Leo, 14, ikuisti hurjat kuvat: Saunalautta näytti jäävän ruotsinlaivan jyräämäksi – "Lautalta ei reagoitu mitenkään laivan torveen"

Saunalautta törmäyskurssilla ruotsinlaivan kanssa – sakot vesiliikenteen vaarantamisesta 0:18

Leo Brade, 14 oli lenkittämässä koiraa Suomenlinnassa, kun hän kuuli laivan torven äänen. 

Brade juoksi Suomenlinnassa sijaitsevaan Kustaanmiekan salmeen selvittämään, mikä on torven soiton syynä. Salmessa hän näki, että Silja Linen risteilyaluksen edellä kulki saunalautta, jolle isosta laivasta lähetettiin väistämiskehotuksia. 

– Olihan se huolestuttavan näköistä, kun iso paatti tulee niin lähelle pientä saunalauttaa. Laivan torvea soitettiin viiden minuutin aikana varmaan noin viisi kertaa. 

Braden mukaan saunalautalla ei reagoitu torvensoittoon millään tavalla. 

– Saunalautta jatkoi matkaansa eteenpäin, eikä ketään tullut sisätiloista ulos.

Silja Symphony -laiva joutui tekemään väistöliikkeen, jotta törmäykseltä vältyttiin.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Brade ikuisti väistötilanteen kamerallaan. Kuva: Leo Brade

– Laivan perään ilmestyi suuria pyörteitä ja laiva kallistui, niin voimakas väistöliike oli, Brade kertoo. 

Tilanteesta jäi Bradelle hämmentynyt olo.

 – Onneksi mitään ei sattunut, mutta ei olisi ollut epäselvää, kenen syytä törmäys olisi ollut. Pienempien alusten pitää väistää isompia, varsinkin laivaväylällä.

"Vaaraa ei aiheutunut"

Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd kertoo, että syyskuun lopulla tapahtuneessa tilanteessa ei aiheutunut vaaraa kenellekään. 

– Silja Symphony oli lähestynyt Kustaanmiekan salmea mereltä. Laivalta soitettiin torvea ja kehotettiin saunalauttaa väistämään. Kun näin ei tapahtunut, laiva oli hidastanut ja väistänyt. Tilanne oli koko ajan miehistön hallussa.

Nöjdin mukaan vastaavanlaisia väistötilanteita tapahtuu hyvin harvoin. 

– Yleinen sääntö on se, että pienet väistävät isompia aluksia. Laivojen reitit ovat pysyviä, eivätkä laivat vahingossa niille ilmesty. Joskus esimerkiksi saaristossa purjevene on saattanut lipua laivan eteen, eikä veneestä ole huomattu takana olevaa laivaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Braden mukaan Silja Symphony väisti saunalautan noin kahdenkymmenen metrin päästä. Kuva: Leo Brade

Risteilyalus kulkee noin kilometrin matkan, ennen kuin sen saa täydestä vauhdista pysähtymään kokonaan, Nöjd kertoo. Silja Symphony oli hidastanut vauhtia jo ennen salmeen tulemista, eikä sen tekemä väistöliike ollut lopulta suuri.

– Toki laiva meni melko läheltä lauttaa, mutta vaaraa ei aiheutunut.

Nöjd muistuttaa, että kuten aivan laivan edessä, myös laivan perässä kulkeminen on vaarallista.

– Laiva aiheuttaa peräänsä pyörteitä, jotka voivat vetäistä mukanaan.

Sakot vesiliikenteen vaarantamisesta

Suomenlahden merivartioston partio tavoitteli tapahtuneen jälkeen saunalauttaa. Kenttäjohtaja Hannes Suvilaakson mukaan saunalautan kuljettaja myönsi tekemänsä rikkeen.

– En tiedä sen tarkemmin, millaisen keskustelun partio kuljettajan kanssa kävi ja miksei kuljettaja väistänyt laivaa kehotuksista huolimatta.

Suvilaakso kertoo, että lautan kuljettaja sai sakot vesiliikenteen vaarantamisesta. 

– Meriteiden sääntöjen mukaan varsinkin kapeissa paikoissa ja lauvaväylillä isompaa alusta väistetään, sillä isolla aluksella ei ole yhtälailla tilaa kääntyä kuten pienillä aluksilla.

Tapauksesta uutisoi ensin Iltalehti

Lue myös:

    Uusimmat