Mainos

Lentokoneiden seuranta paranee – "mysteerikoneen kohtalo ei saa toistua"

Lentokoneiden seurantajärjestelmät joutuvat tarkempaan syyniin Malesia Airlines -yhtiön matkustajakoneen katoamisen seurauksena.

Näin sanoo Liikenteen turvallisuusviraston Trafin ilmailujohtaja Pekka Henttu, joka puhui Helsingissä järjestetyssä lentoturvallisuusseminaarissa.

Hentun mukaan lentokoneiden paikantamista tullaan kehittämään kuukausi sitten tapahtuneen matkustajakoneen katoamisen seurauksena. Hän kertoo, että viranomaiset on jo kutsuttu koolle käsittelemän paikannusjärjestelmien puutteita.

– Viime yönä tuli tietoa, että Kansainvälinen siviili-ilmailujärjestöltä ICAO on kutsunut ilmailuviranomaiset koolle toukokuussa käsittelemään lentojen seurantajärjestelmiä ja kuinka niitä voidaan kehittää, Henttu sanoo.

Henttu pitää hyvin todennäköisenä, että muun muassa lentokoneiden paikannusjärjestelmien teho ja esimerkiksi mustien laatikoiden akkujen kesto paranevat. Myös järjestelmien niin sanottu älykkyys tulee hänen mukaansa tehostumaan.

–  Jos esimerkiksi kone alkaa syystä tai toisesta lähestyä maata tai vettä, koneesta voisi singahtaa poiju, jonka avulla tallentavat laitteet voisivat pelastua.

Henttu muistuttaa, että paikantamisjärjestelmät vaativat parantamista. Hän sanoo, että ilmailuyhteisö ja matkustava yhteisö ovat yksiselitteisen yksimielisiä siitä, että jo kuukauden kateissa olleen malesialaiskoneen kohtalo ei saa toistua.

– Aika näyttää, kuinka paljon koneen seurantaan käytetään älyä ja rahaa. Varmaa on se, että järjestelmiä tullaan kehittämään. Riippuu täysin koneen ohjelmoinnista, kuinka paljon järjestelmästä saadaan irti tietoa lennon aikana. Se tietysti vaatii myös rahaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.