinaatti-raejuustoletut


puolikas annos peruslettutaikinaa
150 g pakastepinaattia hyvin valutettuna
1 dl raejuustoa
1 tl muskottipähkinää

Lisää peruslettutaikinaan hyvin valutettu pinaatti, raejuusto ja muskottipähkinä. Paista, kuten tavalliset letut.

Kasviskaviaari

4 tomaattia
0,5 kurkkua
n. 10 cm pala purjosipulia
2 valkosipulin kynttä
tuoretta basilikaa
n. 100 g fetajuustoa
ripaus mustapippuria
2 prk (400 g) jogurttia (Bulgarian jogurttia valutettuna)

Laita jogurtti valumaan kahvinkeittimen suppiloon kahvinsuodattimen läpi. Tee tomaatteihin ristiviilto ja purista siemenet pois. Leikkaa tomaattien malto ja kurkku pieniksi kuutioiksi ja halkaistu sekä pesty purjo ohuiksi viipaleiksi. Yhdisitä kasvikset ja murskaa joukkoon valkosipulin kynnet.

Mausta hienonnetulla tuoreella basilikalla ja msutapippurilla. Murusta joukkoon fetajuusto. Yhdistä valutettuun jogurttiin. Tarjoa lettujen täytteenä paistetun kalan tai broilerin kanssa.

Amerikkalaiset pannukakut


6,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
ripaus suolaa
5 dl kirnupiimää
3 dl maitoa
2 rkl sokeria tai hunajaa
1 tl vaniliinisokeria
n. 0,5 dl öljyä tai juoksevaa margariinia voita tai margariinia paistamiseen

Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon nestemäiset voimakkaasti sekoittaen. Taikina on suomalaista pannukakku- ja lettutaikinaa paksumpaa. Jos taikina tuntuu liian tanakalta, lisää hieman maitoa. Paista pannukakut ohukaispannussa kauniin ruskeiksi keskilämmöllä. Tarjoa mustikoiden ja vaahterasiirapin kanssa.

Lisää lettureseptejä:

Lue myös:

    Uusimmat