Lepän kukinta alkoi – siitepölytiedot MTV3:n sääsivustolla

Lepän ja pähkinäpensaan kukinta on alkanut maan eteläosassa. Siitepölykausi on tänä vuonna selvästi tavanomaista jäljessä myöhäisen kevään takia. Koivun kukinnasta odotetaan heikkoa.

Lounais-Suomessa ja Uudellamaalla on todettu runsaita lepän ja kohtalaisia pähkinäpensaan siitepölymääriä. Myös Keski-Suomessa on esiintynyt pieniä määriä kaukokulkeutunutta lepän siitepölyä.

Kukinta alkoi tänä vuonna harvinaisen myöhään.

– Kukinnan alkaminen on useita viikkoja myöhässä tavanomaisesta. Esimerkiksi Turussa lepän kukinta alkaa keskimäärin 24. maaliskuuta, toteaa yliopistotutkija Annika Saarto Turun yliopiston Aerobiologian yksiköstä.

Tänä vuonna ollaan jo lähellä ennätysmyöhäistä ajankohtaa: vuonna 1974 alkavien tilastojen mukaan lepän kukinta on alkanut myöhäisimmillään Turussa 17. huhtikuuta 1980.

Koivun kukinta alkaa Turussa keskimäärin 28. huhtikuuta. Myöhäisin koivun kukinnan alku Turussa on ollut 16. toukokuuta 1978.

Koivun kukinnasta tulossa heikko

Koivun kukinta oli viime vuonna erittäin runsasta, mutta nyt Metsäntutkimuslaitos ennustaa erittäin heikkoa koivun kukintaa koko maahan. Metlan mukaan 35 viime vuoden aikana koivun hedenorkkoja ei ole kertaakaan aikaisemmin esiintynyt yhtä vähän kuin tänä vuonna.

Syynä heikkoon kukintaan ovat viime kesän kylmä ja sateinen sää sekä viime vuoden runsas kukinta, mikä on kuluttanut puiden energiavarastoja.

Kukinnan kestoon vaikuttaa tuleva sää.

– Jos on tuulista ja poutaista, kukinta on ohi nopeammin, mutta jos sää on sateista, kukinta kestää pidempään. Yleensä koivun kukinta kestää esimerkiksi etelässä toukokuun ajan, joskus kesäkuun puolelle, toteaa Annika Saarto.

Siitepölyn kaukokulkeumat ovat olleet tänä vuonna vähäisiä Euroopan kylmän sään takia.

– Myös ilmavirtaukset ovat ehkä olleet sellaisia, että kaukokulkeumia ei ole tullut merkittäviä määriä.

Siitepölytiedot löytyvät MTV3:n sääsivustolta. Sivustolla ovat myös paikkakuntakohtaiset sääennusteet ja sadetutka.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja