Lentoyhtiöt epäilevät USA:n uuden 5G-taajuuden häiritsevän korkeusmittareita – ainakin viisi lentoyhtiötä on perunut lentoja

Ainakin viisi lentoyhtiötä on perunut Yhdysvaltain-lentoja uuden 5G-taajuuden käyttöönoton seurauksena.

Yhdysvaltalaisoperaattorit ottivat keskiviikkona käyttöön uuden taajuuden 5G-matkapuhelinverkoilleen. Uusi C-taajuus on herättänyt vastarintaa lentoyhtiöissä, sillä sen on epäilty häiritsevän muutamien lentokonetyyppien korkeusmittareita. Yksi vaikutuksenalainen konetyyppi on suosittu Boeing 777.

Yhdysvaltalaiset teleoperaattorit AT&T ja Verizon ottivat uuden 5G-taajuuden muualla kuin lentokenttien läheisyydessä. Se ei kuitenkaan vakuuttanut lentoyhtiöitä. Ainakin Emirates, Japan Airlines, ANA ja Lufthansa ilmoittivat USA:n lentojen perumisista.

Lentokonevalmistaja Boeing ohjeisti lentoyhtiöitä toistaiseksi välttämään laskeutumista Yhdysvaltoihin 777-mallillaan.

Lentojen perumisten sijaan monet yhtiöt ovat vaihtaneet Yhdysvaltain reiteilleen 5G-yhteensopiviksi luokiteltuja konetyyppejä.

Suurin osa lentoyhtiöiden käyttämistä konetyypeistä on luokiteltu 5G-yhteensopiviksi. Näiden joukkoon on laskettu suomalaisen Finnairin USA:n lennoillaan käyttämät Airbus-mallit.

Ongelma koskettaa silti laajasti, sillä lentotietoja keräävän FlightRadar24-sivuston tietojen mukaan Boeing 777 oli viime vuonna toiseksi yleisin konetyyppi Yhdysvaltoihin suuntautuvassa lentoliikenteessä.

Lue myös:

    Uusimmat